mandag 5. august 2013

Mer av markens grøde...

Rørt bringebær, rippsaft og nystekt pai med vaniljekrem, bringebær og blåbær. 

Sommer og høst er en flott tid når det gjelder å sanke inn av markens grøde. Vi har tidligere laget jordbærsyltetøy og ripsgele, og jeg har hatt innlegg med frukt og bær med eggedosis, og i dag har vi igjen ordna med bær. 

Vi har litt bringebær i hagen, slik at vi plukker og sylter hver 2. eller 3. dag, men dette er bær som er ganske små, og plantene stikker!!! Vi har derfor planer om å fjerne (noen av) disse og få tak i nye skudd, slik at vi får bedre planter. I går var vi også innom Berger gård og kjøpte bær, så i dag har vi lagd masse deilig bringebærsyltetøy. 

Vi spiser syltetøy hver dag, og liker ikke kjøpesyltetøy så godt, derfor er det godt å kunne fylle fryseren. 
Bringebærsyltetøy
pr. kilo bær:
300 g sukker
2 ss Certo frysepulver

Bland Certo godt med sukkeret og rør det inn i bærene, Bland godt. Jeg lar syltetøyet stå noen minutter og rører innimellom. 
Fyll syltetøyet i bokser/beger som tåler frysing. Her begynner det å minke på de boksene som er kjøpt inn for formålet, så da tas andre i bruk: sirupbokser, primbokser, smørboksen som var tom på morran, juice- og melkekartonger - og selvsagt vanlige frysebeger. 
Jeg merker alle boksene. I og med at jeg har flere ulike typer bær, skriver jeg hvor bæra er fra + hvor mange gram sukker pr. kilo og hvor mange ss Certo vi har brukt. Fordelen med dette er at om vi husker dette og ev. kan endre dette neste år. 

I tillegg til å sylte bæra vi hentet i går + plukke og sylte bringebæra fra hagen, plukka også mannen min resten av ripsen. Vi lagde jo gele her om dagen, og nå hadde bærene fått modnet litt mer, slik at de var klare for å lages saft av. 

Framgangsmåten er omtrent lik for gele og saft. Forskjellen er at til gele bør ikke bærene være så modne, mens det er en fordel om de er det når man skal lage saft. Det brukes også mye mer sukker til gele i forhold til saft 

Kom ut safta fra bærene. Vi bruker saftkoker. Vi tilsetter ikke sukkeret i saftkokeren, slik mange gjør, men måler opp og tilsetter sukker etterpå. 
Ripssaft:
pr liter "råsaft"
400 g sukker (mer/mindre etter ønske)
Mål opp safta og kok den opp. Tilsett sukkeret og la det koke noen minutter. 
Ta bort skummet som danner seg (en tesil kan også egne seg til dette formålet)
Jeg liker godt å bruke glass til å ha safta på. De er mye enklere både å rengjøre og fylle... 
Glassene (flaskene) må være helt rene - og varme. Jeg fylte en stor kjele med kokende vann og lot glass og strikk ligge der noen minutter. 
Fyll safta på de varme glassene og lukk dem med det samme. 

NB! Dette er varmt!!! Bruke gjerne en ren klut for å beskytte hendene. Pass også at du ikke søler saft på deg (f. eks. at det drypper på nakne tær...)
Av i underkant av tre liter saft (før sukkeret ble tilsatt) ble det disse fem glassene + litt som vi hadde til middagen. 
Dagen ble kronet med pai med vaniljekrem og bringebær og blåbær til dessert. I dag var den "med alt", men den må selvsagt testes "uten alt" en dag... 
Jeg lagde en paibunn med litt sukker og ett egg (egget kan nok sikkert byttes ut med vann). Jeg stekte bunnen i 25 minutter ved 175 grader. Når bunnen var blitt lunken, hadde jeg Piano vaniljekrem på - og så toppet jeg den med bær. 
I mangel av sitronmelisse, ble det basilikum til pynt, men det går jo veldig greit når man har besøk av noen som elsker basilikum :-)

Neste "markens grøde"-prosjekt bør vel bli blåbær og tyttebær, men vi får se om noen orker ut i skogen... Frukttrærne i hagen ble hugget ned i vår, så der blir det ikke noe avling i år, men når vi får satt nye, blir det nok litt høstavling der også etter hvert.

Ha ei god uke!





2 kommentarer:

  1. Hærlige land du er effektiv! Ser ikkje ut som om du gjer noko anna enn å bake... imponert.

    SvarSlett
    Svar
    1. KAN være effektiv om jeg vil.. Og i dag ville jeg :-)

      Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com