søndag 21. desember 2014

Melkefri risgrøt

Vi har alltid grøt på lillejulaften - og da bruker det å være fullt hus: barn, barnebarn, reservebesteforeldre og en familie med tre unger. I år blir vi 18 samlet rundt bordet. Vi pleier da å ha risgrøt, rømmegrøt og spekemat. 

Første helga i advent hadde vi Barnas Juleverksted i menigheten vår. Det var 149 barn innom, mange foreldre og mange flinke ledere. Vi hadde bollepause midt i, og da hadde jeg bakt melkefrie boller (med gluten), samt noen som var både gluten- og melkefrie. Samlingen ble avsluttet med deilig risgrøt - og da sto jeg for den melkefrie utgaven. 

Jeg fant ut at jeg ikke hadde oppskrift på risgrøt på bloggen, så derfor kommer det nå. 

Jeg bruker stort sett bare Naturli' risdrikk, da jeg syns denne er den beste, særlig til koking. Mange av de andre typene rismelk gjør sauser, grøt ol. tynnflytende, men med denne får maten "normal" konsistens. 

Melkefri risgrøt (6-8 porsjoner)
8 dl vann
4 dl risgryn (jeg bruker Geisha)
1/2 ts salt
2 ss Soft Spesial
1,5 dl Naturli' risdrikk
2 ts vaniljesukker

* Kok opp vann, risgryn, salt og Soft spesial
* La det koke i ca ti minutter, til vannet har kokt inn
* Tilsett risdrikk og kok opp
* La grøten småkoke i ca. en time, til den har tyknet
(jeg lot kjelen stå i vannbad, slik at den ikke brant seg)
* Smak til med vaniljesukker
Server risgrøten med smørøye, sukker og kanel
--------

Grøten av så god at da det ble litt rester, tok vi litt til ettermiddagskaffen et par dager senere...
--------

Her har det gått i full fart den siste uka, så derfor har det vært ei stund siden siste innlegget. Når man jobber som lærer, er det alltid mye som skjer før jul - og i tillegg er det jo slik at man ordner litt ekstra med bakst, gaver, pynting, vasking ol. 

I går var vi barnevakt for to av barnebarna våre + at vi var på en flott julekonsert med Oslo Gospel Choir i Skien. Før konserten var vi ute og spiste sammen med gode venner og etter konserten kjørte vi hjem til oss for kveldskaffe. 

I dag blir det førjulskveld med sang, musikk og medbrakte julekaker i pinsemenigheten i Kviteseid, hvor mannen min er pastor. Jeg tror det blir et fat med gluten/melkefrie kaker jeg tar med. Jeg har planer om å bake flere havreflarn (gluten/melkefrie) og Skrivefruens kaffekaker ("vanlige") før vi drar dit (jada, det er søndag...). 

I morgen tenkte jeg kanskje å bake noen tykklefser. Krinalefser får det heller bli neste år... Ellers må vi vel ta litt husvask, få på litt juleduker og pynt og etter hvert få opp vårt nyinnkjøpte kunstige juletre. Tror et skal bli greit med tanke på allergi :-)

Kanskje jeg rekker et innlegg til før jula ringes inn. Vi får se..

Lykke til med siste innspurt!2 kommentarer:

  1. Så smart med vannbad!! Beste jeg har lest på lenge.. :D Jeg lager risgrøt med rismelk/soyamelk og kokosmelk (50/50). Den blir kremet og veldig og smaker ikke kokos!!

    SvarSlett
  2. Har ikke prøvd kokosmelk i grøt, for jeg har tenkt at det ville smake mye kokos - og at det ville bli litt "rart". Kanskje jeg må prøve det en dag :-)

    SvarSlett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com