tirsdag 20. august 2013

Boller/kanelsnurrerter

Det finnes jo så mange oppskrifter på bollebakst - og det ligger også flere her på denne bloggen. For litt siden fant jeg ei bolleoppskrift på ei facebook-side og den skrev jeg ned, men jeg glemte å skrive hvor jeg fant den, men jeg tok utgangspunkt i den da jeg bakte disse

Det er mye smør og melis i denne oppskriften, så baksten blir både feit og søt - og kanskje var det derfor den smakte så godt... Man kan jo eventuelt spise litt mindre enn man ville gjort om baksten var sunnere (hvis man greier det)...

Originaloppskriften var med både egg og melk, men jeg kuttet ut egg, slik at flere kan spise disse, og så brukte jeg en blanding av kokosmelk og vann istedenfor melk. Jeg brukte også melis istedenfor sukker. 

Jeg halverte oppskrifta, men glemte å halvere mengden fiberhusk (og melis???), så det kunne vært litt mindre fiberhusk-smak. Nå har jeg jo ikke prøvd med riktig mengden, men jeg vil tro at resultatet uansett ville blitt bra, og jeg skriver derfor "originalmengden" her i oppskrifta
Boller/kanelsnurrerter 
Jeg lagde halv porsjon og fikk 7 boller og 10 snurrerter

1 pk gjær (gjerne for søt bakst)
7 dl kokosmelk (ev. 1 boks og resten vann)
250 g soft spesial
150 g melis
1 ts salt
2 ts sirup
1 ss fiberhusk
2 ss pofiber
1 ts kardemomme
2 ts bakepulver
300 g Toro fin kakemix
400-500 g Semper finmix

200 grader i 10-15 minutter
Smelt Soft spesial og varm det sammen med kokosmelk/vann til 37 grader. Løs opp gjæren. Tilsett sirup, salt, melis, kardemomme, fiberhusk og pofiber og la det svelle i 10 minutter. Ha så i Toro kakemix, bakepulver og det meste av Semper-melet, men la deigen være litt klissen, og gjem heller noe av melet til deigen skal bakes ut. Sett deigen til heving på et lunt sted, ca. 45 minutter.
Ha deigen over på bakebordet og tilsett mer mel hvis det trengs. Som du ser, er deigen ganske feit, så den var god å jobbe med. Jeg tilsatte likevel noe mel, slik at den ble lettere å bake ut og baksten ikke seig så ut under heving. 
Jeg delte deigen i to og lagde både boller og kanelsnurrerter. 
Kanelsnurrerter: Kjevle ut en leiv, pensle på smeltet Soft spesial og strø på sukker og kanel. Etterpå ruller du leiven sammen og skjærer opp skiver, ca 1,5-2 cm tykke. Klapp dem litt flate/form dem på steikebrettet.
Boller: Trill ei pølse, del i passe biter og trill bollene runde og fine. Sett dem over på steikebrettet. 
La baksten etterheve ca. 15 minutter. Pensle dem med noe du tåler (egg, smør, olje, sukkervann...). Jeg brukte sukkervann denne gangen - med brunt sukker. Strø perlesukker på kanelsnurrerten og steik ved 200 grader i 10-15 minutter. La baksten avkjøle noen minutter på steikebrettet før du ev. legger dem over på ei rist. 
Deilig bakst....
Nystekt kanelsnurrert - og bolle med nyrørt bringebærsyltetøy.

Som vanlig er bollebaksten best nystekt. Dagen etter var den nemlig tørr!!! Jeg frøs ned noe, men har ikke prøvd å tine/varme dem igjen, men jeg vil tro at de er gode da :-)

Nam, nam 
- og ha ei god uke!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com