fredag 16. august 2013

Svensk kladdkaka

For en tid siden lagret jeg oppskriften til en kladdkaka fra en svensk allergiblogg. Det som er litt moro, er at bloggen har omtrent samme navn som min: "Utan allt". Oppskriften ble lagret - og nå er den omsider  prøvd. 
Kaka er uten egg, melk, gluten, soya, nøtter, ris - og den var rask og enkel å lage. Det som imildertid er viktig er å legge noe under formen om den ikke er helt tett. Det kan nemlig fort renne litt av den... 

Husk at kaken skal være klissen (kladd = klissen) - OG når en heller vann over kaka før den steikes, sier det seg vel selv at den blir det... 

Det sto ikke noe om hvor stor form som skulle brukes, men jeg tok en som var 22 cm i diameter, og syns den passa greit. 

Kladdkaka (form: 22 cm)

Trinn 1:
NB! Start med å sette på ovnen, slik at den er klar når trinn 2 er ferdig: 175 grader

2,75 dl maizena maisstivelse
1 1/2 dl sukker
3 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
1/2 dl kakao
2 dl kokosmelk (jeg brukte lett)
1/2 dl nøytral olje (jeg brukte raps)

Sikt sammen det tørre og tilsett kokosmelk og olje.
Ha røren over i en form (smurt med olje eller bakepapir i bunnen). Hell røra over i forma.
(I originaloppskrifta var det et tips om å lage en ekstrabunn av aluminuimsfolie hvis forma ikke er tett)


Trinn 2

2 ss sukker
2 ss brunt sukker (farinsukker)
1 ss maizena maisstivelse
2 ss kakao
2 ss sirup
1,5 dl kokende vann

Bland det tørre og strø det over kaka.
Ha over sirupen (jeg "helte" fra skjea) ...
...og til slutt det kokende vannet.
Sett så kaka rett i ovnen, 175 grader, og steik i 30 minutter. Husk å sette noe under hvis forma ikke er helt tett!!!
NB! Det skal ikke røres i kaka etter at vannet er hatt på!


Deilig nystekt kladdkake med is og bringebær. Dryss gjerne over litt melis og pynt med sitronmelisse. 
Mens jeg holdt på å bake kaka i går kveld, kom mannen min plutselig på at vi hadde 26-års bryllupsdag, så dagen ble altså feiret med kladdkaka "uten alt" :-)
Som for 26 år siden, var det røsslyng til pynt på bordet i går også - selv om det var tilfeldig denne gangen (vi husket jo på dagen litt seint...)

PS. I den lille koppen med skål har jeg dekorsand og telys. Vi fikk koppen med hjemmestøpt lys i fra sønnen vår og kjæresten hans til jul i fjor. En kjempekoselig julegave, og når lyset var utbrent, fant jeg ut at jeg måtte bruke den lenger. Så: ta deg en tur på en bruktbutikk, finn fine kopper, støp lys - og så har du fine (jule)gaver. 

Ha ei god helg! Jeg blir opptatt med skolestart på lørdag (internatskole) - og hele neste uke er det mye opplegg, så det blir travelt. Neste innlegg kommer i starten av neste uke: boller/kanelsnurrerter :-)


4 kommentarer:

 1. Gratulerer med overstått bryllupsdag. :D

  Mannen min har bursdag i dag og siden denne kaken passer så fint til allergikeren vår, så står den i ovnen akkurat nå. :D Gleder meg til å smake. :D

  Ha en fin dag. :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper det smakte.

   Kaken smakte ikke glutenfri i det hele tatt da den var nystekt. Dagen etter var den litt tørrere, men fortsatt helt grei. Med litt is (eller krem?) til, så er den perfekt som bursdagskake :-)

   Slett
 2. Den sank litt sammen for meg, så den ble ikke like fin som din. Men smaken var veldig god syns både mann og allergikeren syns den var knallgod. Jeg er ikke fullt så glad i sjokoladekake, men syns den var god jeg også og jeg merket overhodet ikke at det ikke var melk, egg eller hvete i den. Så den kommer til å bli laget flere ganger. Resten blir nok spist i dag. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den var forresten enda bedre "dagenderpå" syns vi. ;)

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com