onsdag 31. desember 2014

Vårruller "uten alt"

Da er det nyttårsaften, og det er klart for årets siste innlegg på bloggen!

Denne jula har jeg prøvd meg på flere retter for første gang, blant annet vårruller - og da får det bli det i dag (tror Simon, "allergikeren" vår, har ventet på det...)


Som nevnt i det forrige innlegget (glasert ribbe), hadde vi tapas 2. juledag da vi hadde familieselskap. Datteren vår Rebekka tok da med vårruller. Hun hadde lagd en spesialutgave uten hvitløk med tanke på meg, men de inneholdt gluten. I og med at sønnen vår, Simon, ikke kunne spise disse, fant jeg ut at jeg ville lage noen til han også. 

Jeg lagde altså glutenfrie vårruller for første gang, og de ble veldig gode! Simon snakka om disse i flere dager, og storkoste seg både i familieselskapet + da han spiste restene et par dager etter...

Jeg kjøpte rispapir og glassnudler på Meny til denne anledningen, men da butikkene åpna igjen lørdag i romjula, dro jeg til Asiamat og handlet mer. Det var veldig stor forskjell på prisen, så har du en slik butikk i nærheten, anbefaler jeg å handle der. På Meny betalte jeg ca 45 kr for en pakke på ca. 140 g med 12-14 rispapir (det var 14 i min pakke), mens jeg betalte 25 kr for en pakke på 400 g på Asiamat 

Vårruller (12-14 stk)
200 g kjøttdeig
ca. 75 g hodekål
ca. 75 g gulrot
ca. 75 g løk
1 chili
50 g glassnudler (tørr-vekt)
3 ss Sweet Chili-saus **
salt, pepper og koriander

Denne mengden fyll holdt akkurat til de 14 rispapir som var i pakken, men jeg lagde dem ikke så veldig store, så det trengs kanskje litt mer om de skal være større
______
** Jeg brukte Sweet Chili-saus i og med at Simon ikke kan ha soyasaus. 
Her kan du selvsagt velge andre smaker som du selv liker
______

* Kok opp vann og legg glassnudlene i
* La dem ligge ca 3 minutter i det varme vannet
* Sil av vannet (kan brukes til å varme/bløtgjøre rispapiret)
* Klipp opp nudlene hvis du ikke har brukket dem i biter før kokingen
* Finsnitt hodekål, rasp gulrot og finhakk løk og chili
* Steik kjøttdeig 
* Ha i grønnsakene og steik med i noen minutter
* Tilsett glassnudlene
* Smak til med Sweet chili-saus og krydder
* Bruk vannet du silte av glassnudlene - eller kok opp nytt vann
* Dypp rispapiret ned i det varme vannet. Pass på at hele papiret blir mykt
* Legg det myke rispapiret på et vått kjøkkenhåndkle
* Legg fyll på 
(jeg lagde dem ikke så veldig store denne gangen)
* Brett så rispapiret som vist på bildet over
* Legg de ferdig brettede vårrullene på et papir eller et fat
* I og med at jeg valgte å steike vårrullene i ovnen, la jeg dem på bakepapir i ei ildfast form
* Pensle med olje (gjerne også på den sida som ligger ned på papiret)
* Strø på krydder
* Steik vårrullene ved 200-225 grader i 20-30 minutter
Vårrullene kan også friteres!
Deilige sprø vårruller "uten alt" til tapasbordet vårt
(Jeg frøys ned vårrullene og tok dem opp, tinte dem og varmet dem i litt olje i steikepanna) 
... og vårruller "med alt" (dvs. uten hvitløk)
____________

Nå har jeg altså 400 g rispapir liggende + risnudler/glassnudler, så det blir helt sikkert flere vårruller...

I og med at det er hvitløk i alle Sweet Chili-sausene jeg har funnet på butikken, må jeg tenke alternativt når jeg skal lage neste gang (greit at alle kan spise samme). Jeg har kjøpt en flaske sur-søt-saus, men får se om jeg bruker den eller om jeg prøver å lage en annen saus selv. 

Jeg takker for følget i 2014 og ønsker deg og dine en fin dag/kveld - og et godt år i 2015!

6 kommentarer:

 1. Dette må jeg prøve :-)
  Er supertaknemlig for denne bloggen ettersom datteren min ikke tåler hvete, så er det lett å finne gode alternative måter å lage god mat på.
  Hege

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig tilbakemelding og lykke til med vårrullene. Ta det fyllet datteren din/dere liker best. Det skal visst egentlig være soya i, men det kan ikke sønnen vår ha, derfor sweet chili-saus. Datteren vår bruker chop suey-krydder i sine, men det har ikke jeg funnet.

   Godt nytt år!

   Slett
 2. Det finnes en gluten fri soyasaus.. Mine super allergiske venninner bruker denne :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. I og med at sønnen vår er veldig allergisk for soya, holder han seg borte fra all slikt. MEN: det er bra at det finnes en glutenfri variant for dem som må ha uten gluten.

   Slett
 3. Hei, jeg og sønnen min spiser lav fodmap, og derfor lager jeg sursøt saus av sambal oelek (chili) med sukker/ stevia, litt olje...prøv deg fram så finner du nok en smak du liker :)

  Mvh Unn

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.
   For en ukes tid siden lagde jeg sweet chili-saus selv, men jeg har ikke hatt tid å legge ut oppskriften. Jeg syns den ble litt for søt, men jeg slumpa nok litt på honningen og da ble det nok litt mye.

   Jeg skal sjekke sambal oelek, men hvis den inneholder hvitløk, kan jeg ikke bruke den. Hvis hele "storfamilien" skal spise samme mat, sliter vi litt noen ganger i og med at det er så mange allergihensyn å ta...

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com