onsdag 5. juni 2013

Eplepai med vaniljekrem - "uten alt"


OBS!OBS!OBS! 
Oppdaget i dag (11.06) at Iduns vaniljekrem inneholdet laktose (i aromaen). 
Om du ikke tåler dette, bruk f. eks. Freias vaniljesaus og halver væskemengden


For ei ukes tid siden hadde jeg lyst å lage en eplepai til dessert da vi hadde besøk, men jeg hadde også lyst på vaniljekrem/vaniljesaus - og dermed var jakten på oppskrift i gang. På min jakt kom jeg over en oppskrift på eplepai med vaniljekrem på et forum - og den prøvde jeg. Den var svært vellykket, men vi skar nok i den litt for tidlig, så jeg skal ikke påstå at det ble fine kakestykker....

Da jeg lagde den sist uke, lagde jeg "vanlig" utgave, men jeg måtte jo selvsagt prøve den "uten alt" også. I dag har jeg derfor testet ut kaka i en allergivennlig versjon. Originalutgaven var jo "med alt": mel, melk, egg..., men min utgave er uten alt dette. Jeg bytta ut egg med vann, hvetemel med glutenfritt mel og kokte vaniljekrem med kokosmelk. I og med at jeg brukte Soft Spesial, er kaka også uten soya. Jeg vet at flere av mine blogglesere trenger oppskrifter uten egg, så denne er en "gave" til dem :-)

Paien består av en søt paideig, eplefyll: epler kokt med sukker, kanel og ingefær, vaniljekrem (min versjon er med en anelse kokossmak) og til slutt et gitter av paideig. 

Om du kan spise alt jeg har kuttet ut, er det bare å bytte ut/gå til originaloppskriften

Jeg lagde halv porsjon, rund form på 22 cm. I oppskrifta sto det ikke størrelse på forma, så deigen skal sikkert være tykkere. Jeg kunne nok også hatt den litt høyere opp langs kanten + hatt litt mer deig til gitter
Paideig (1/2 prosjon, form 20-22 cm)
200 g semper finmix
125 g melis
125 g Soft speisal
1 ts bakepulver
2 ss vann (egg i originaloppskrifta)
________
Steikes ved 200 grader i 30-35 minutter

Bland det tørre og smuldre i smør - eller kjør det i foodprosessor/kjøkkenmaskin - som jeg gjorde.Tilsett vann og kna/kjør sammen. Det står som regel i paideigoppskrifter at deigen skal settes kaldt før man har den i forma, men jeg legger den rett i forma og setter den så kaldt mens jeg ordner resten.

Legg bakepapir i bunnen av formen (20-22 cm) og trykk 2/3 av deigen ut i formen og opp et stykke langs kanten. Resten av deigen skal brukes til gitter. Sett forma/deigen kaldt mens du ordner resten.
Kok vaniljekrem - eller bruk ferdig-utgave om du kan ha det.

Vaniljekrem med kokossmak
1 pk vaniljekrem til koking (Idun*)
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker (jeg brukte "ekte")
1/2 ts salt
1 boks kokosmelk (lett)

* OBS!OBS!OBS! 
Oppdaget i dag (11.06) at Iduns vaniljekrem inneholdet laktose (i aromaen). 
Om du ikke tåler dette, bruk f. eks. Freias vaniljesaus og halver væskemengden
Bland det tørre og ha i kokosmelk. Rør godt og kok opp under omrøring. 
Jeg lagde slik vaniljekrem her om dagen, men da syns jeg den ble litt tam på smak. Den ble bedre med litt salt i.

Eplefyll
3 epler
3/4 dl sukker
1 ts kanel
1 kryddermål ingefær (1/5 ts/1 ml)
1,5 ss vann
Kok opp blandingen og la den koke 3-4 minutter.
Sil av litt av "krafta". Den skal brukes til å pensle gitteret på toppen
Legg eplefyllet på paideigen...
...og ha vaniljekremen over.
Til slutt rulles strimler av paideigen og legges som et gitter på toppen.Pensle med "eplekrafta". Jeg synes det er vanskelig å få farge på glutenfri bakst, så det var greit å bruke denne varianten å pensle med.

Steik paien ved ca. 200 grader ved 35-40 minutter. Jeg syns denne utgaven trengte litt lengre steiketid enn den "vanlige", så jeg stekte ca. 35 minutter, men kunne hatt enda noen minutt... Det er lurt å la kaka avkjøles ganske mye før du skjærer i den. I kveld stod den ca. 1,5 time og da var den litt lunken og beholdt formen da vi skjærte i den. Lag gjerne kaka i god tid - og varm den heller litt før servering. 

Server eplepaien "bar"...

...eller f. eks. med is som du tåler. Her er det vanlig fløteis, men vi to i heimen tåler jo det. Under etiketten "kaffemat og desserter" finner du flere oppskrifter på erlet-is.

___________

Eplepai med vaniljekrem, is og kaffe: Dette ble bra feiring av at 1,5 år med nettstudier er over - og jeg er en årsenhet i norsk rikere (tatt ved Høgskolen i Telemark). I tillegg er jeg snart ferdig med å legge inn alle karakterene for elevene mine, men nå må jeg over til Fronter, for å gjøre dette arbeidet ferdig: kun 1,5 time til fristen går ut... DA kan jeg feire enda mer :-)

Ha en god kveld fortsatt!

1 kommentar:

  1. Fantastisk. :D
    Her i huset elsker vi eplepaier og eplekaker, så tusen takk for oppskriften. Denne skal vi absolutt lage.

    Ha en fin dag. :D

    SvarSlett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com