lørdag 29. juni 2013

Hjemmelaget pavlova

Toro har mange gode hjelpemidler til oss matglade, blant annet pose-utgave av Pavlova som jeg har laget innlegg om, men noen ganger er det jo hyggelig å lage kaken fra "bunnen av".
Marengsbunn er (som regel) en enkel kakebunn å lage. Svigersønnen vår har derimot noen minner fra noen år tilbake, der jeg skulle lage slik kakebunn til konfirmasjonsselskap i heimen. Det var nok en spesiell opplevelse å se sin kommende svigermors reaksjon over flere mislykkede marengsbunner - og med en konfirmasjon som stadig nærmet seg.... Selv husker jeg ikke dette!?!?!

I den oppskriften jeg har brukt tidligere, er det bare eggehviter og sukker. Den inneholder også lite sukker i forhold til mange andre slike bunner (6 egg + 125 g sukker). Etter å leita litt rundt på nettet etter oppskrifter på pavlova, har jeg funnet ut at det som regel er både maizena, salt og eddik i disse utgavene + mye sukker. Noen oppskrifter inneholder også vaniljesukker/vaniljestang. I tillegg har jeg funnet ut at pavlova skal være litt seig inni.

Jeg begynte på dette innlegget hjemme for lenge siden, men jeg fikk aldri somlet meg til å teste ut oppskriften og gjøre innlegget ferdig, men nå har jeg altså fått det gjort, så her blir det en kombinasjon av bilder tatt i dag og for flere måneder siden. Personlig syns jeg det ble litt mye sukker i bunnen (og litt for mye salt i erleten i råkremen), men som allergikeren sa: "Jeg er glad i sukker jeg..."

Pavlova (2 små bunner)
4 eggehviter
250 g sukker (litt for søtt for meg...)
1 kryddermål (1/5 ts/1 ml) salt
2 ts maizena
1 ts (hvitvins)eddik
(i noen oppskrifter står det bringebæreddik/eplecidereddik, i andre vanlig edikk) 

150 grader i ca 1,5 time

 Skill eggehvitene og plommene. Hvis du ikke skal bruke eggeplommene med en gang, er det lurt å strø litt sukker over og dekke dem til. Begynn med å stivpiske eggehvitene alene noen minutter. Husk at bolle og visp må være helt reine - og det må ikke komme rester av eggeplomme i eggehvitene.
Tilsett sukkeret litt etter litt mens du fortsetter å piske. Tilsett også salt. Marengsmassen bør piske noen minutter etter at sukkeret/saltet er tilsatt. I ei oppskrift sto det at den ikke skulle piske for lenge, for da ble blandingen kornete
Vend til slutt inn eddik og siktet maizena
Lag en stor eller flere små bunnder. Jeg lagde to på ca 20 sm i diameter. Steik bunnen(e) ved 150 grader i 1,5 time. La ovnsdøra stå åpen til bunnen(e) er avkjølt. 
Legg bunnen over på et fat og ha på ønsket krem*....
....og bær/frukt som du liker. Jeg brukte jordbær, bringebær, blåbær, banan og kiwi. 
 Servert!

Er det noen som er allergisk, er det jo fint å lage to (eller flere) ulike utgaver av kaken. Og trenger du ikke begge bunnene nå, er det bare å legge den andre tørt, f. eks. i en kakeboks.


*Krem
Råkrem:
Jeg brukte råkrem i dag (klokka har vel passert midnatt, så da var det vel i går...). Til en liten bunn piskes eggedosis av 2-3 eggeplommer og 2-3 ss sukker (1 ss pr eggeplomme). Pisk 1,5-2 dl erlet (ev. fløte/annen fløteerstatning) og bland dette i eggedosisen.

Melkefri vaniljekrem: 
Det er fint å lage vaniljekrem av Freia vaniljesaus (koking). Bland pulveret med 2 ss sukker og 2,5 dl Naturli' risdrikk (ev. blandet med litt erlet eller annen fløteerstatning). Kok opp og avkjøl og bland gjerne med litt stivpisket erlet før du legger kremen på kaka. 

Eggekrem, hjemmelaget: 
Skal testes mer....

Her skal vi feire konfirmasjon i dag (lørdag), så nå er pavlova bakt, slik at jeg bare skal lage krem (som jeg testet ut i går). Jeg har lagd den deilige dessertkaken/sjokoladekaken (uten mel, melk og nøtter og soya) som vår datter Rebekka blogget om for noen uker siden, og på morran skal jeg bake rullekake og foccacia + lage en skinkesalat, så da blir det litt for alle... 

God helg!


9 kommentarer:

 1. Takk for oppskrift. Jeg har enda ikke funnet en oppskrift jeg får skikelig til! (kun 1-2-3 toro).. Denne skal prøves ut =)

  SvarSlett
 2. Den funka i alle fall bra. Har prøvd noen ulike utgaver, men har ikke vært så bra resultat i ovnen vår i Bø, så kjekt å teste ut her hos mor....

  SvarSlett
 3. Matprat sin pavlova anbefale æ

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg sjekka litt på Matprat, men det var flere oppskrifter på pavlova der. Denne som ligger her er omtrent identisk med den første som kom opp da jeg søkte der. Er det andre der som er bedre?

   Slett
 4. Funker det ikke med mindre sukker? Funker den første oppskriften du skrev om- den med 6egg?
  Fin blogg ☺☺

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt sukker må man ha i pavlova, men det funker godt å ikke ha så mye. Jeg bruker ofte 30 g pr egg nå når jeg baker marengs/pavlova (men lenge siden jeg har bakt det nå...)

   Slett
  2. Blir den luftig, seig inni og sprø utenpå da? Med 30gram sukker per egg. Tar du da også i maizena og eddik? Sorry for litt mange spørsmål, hihi ☺☺

   Slett
  3. He, he. Det er så lenge siden jeg har bakt det nå, så jeg husker ikke helt... Som nevnt, brukte jeg en utgave med lite sukker i tidligere, men den tror jeg bare ble helt sprø inni. Kanskje den ville blitt litt seig med maizena/eddik??? Når jeg har lagd marengs, har jeg ofte hatt lite sukker, men da skal de jo bare være sprø.
   Beklager et noe uklart svar...

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com