onsdag 5. desember 2012

Kanelsnurrerter med kikerter

For noen uker siden så jeg oppskrift på eplesnurrer med kikerter på Anne Spurklands blogg Frie kaker - og de så så gode ut at jeg tenkte jeg måtte prøve slike....

Jeg tok derfor utgangspunkt i denne oppskriften, men valgte smør, sukker og kanel istedenfor eplefyll. Jeg må nok innrømme at de ble ikke helt lik de som var i originaloppskrifta (bildet), men smaken var god. Jeg burde nok ikke kjevlet deigen så stor, men latt den være tykkere. Det får jeg gjøre neste gang.

Jeg bruker vanligvis Semper-mel når jeg baker, men i dag prøvde jeg melet Laila. Jeg er ikke vant til å bake med det, men mange sier at det er godt egnet til gjærbakst. Om det er forskjell, vet jeg ikke helt- Det får en vel kanksje ikke vite før en har prøvd samme oppskrift med begge typene.

I oppskrifta kunne en velge mellom fiberhusk og certo syltepulver, og jeg prøvde det siste. Jeg begynte først på en porsjon lik original-oppskrifta, men jeg strødde certo rett i væska, men det var ikke så lurt, for den klumpet seg - og da helte jeg rett og slett ut blandingen... Da det var bare 100g kikerter igjen i pakken, ble det derfor en litt mindre porsjon. 
Kanelsnurrerter med kikerter (12-15 stk)
70 g vann
100 g kikerter
40 g sukker
3/4 ss certo frysepulver (NB! blandes med kikertene/sukkeret)
(certo kan byttes ut med 1/4 ss fiberhusk)
1/2 ts salt
12-15 g gjær
30-35 g olje
ca 160-170 g glutenfritt mel

fyll: smeltet Soft Spesial, sukker og kanel

Ha (varmt) vann og kikerter i hurtigmixer/foodprosessor og knus ertene. Varm blandingen til 37 grader hvis den ikke alt er passe varm (varmt vann kan brukes). Løs opp gjæren. Tilsett salt og sukker blandet med certo (ev. fiberhusk). Tips fra Anne Spurkland 6/12: bland certo med kikeretene når de moses. Rør slik at blandingen blir seig. Tilsett olje og rør godt. Bland i mel, enten ved å fortsatt bruke maskinen eller ha det hele over i en bolle.
Heves på et lunt sted ca en time. Ha deigen på bakebordet og kna den sammen. Klapp eller kjevle den flat (jeg lagde den nok litt for stor, ca 25x30 cm). Smør på smeltet Soft Spesial og strø på sukker og kanel. Rull deigen sammen til en pølse og del opp i passe skiver som legges på steikebrettet. 

Steikes ved ca. 200 grader i 10-15 minutter. 
Kanelsnurrertene er best nystekte. Ha gjerne på litt melisglasur. 

lørdag 1. desember 2012

Silkekaker/sjakkruter

Da går det mot jul - og det er på tide å komme i gang med julebaksten. Allergikeren vår liker best silkekaker, peppernøtter og krumkaker, så da blir det i alle fall det når han kommer på besøk i år.

Jeg deler først oppskrifta på silkekaker/sjakkruter med dere. Jeg bruker originaloppskrifta mi, men bytter ut hvetemel og margarin med Semper finmix og Soft Spesial. Det er ikke egg i kakene, så disse er uten gluten (hvetestivelse), melk, soya, nøtter og egg. 

