tirsdag 14. august 2012

Tekake og rundstykker

- test av "Laila"

Da vi var på "harrytur" i Sverige, kjøpte jeg med 3 pk av melet Laila. Jeg har lest på ulike blogger/nettsider at folk synes dette er et bra mel. Jeg har aldri sett det i Norge, så det er mulig at det ikke finnes her. 

I mangel av fantasi bestemte jeg meg for å bruke oppskriften som står pakken: rundstykker og tekake. 
Det som sies om Laila, er at deigen kan knas og behandles som "vanlig" gjærdeig - og deigen var veldig god å bake ut. Tekakene ble veldig fine i konsistensen: lignet "vanlig" gjærbakst, så alt i alt må det vel sis å være vellykket...

Glutenfri bakst smaker jo litt annerledes enn det som er bakt med f. eks. hvetemel, og det er mulig at bakverk som er lagd av Laila, smaker litt annerledes enn f. eks. det som er lagd av Semper, men jeg er ikke helt sikker. Allergikeren er flyttet ut, så han fikk ikke smakt de nystekte tekakene, men han er kanskje den rette til å bedømme dem. 

Her kommer oppskriften på rundstykker/tekake, omtrent som det sto på melpakken: 
50 g Soft spesial
5 dl vann/melk (jeg brukte risdrikk)
50 g gjær
1,5 ss sukker
1,5 ts salt
ca. 700 g Laila-mel

smeltet smør eller egg til pensling og gjerne sesamfrø eller valmuefrø til å strø på

Smelt smør, bland i væsken og varm dette til 37 grader. Løs opp gjæren. Tilsett melet og rør godt sammen. Jeg brukte kjøkkenmaskin og lot den gå i ca. 5 minutter. Deigen skal være litt løs. Hev deigen i 30 minutter. 
Ha deigen på benken og kna den sammen. Del deigen i 12-16 biter og form dem som boller. 
Skal du lage tekake, klapper du bollene flate, ca. 1 cm tykke. 
 Etterhev i 30 minutter. Pensle med smeltet smør eller egg og strø gjerne på valmuefrø eller sesamfrø (jeg hadde ingen av delene)
 Stek ved 225-250 garder i 8-10 minutter. Jeg stekte på 225 grader i 10 minutter for tekakene og noen minutter mer på rundstykkene. De ble veldig lyse, men det er jo vanlig for glutenfri bakst...
Server med pålegg som du ønsker. Jeg hadde løvtynn pepperskinke (gilde), agurk og tomat på den ene og jordbærsyltetøy på den andre. En god kopp te, f. eks. indian chai, smaker godt til. 
1 kommentar:

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com