fredag 30. august 2013

Pizzatips

På grunn av svært hektiske dager i forbindelse med oppstart av nytt skoleår, med laaaaaange dager (ettermiddager/kvelder), har det blitt lite utprøving av nye allergioppskrifter. 

Jeg har både bakt og lagd middager siste uka, både "vanlig" mat og "allergimat", men det er lite nye oppskrifter. MEN: jeg vil dele noen pizzatips med dere i dag (helg er jo pizzatid). 

I menigheten vår har vi en "pizzapastor". Dennis er fra Brasil, og navnet har han fått fordi han er knakende god på å lage tynne, sprø og deilige italienske pizzaer. Han lager bunnene ved å kaste dem opp i lufta, akkurat som du ser på italienske pizzarestauranter, og han bidrar ofte med pizzaer i ulike sammenhenger. 

Fra Dennis har jeg hentet noen pizzatips, som jeg har begynt å bruke, og som jeg har fått lov til å dele med dere
 (deigen har jeg bare prøvd én gang så langt, og har ikke kommet til kaste-i-lufta-utgaven ennå) 

Tips 1: Pizzadeig
Ganske ordinær pizzadeig, men en del basilikum i den:
1 kg hvetemel/glutenfritt mel
6 dl kaldt vann 
0,5 dl oliven olje 
1 pk tørr gjær (jeg brukte fersk)
2 ss sukker 
2 ts salt 
2-3 ss basilikum
Dennis lager kaldhevet pizzadeig dagen før han skal bruke den. Han pakker den tette plastposer, i porsjoner á 320, og legger dem i kjøleskapet til han skal bruke dem. NB! Ha litt olje i bakebollen og rull deigen i olja FØR du legger dem i posen(en) slik at de ikke klistrer seg fast. 
Jeg fikk sikkert ikke posene helt tette, så deigen begynte å heve seg litt ut av posene!!!

TIPS 2: Lettvint, billig og god pizzasaus
I motsetning til meg som har brukt pizzasaus(er) fra pose - eller kokt selv med masse ingredienser og krydder, bruker Dennis bare rein tomatsaus, ev. med litt salt. På Rema får en kjøpt denne tomatsausen fra Giaguaro. Pakken koster 8 kr, den inneholder 500 g saus - og består bare av most tomat. Jeg tilsatte litt salt i sausen. 
Fantastisk enkelt - og kjekt når en har ulike allergier å ta hensyn til!

Tips 3: Rå kjøttdeig på pizzaen
Jeg har brukt mye bacon på pizza, og da har jeg lagt det oppå osten, uten å steike det først. Dennis bruker å ha på rå kjøttdeig - og da slipper en jo jobben med steiking først. Jeg hadde litt salt i den, men det kan selvsagt droppes. 

Tips 4: Litt luft under bunnen ved steiking
I mangel av pizzastein eller pizzabrett, brukte jeg en rist under bakepapiret. Pizzaen blir ekstra sprø og god med litt luft under. Neste investering er noe å steike pizzaen på: enten stein eller form/rist med hull

Så var det å skride til verket....

I mangel av italienske pizzaferdigheter, ble det kjevling og klapping av bunnene mine!
Sausen på, men ikke helt ut på kanten...
...så ost - og det fyllet du ønsker, f.eks. kjøttdeig (rå) på toppen!
OG: tåler du ikke ost, smaker potetgull godt på pizzaen
Her også: fyll etter ønske oppå potetgullet
Steik på god varme. 
Jeg stekte pizzaen høyt oppe i ovnen og hadde den noen minutter under grillelementet mot slutten
MEN: VÆR OBS!!! Pizzaen blir VELDIG fort stekt under grillelementet :-(

_________

SÅ var det min glutenfrie utgave 
- med en deig som gjerne kunne hevet litt mer 
(men denne testet jeg ut med svært lite mel: 1 ts tørrgjær på 1/2 porsjon deig)
Deigen plasserte jeg på bakepapir og klappet den til riktig størrelse/tykkelse
Saus på, men ikke på kanten... 
(angret at jeg ikke hadde olje på kanten: ville gitt farge og ikke blitt så tørr)
...fyll etter ønske: også her: rå kjøttdeig på toppen...
...og så inn i ovnen!
Nam, nam. 

Pizzaene smakte utmerket, både den "vanlige" og glutenfrie med ost og den "vanlige" med potetgull

PS. For den late og den som vil ha det ekstra lettvint: lag "rull-ut-pizza", slik som vi gjorde i går. Da kjøpte vi ferdig pizzabunn som ble rullet ut (derav navnet), vi smurte på hakket tomat (fant ikke den moste utgaven på KIWI) og så hadde vi på ost og bl.a. kjøttdeig og bacon. Ikke å forakte den heller!

Nå har jeg frihelg 
- og skal nyte den (på en eller annen måte)...

God helg til deg!















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com