Jeg skulle lage 1,5 porsjon, veide og målte opp og startet å røre smør og sukker hvitt. Da jeg hadde tilsatt mel, var deigen så løs, så jeg måtte ha i 2-300 g til (!?!?) - og da ante jeg uråd... Jeg hadde nok trykt feil på vekta, slik at jeg hadde nok tilsatt i alle fall 400 g smør, dvs. 2 porsjoner, mens sukker, potetmel, vaniljesukker og bakepulver var etter 1,5 porsjon. Jeg måtte jo bare tilsette mel til diegen ble passe fast, så tror jeg bare legger ut oppskrifta slik den skal være :-)

Silkekaker/sjakkruter:
200 g Soft Spesial/margarin
150 g sukker
200 g Semper finmix/hvetemel (NB!TIl den glutenfrie: ca 350 g)
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 ss kakao

Steiking: 200 grader i 10-12 minutter
Rør smør og sukker hvitt. Bland det tørre, men ikke kakao, og tilsett dette. Ha deigen på benken og kna den sammen. Hvis deigen er løs, tilsett litt mer mel, slik at den henger sammen og er "grei" å arbeide med.
Del deigen i to og tilsett kakao i den ene delen. Del så hver del i to og trill ut pølser, ca. 2 cm i diameter. Legg dem på hverandre: lys på mørk og mørk på lys. Klapp dem forsiktig sammen. Jeg vender litt på dem, slik at jeg klapper dem litt sammen på alle fire sidene. Dette gjør at pølsene sitter godt sammen. 
Sett deigen kaldt ei stund, gjerne et par timer (min sto over nata denne gangen).
Skjær skiver på ca 1/2 cm tykkelse. Legg på steikebrett med bakepapir og steik kakene ved ca. 200 grader i 10-12 minutter. Avkjøl på rist.

DA var første sort av julebaksten "i boks"
Tåler man ikke kakao, kan en selvsagt lage en lys variant, lage "pølser" og skjære skiver. 

Ha en fin adventslørdag!

Her er det straks klart for juleverksted i menigheten. I fjor kom det over 140 unger + masse foreldre/besteforeldre og ledere, så noen hektiske timer venter.
Nå skal jeg straks bake ut noen boller "uten alt" og koke melkefri grøt - i tilfelle noen allergikere kommer. De skal selvfølgelig få det samme som alle de andre :-)

PS. Oppskrifta er justert 3. des: vi lagde en porsjon i dag og måtte ha ca 350 g Semper finmix (i oiriginaloppskrifta står det 200 g)

torsdag 29. november 2012

Mini-stettfat

- kjekt til så mye....
I hodet mitt tenker jeg visst allergimat hele tiden. Går jeg inn på en matbutikk, sjekker jeg alltid allergihyllene, og går jeg inn på en glass/steintøybutikk, sjekker jeg om det er noe jeg kan bruke til allergimaten. 

Sist helg var jeg i Fyresdal, og da måtte jeg innom Oleas hus. På butikkens blogg står det denne beskrivelsen: "Ei oppleving av ein butikk, i sentrum av Fyresdal, Telemark". Og det er sant!!! 

Det er virkelig en opplevelse å komme inn i butikken. For det første er det en utrolig hyggelig betjening: hjelpsomme, smilende og serviceinnstilt. Da jeg var der i sommer, tror jeg de bar inn 20 ulike bukser til meg for at jeg kunne prøve. På lørdag kom vi en gjeng ti minutter før stengetid, men vi fikk beskjed om at vi måtte bare ta den tiden vi trengte, noe som førte til at vi var der i 50 minutter (og enda kunne vi vært der lenger)
De har utrolig mye flott der, både av pynteting, bruksgjenstander, kosmetikk/såper, te, klær... Jeg kom ut med både bluse, jakke, jule-pynteting - og et lite, søtt glassfat - og det er jo det som er intressesant på denne bloggen. Da jeg så fatet, var min første tanke: dette er jo fint til å ha allergimat på... 
Fatet er ikke stort høyere enn en fyrstikkeske, 6-7 cm høyt og ca. 14 cm i diameter. Fatet kostet bare 49 kr - noe jeg syns var billig. Det er altså ikke plass til de store mengdene på det, men ypperlig til noen kjeks, et par kakestykke, litt godteri, noen brødskiver, småkaker til jul (kommer noen oppskrifter etter hvert) - eller f. eks. litt frukt. OG: det kan selvsagt brukes til noe annet enn allergimat :-)
Her er det sjokoladekjeks "uten alt" som skal spises til kaffen
Jeg har brukt fatet hver dag disse dagene siden jeg kjøpte det. Det er jo ypperlig størrelse for kaffemat når man bare er to heime, eller til et par clementiner og noen druer i denne søte førjulstid. 

