torsdag 13. juni 2013

Søtpotetmos + grillet laks og grønnsaker

Hva gjør man når man ser søtpotet i butikken - man aldri har prøvd dette tidligere? Jo, da kjøper man noen og prøver seg fram - og resultatet: f. eks. søtpotetmos til middagen.....

I dag er det altså laks på menyen her på bloggen. Den ble grillet i aluminiumsform og det samme ble grønnsakene. Og så lagde jeg mos av søtpotetene. Jeg prøvde med- og uten laktosefri matfløte og begge smakte bra. Tåler du ikke melkeprodukter, kan du altså bare kutte ut matfløten - eller du kan erstatte det med noe du tåler: erlet, ris- havre- eller soyaprodukt - eller andre melkeerstatninger. Jeg søkte litt rundt på nettet etter oppskrifter og der fant jeg også oppskrifter der det var brukt buljong. Det var flere andre oppskrifter med søtpotet, men jeg får vente med å prøve ut flere til en annen gang. Jeg har to poteter liggende på benken, så det blir nok ganske snart. 

Laks
 Beregn 1-1,5 bit på hver. De fleste bitene en får kjøpt, er på ca. 125 garm
Ha litt olje i forma, legg i fiskefiletene og strø over finger/maldonsalt, sitronpepper og gressløk

Grønnsaker
Velg grønnsaker som du liker, ca. 150 g pr. person...
...kutt dem opp og legg dem i en smurt form som tåler varme. Ha over litt olje + finger/maldonsalt og pepper. Jeg syns det er greit med disse aluminiumsformene som man får kjøpt i mange butikker. Er man lat, er det bare å kaste forma etterpå (men ikke så miljøvennling)
Dekk grønnsaksforma med folie...
...og sett begge formene på grillen og steik til fisken er gjennomstekt og grønnsakene er passe myke og gode. Det tar ikke så lang tid og når det gjelder grønnsakene, er det jo litt forskjellig hvor myke/gjennomstekte du ønsker disse. 

Søtpotet
Jeg plukket noen store søtpotet og de var ca 250 g hver. Jeg brukte to til mannen min og meg - og vi hadde litt til overs. Mosen mettet mer enn potetmos, syns jeg, men vi hadde jo mye grønnsaker til også. 
Kutt gjerne søtpoteten i biter, slik at den kokes raskt, og kok den i lettsaltet vann. 
Mos poteten, ha i ca. 1 ss smør (jeg brukte Soft Spesial), salt og pepper. 
Hvis du ønsker en mos med melk el.l., er det fint å bruke matfløte. Jeg målte ikke helt eksakt, men jeg vil tro at jeg brukte litt over 1/2 dl. 

Da var middagen klar: grillet laks og grønnsaker med nytt bekjentskap: mos av søtpotet. Det blir helt sikkert gjentatt. Søk gjerne på nettet etter oppskrifter, det finnes masse spennende...

En fin og orange middag er servert :-)

Ha en fin dag!

2 kommentarer:

 1. Bruker ofte søtpotet - enten som du her som mos eller så smaker den nydelig å bake sammen med andre rotgrønnsaker eller i den blandingen du hadde her f.eks.
  Den er også innmari god i lapskaus eller i suppe sammen med purre og selleri. ;)

  Ha en fin dag. :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Jeg så tips om å ha den sammen med grønnsaker, men det hørtes også spennende ut å bruke den i lapskaus og suppe. Den har jo så fin farge...
   Takk for tips!

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com