fredag 21. juni 2013

Pizzahorn/pizzaboller

Dette innlegget er til ære for Sara, en bloggleser jeg har hatt mailkontakt med flere ganger :-)

Sara har bl.a. prøvd oppskrifta på pizzahorn jeg la ut i fjor vår, men har slitt med å få til disse. I og med at jeg er blitt gammel og glemsk, og sliter med å huske hvordan deigen var da jeg lagde den sist, fant jeg ut at jeg måtte prøve å lage pizzahorn på nytt for å finne ut hvordan deigen egentlig er/var. 

Jeg gjorde først et forsøk med å lage deig av oppskrifta jeg brukte i fjor - og jeg skal være enig med Sara at den ikke var så lett å få til. Jeg lagde noen horn og boller av denne deigen og så lagde jeg en ny utgave der jeg tilsatte litt Certo frysepulver. Det har samme effekt som fiberhusk, men jeg syns den er bedre å bruke, for den har ikke bismaken som fiberhusk gir... Denne deigen var bedre å jobbe med, for den ble litt seigere. Den er jo fortsatt forskjellig fra "vanlig" gjærdeig, men jeg syns det gikk bra likevel. 

Noen tips: 
* Utfordringen med både glutenfrie og "vanlige" pizzahorn/pizzaboller, er jo det å få fyllet til å holde seg der det skal. Jeg har lett for å putte for mye fyll i, og da blir det ikke så lett å få hornene/bollene fine. Ha altså ikke for mye fyll i dem. 
* Det kan også være greit å passe på at deigen ikke sitter fastklistret på bakebordet før du har på fyllet, altså bruk godt (passe) med mel (sjekk f.eks. med en steikespade om deigen at deigen ikke sitter fast)
* Jeg bruker en steikespade/god slikkepott som hjelp når jeg ruller hornene sammen. 

Jeg lagde pizzasausen selv og brukte: 
1 boks hermetisk tomat
1/2 boks (70-80 g) tomatpure
1 rødløk
1 ts pizzakrydder
salt, pepper
litt sukker 

Kok opp tomat, tomatpure og pizzakrydder. Skjær løk i biter og ha den oppi. Kok til løken er myk og sausen får passe konsistens. Smak til med salt og pepper og litt sukker. Sukker gir en midlere smak og lurt å bruke sammen med tomatpure. 

Når jeg har kjøttdeig, blandet jeg den i sausen. Skinke strør jeg gjerne oppå sausen. 

Jeg brukte altså deigen fra i fjor som utgangspunkt, men fant ut at den ble bedre 
med Certo frysepulver: 
2 pk gjær (jeg bruker fersk)
(holder egentlig med én pk gjær, men jeg syns den hever litt raskere med to )
8 dl lunkent vann
1 dl olje
2 ts salt

1 kg semper semper fin mix
1 ss Certo frysepulver

Løs opp gjæren i lunkent vann (tørrgjær tilsettes i melet). Tilsett olje og salt. Bland Certo frysepulver godt med noe av melet (VIKTIG å blande godt for å unngå certo-klumper - som blir "limaktige"). Kjør deigen i kjøkkenmaskin i 5-10 minutter - eller kna godt sammen. La deigen forheve på et lunt sted i 30-40 minutter. 

Ta deigen ut på bakebordet og del den i to. 
Ved horn: kjevle en leiv og del den i seks trekanter. Ha på fyll - og ost om du kan ha det. Det finnes blant annet soyaost om du ikke kan ha "vanlig" gulost (men de fleste melkeallergikere tåler litt gulost i følge legen som utredet sønnen vår). Knust potetgull kan også erstatte osten. 

Ved pizzaboller: Lag boller som klappes flate. Ha på fyll...
...pakk deigen sammen rundt fyllet og legg den på steikebrettet med skjøten ned. 
Tomt for pizzafyll og kjøttdeig/skinke? Ketchup, spekeskinke, ost og krydder funker også :-) 
La hornene heve (mine kunne vært litt mer hevet). Pensle med noe som du tåler, f. eks. egg/melk eller olje/smeltet smør. Jeg brukte olivenolje. Paprika gir fin farge - og tåler du ost, gir det både fin farge og smaker godt. Jeg brukte også pizzakrydder på noen, men de ble litt bleke :-(
Steik ved 200-225 grader i 15-20 minutter
...og skulle noe av fyllet renne ut, så er det rene snacksen :-) Nam, nam!
Deilige nystekte pizzahorn og pizzaboller som kan lages "uten alt". 

I og med at jeg stadig vekk lager allergimat, og allergikeren vår har flyttet ut, så tar jeg med noe av det jeg lager til han og kona når vi treffes. Jeg må jo tømme fryseren for å kunne bake nytt... 

Her om dagen fikk jeg melding på Facebook fra han: "Kjempegode både pizzaboller og horn!"

Jeg har også fylt opp fryseren på jobben med pizzahorn/boller (og diverse kaker), slik at de har noe å servere sommergjestene som trenger slik mat. I disse, hadde jeg ost i hornene og så droppa jeg det i bollene, slik at de ble helt melkefrie. Jeg kutta også ut løk, da jeg vet at det er noen som ikke tåler det. 

God helg!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com