Er du i Fyresdal, så må du ta deg en tur innom Oleas hus. Butikken er vel verdt et besøk!


For sikkerhets skyld kjøpte jeg med et ekstra fat for å gi bort, slik at jeg kan glede noen andre - og så får vi se hvem som blir den heldige...




mandag 26. november 2012

Hverdagsoverraskelse -

 ("med alt")...

I dag hadde jeg en merkelig opplevelse...

Jeg var ute og handlet på Meny i ettermiddag og skulle kjøpe brød. MEN ingen av brødene fristet meg! Jeg gikk på den ene sida av brødhylla - og på den andre sida av brødhylla, men det var ikke et eneste brød jeg hadde lyst på. Jeg bestemte meg derfor at jeg heller fikk bake brød selv - og det er det lenge siden jeg har gjort. 

Gjær ble kjøpt - og mel hadde jeg i huset, så alt lå til rette for brødbakst.

Like etter at jeg kom heim, ringte det på døra. DER står en av mine tidligere nabo, ei flott dame som jeg går tur med innimellom. I hånda har hun en pose. Etter å ha bodd på hotell i Kristiandsand og spist deilig brød fra hotellets eget bakeri, fant hun ut at hun skulle kjøpe med seg brød til meg da hun dro derfra i dag. 
SÅ: der sto jeg da med to dagsferske brød fra Dronningens bakeri, Hotel Norge. Jeg tror jeg ble målløs, i alle fall nesten - og det ble selvsagt ikke brødbaking i dag, men istedet brød direkte fra Kristiansand :-)
At to brød kan bety så mye en vanlig mandag, er helt utrolig, men det var helt fantastisk! 

Skal du glede noen en dag: Gi bort et brød eller to :-)

Nå er det tid for kveldsmat ("med alt")

Ha en fin kveld

søndag 25. november 2012

Cornells rundstykker - rundstykker uten det meste :-)

For noen uker siden var det nyåpning på Sønstebøtunet her i Bø, og da flyttet også Bonus helse inn der. Jeg var innom der en tur åpningshelga og kjøpte blant annet med en pakke Cornells melblanding for å prøve den.
Melet er ganske dyrt til vanlig, men innimellom er det tilbud - og det var det da jeg kjøpte det. 
Jeg valgt den halvgrove melblandingen, og den er "uten alt":  
Innhold: hirseflak, risflak, gresskarkjerner, quinoaflak, amarantmel, quinoamel.
Alle ingrediensene er økologikse. 
Produktet er uten gjær, melk, soya, bokhvete, sukker og egg.

 Jeg prøvde oppskriften på rundstykker som står på pakken. I tillegg til at de er gluten, soya, melk og nøtter, er de også lagd uten gjær. På kafeen Meierismuget i Bø, serverer de Cornells rundstykker, så der er det mulighet for å få deilig glutenfri mat. 

Jeg lagde halv porsjon, og fikk 12 små rundstykker:
325 g (1/2 pakke) Cornells halvgrov melblanding
31/4 dl lunkent vann
1 ts halvsalt (jeg brukte maldonsalt)
1/4 dl rapsolje

Bland alt og la det svelle ca 5 minutter. Settes med skje/isskje på steikebrettet. Form dem til passe fasong, ca 2 cm høye. Jeg hadde litt vann på fingrene når jeg gjorde det. 
Steikes ved 180-200 grader, gjerne på varmluft. Avkjøles på rist. 
 
Rundstykkene smakte deilig nystekt - og med godt pålegg. Jeg hadde pepperskinke, sjokade og aprikos- og jordbærsyltetøy på dem - og et godt glass appelsijuice til.

