lørdag 3. januar 2015

Kjapp kjøttsaus

... middag på noen minutter - med ferdigstekt kjøttdeig i fryseren

Jeg håper at du hadde en fin nyttårsaften/feiring og at du har hatt en god start på det nye året. Vi hadde en rolig feiring på nyttårsaften, slik vi liker, og har hatt fine dager i det nye året.

I dag har vi rydda ut jula: pakke ned treet (ja, kunstig i år), vaska juleduker og håndklær og prøvd å finne all julepynten rundt om i huset... Nå er det nye fargerike blomster i hus (primula og ildtopp), jeg har kjøpt noen nye duker til kjøkkenet, og så har jeg tent de siste røde lysene, slik at siste rest av jula forsvinner ganske fort. Jeg regner med at jeg kommer til å glemme å vanne julestjerna som står i gangen....

Nå er hverdagen i gang igjen, og da kan det være greit med noe annen mat enn jule- og nyttårsmat: ribbe, julepølse, medisterkaker, pinnekjøtt, kalkun... I dag blir det oppskrift på en kjapp "hverdags-kjøttsaus". Hvis det er kjøttdeig på tilbud, kjøper jeg noen ganger opp litt og steiker for å ha lettvint mat i fryseren. Jeg er hysterisk når det gjelder avkjøling, så etter hvert som kjøttdeigen er stekt, har jeg den over i kjeler som står i kaldt vann og får den skikkelig avkjølt. Etterpå lar den også stå i kjøleskapet til jeg er sikker på at den er helt avkjølt. 


Det å ha ferdigstekt kjøttdeig på lur, er kjekt. Da kan man lett trylle fram ulike retter - og slipper steikos og søl. Når det gjelder dagens kjøttsaus, tok jeg (som ofte før) det jeg fant i kjøleskapet - og resultatet ble bra. 

Jeg har jo lagt ut flere kjøttsauser før, men jeg tenker at slike tips og oppskrifter kan være nyttig selv om det ligger noe lignende fra før. 

Kjøttsaus (3 porsjoner)
2 dl tomatsaus/hermetisk tomat
3 dl vann
100 g raspet/finhakket gulrot 
100 g raspet/finhakket squash 
100 g raspet/finhakket rødløk
ca. 250 g stekt kjøttdeig (= 400 g råvekt)
jevning: 1/2 dl vann + 1,5 ss maizena
urtekrydder, salt og pepper
ev. litt sukker + fond/buljong- hvis du syns det trengs

* Kok opp tomatsaus og vann
* Tilsett raspet/finhakket grønnsaker og stekt kjøttdeig
* Kok opp og la sausen småkoke i ca. 5 minutter
* Lag jevning av vann og maizena, tilsett den og småkok et par minutter
* Smak til med urtekrydder, salt og pepper
* Hvis du syns det blir lite smak, kan du ha i litt fond/buljong
* Jeg tilsetter stort sett alltid litt sukker i sauser (men glemte å ta det med på bildet)


Før jul fikk jeg et glass økologisk urtekrydder fra Ulefoss Jeg fant ut at dette ville jeg bruke i kjøttsausen. Blandingen innholder mange ulike urter/blomster: ringblomst, blomkarse, rosmarin, sitronmelisse, timian, sitrontimian, oregano, eplemynte, løpestikke, hagekjørvel og malva moschata. Urtekrydderet gav en spennende og god smak på kjøttsausen. 
Som en variasjon til spagetti/pasta, tok vi rett og slett bare nystekte baguetter og smør 
som tilbehør, men her kan du selvsagt bruke det du ønsker. 

God helg videre!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com