lørdag 15. juni 2013

Smuldrepai med fersken og bringebær

Innimellom (ofte) ser jeg fristende oppskrifter i ulike nettaviser - og her om dagen kom jeg over en oppskrift på vg.no på smuldrepai med fersken og bringebær. Den så svæææææært fristende ut - og det endte med at jeg kjørte ekstra tur på butikken en kveld for å kjøpe fersken og bringebær...

Selvsagt ble det en allergivennlig utgave da jeg lagde den, men jeg kommer også til å prøve den i en "vanlig" utgave seinere (da med meierismør).  

Jeg synes det kan være litt vanskelig å få fin farge på glutenfri bakst, også smuldredeig, så jeg hadde den noen minutter under grillen på slutten av steiketiden. Da ble det en fin og gyllen farge. Neste gang vil jeg prøve å ha litt brunsukker i, da det kanskje kan bidra til fin farge (og smak). Jeg gleder meg også til å prøve med søte og smakfulle norske bringebær. 

Som det står i originaloppskriften, kan fersken/bringebær selvsagt byttes ut med annen bær/frukt. 

Smuldrepai med fersken og bringebær 
(3-4 porsjoner - alt etter hvor mye du spiser...)

1 dl semper finmix (hvetemel)
1 dl havregryn (glutenfrie eller "vanlige")
1 dl sukker 
1/2 ts kanel
litt malt nellik 
50 g kald Soft Spesial*

2 fersken (de jeg kjøpte, var små)
1 boks (125 g) bringebær
(NB! Hvis du bruker frosne bær, må de tine godt og overflødig væske siles av før de legges i forma)

180 grader i ca 25-30 minutter (ev. noen minutter under grillen mot slutten) 

*TIPS: Soft Spesial er ofte myk - selv om den har stått i kjøleskapet. Når det er "paitid" har jeg ofte en boks stående i fryseren. Da er det bare å ta ut litt når du skal lage pai - og da er den god å smuldre når den har stått noen minutter i romtemperatur.  

Ta bort steinen og skjær fersken i tynne båter. Skallet kan være på.  
Bland fersken og bringebær i en smurt ildfast form 
Smuldredeigen: Bland det tørre og smuldre i kaldt smør. 
Ha smuldredeigen over bærene. 
Steik paien ved ca. 180 grader i 25-30 minutter. Som det står i originaloppskrifta skal frukten bli saftig og boble og smuldredeigen gyllen og sprø, men det er ikke alltid like lett på det som er glutenfritt. Som nevnt, hadde jeg den noen minutter under grillen mot slutten av steiketiden - og da ble den både gyllen og sprø... 
Server smuldrepaien lunken, gjerne med is til. På bloggen ligger det flere oppskrifter på erlet-og, og man får også kjøpt både ris- og soya-is i mange butikker. Om du liker sorbet/saftis, er det kommer lollipop i boks nå. Paien kan selvsagt serveres med krem av ulike slag, f. eks. pisket erlet eller vaniljekrem. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com