Ha ei fin uke :-)

Hvis rundstykkene blir harde, kan de legges i pose, da mykner de litt. 

onsdag 21. november 2012

Sjokolademuffins x 3


Her om dagen bakte jeg masse muffins (ca 80 stk) som jeg hadde med til elevene i vg1. Da en av elevene ikke kunne ha de "vanlige", prøvde jeg meg fram og lagde en allergivennlig utgave, uten egg, melk, nøtter og gluten. Men i og med at allergikeren vår tåler egg, måtte jeg selvsagt prøve min gode, gamle oppskrift tilpasset han, dvs det vi kaller "uten alt", så du får derfor 3 ulike varianter av muffinsoppskrifter i dag, både med- og "uten alt" - og "uten alt" uten egg...


Sjokolademuffins "med alt" (ca. 40-50 stk)
4 egg
4 dl sukker
2 dl melk
6 dl hvetemel
2 ts bakepulver
6 ss kakao
200 g smeltet, avkjølt margarin

200 grader i ca. 15 minutter

Pisk eggedosis. Bland det tørre og ha det i vekselsvis med melk og smøret som er litt avkjølt. Fyll røren i former: ca. ei stor ss i hver form
Steikes ved 200 grader i ca 15 minutter

 Ca 80 muffins (dobbel oppskrift) ferdig stekt - og klar til å spises

Ekstra gode blir muffinsene om du har i 1 ts vaniljekrem før steiking - eller en bit sjokolade... (la den stå et øyeblikk i ovnen slik at sjokoladen smelter litt - og rør så rundt før du steiker ferdig). 



Sjokolademuffins "uten alt", men med egg (halv porsjon, ca. 20-25 stk)
(oppskriften er den samme som over, men tilpasset uten gluten, melk og soya)
2 egg
2 dl sukker
1 dl eplejuice (hadde ikke rismelk)
3 dl Semper finmix
1 ts bakepulver
3 ss kakao
100 g smeltet, avkjølt Soft Spesial

200 grader i ca. 15 minutter
 Pisk eggedosis. Bland det tørre og sikt det i eggedosisen vekselsvis med smeltet Spft Spesial og eplejuice. Lag ca 1 stor ss i hver muffinsform og steik dem ved 200 grader i ca 15 min.
Muffinsene smaker selvsagt best nystekte...


Sjokolademuffins "uten alt"- også uten egg (ca 25 stk)
6 dl Semper finmix
2,5 dl sukker
1,5 ts natron
1 ts bakepulver
2 ss kakao
30-40 g kokesjokolade (uten melk)
2,5 dl rismelk
75 g Soft Spesial

175 grader i ca. 15 minutter
Bland det tørre og hakk sjokoladen og ha den oppi. Smelt margarin og ha i melka. Tilsett dette i det tørre
Legg én ss røre i hver muffinsform... 
...og steik muffinsene ved 175 grader i ca. 15 minutter


Da er det bare å sette i gang!

...selv om jeg veldig ofte har tydd til Toros sjokolademuffins, er det jo veldig enkelt å lage muffins selv... 







søndag 18. november 2012

Deilig søndagsmiddag: kalkunfilet

I dag fikk jeg besøk av datter og barnebarn, og da fant jeg ut at jeg skulle lage en skikkelig god søndagsmiddag. I fryseren hadde vi en kalkunfilet liggende - og den ble altså middagen vår i dag. Slik filet er raskt å lage i stand og det smaker også veldig godt: altså perfekt på en søndag. 
Fileten var ca. 1 kg. Da den var tint, gnidde jeg den inn med salt, pepper og tandori kyllingkrydder. Jeg brukte steikepose, noe som gir saftig kjøtt og god kraft, og ellers brukte jeg steiketermometer, slik at det var lett å se når den var ferdig. En kan jo steike kjøtt på flere måter, bruke lang tid - eller kort tid - og i dag ble det det siste. 

