tirsdag 28. august 2012

Helstekt svinefilet og båtpoteter

En dag tidligere i sommer hadde allergikeren og jeg et felles middagsprosjekt: helstekt svinefilet og båtpotet. Jeg tok bilder og begynte å skrive et innlegg om det, men så ble det liggende. Nå er jo sommeren på hell, så da må jeg neste poste det...
Vi hadde den vanlige salaten vår til - og bernaisesaus: Knorr "vanlig" bernaisesaus og Toro krydderbernaise, sistnevnte til allergikeren

Vi gjorde mye klart på forhånd, både salat og potetene - og så fiksa han resten mens jeg var ute på vift...

Båtpoteter: 
poteter med skall (beregn mer enn du spiser potetene kokte...)
løk
olivenolje
fingersalt
fersk timian (tørket kan også brukes - eller noe annet krydder)

Del potetene i båter. Vi bruker epledeleren, etter tips fra svigersønnen vår :-). Skjær løk i skiver/ringer og ha det på. Hell over litt olivenolje, klipp/hakk timian og strø på salt. Vend gjerne potetbåtene, slik at krydder, salt og olje kommer til overalt.

Steik i ovnen på ca. 200 grader i 30-40 minutter (steiketid avhenger av type poteter). Det kunne vært ønskelig med sterkere varme på potetene, men i og med at vi også skulle ha kjøttet i ovnen, måtte vi finne en mellomting. 


 Helstekt svinefilet:
svinefilet
salt/pepper
olje

Gni kjøttet inn med salt/pepper (kan gjøres i god tid). Ta fram kjøttet ca. 30 min før steiking. Varm olje i steikepanna og steik kjøttet på sterk varme, slik at det får litt farge rundt hele. Legg det over i ei form og steik videre ved ca. 200 grader i 20-25 min, samtidig med potetene som har stått litt i ovnen allerede (kjøttet kan også legges oppå potene/løken).
Bruk gjerne et steiketermometer om du er usikker på om kjøttet er stekt: 70 grader for rosa kjøtt og 76 for gjennomstekt. La kjøttet "hvile" i ca 15 minutter før du skjærer i det. 

Server med f. eks. salat og bernaisesaus, slik som vi gjorde. Toro krydderbernaise er uten melk/gluten/soya og er god for alle. Vi lager den med vann og erlet, men du kan selvsagt bruke rismelk eller andre typer melk/melkeerstatning. I dag hadde vi bare én pk av denne typen, så allergikeren spiste den - og vi andre brukte Knorrs bernaise.

Salaten var den "vanlige" utgaven: 
kinakål
crispiesalat
tomat
agurk
ananas
mais


Ikke vondt i det hele tatt....

God middag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com