Jeg stekte kjøttet ved 200 grader - og etter én time var det ferdig stekt (90 grader). 
Husk å la kjøttet hvile 15-20 minutter før du skjærer i det. 
 For å gjøre det enkelt, la jeg potet og grønnsaker i form og stekte det samtidig med kjøttet (satte det inn ca. 15 minutt etter kjøttet). Jeg skjærte poteten i båter (skallet på), gulrot og sjalottløk i skiver, eplet i biter og i tillegg hadde jeg litt brokkoli og sukkererter fra en pose grønnsaksblanding for å få litt mer farge. Jeg hadde litt olivenolje og maldonsalt (fingersalt) over og blandet alt litt sammen. 
Blandingen ble altså også stekt ved 200 grader, ca 45 minutter


Dagens brune saus
ca 5 dl vann/kraft (bruk kraften fra kjøttet)
5 ss hvetemel eller 3-4 ss Semper finmix
ca 1 dl fløte/rømme - eller fløte/melkeerstatning som tåles
sukkerkulør
litt brunost (geitost) om det tåles
salt/pepper
litt sukker

 Brun saus kan jo lages på ulike måter. Jeg lager omtrent alltid på meljevning, dvs. jeg visper sammen mel og vann til en jevning. Det kan gjøres enkelt slik: 
Ha litt kaldt vann og mel i en kjele og visp dette sammen. Tilsett mer vann og kraft fra kjøttet, ev. buljong/fond. La det småkoke i 5-10 minutter. I dag brukte jeg litt fløte og seterrømme i sausen + litt geitost. Nåe allergikeren er heime, bruker jeg erlet i sausen. Smak til med salt, pepper og litt salt og ha i sukkerkulør til du får passe farge. 
 Nesten som jul (vi har brukt kalkunfilet til julemiddag i mange år), men det er bare 18. november... 
...og det smakte deilig på en regntung dag.


fredag 16. november 2012

50-årskake

Da er det ingen vei tilbake!!!

Nå har også jeg passert 50.

Heldigvis var feiringa unnagjort i august (er ikke så veldig glad i oppmerksomhet), men mannen min lagde fruktsalat, vi tok opp lefser fra fryseren og så lagde jeg ei kake - i tilfelle noen stakk innom.
Jeg måtte også tåle litt feiring på jobb + at rektor opplyste alle elevene om at jeg ble 50...

I forbindelse med bryllupet for noen uker siden hadde jeg en ekstra kakebunn i fryseren. Bunnen var glutenfri, men jeg hadde "vanlig" oreokjeks i kaka, slik at min utgave ble ikke glutenfri. Her kan en imidlertid tilpasse kaka slik at den blir glutenfri ved å kjøpe glutenfri oreokjeks, eller bake sjokoladekjeksen jeg lagde til bryllupskaka. Kaka er soya- og nøttefri og den kan også lages melkefri om en bytter ut fløten med f. eks. erlet (se tidligere innlegg) eller annen fløteerstatning og lage vaniljekremen på melk som en tåler. 

Kakebunn (28 cm form):
6 egg
225 g sukker
150 g semper finmix
75 g potetmel
1,5 ts bakepulver

Pisg egg og sukker godt. Sikt i mel, potetmel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Ha røren i en form som er 28 cm (gjerne bakepapir i bunnen).
Sett kaken inn i kald ovn og sett den på 175 grader. La kaka stå i ca. 45 minutter. Kjenn med en bakepinne el.l. om kaka er stekt (den skal være tørr). Snu gjerne kaka på hodet på en bakerist og avkjøl den.


Fyll/pynt:
2-3 pk fløte
5-6 dl bringebærsyltetøy
1 pk (5 dl) Piano vaniljekrem
ca 1 pk oreokjeks (uten fyll)



Del bunnen i tre. I hvert av de to lagene smører du først på bringebærsyltetøy. Bland vaniljekremen med ca 2 dl ferdigpisket fløte, og smør dette så oppå bringebæra (jeg brukte en hel pakke på de to lagene, men en kan selvsagt ha mindre). Til slutt strør du på hakket/knust oreokjeks (uten fyllet).

Når det siste laget er lagt på, smører du krem rundt kantene og oppå. Jeg valgte bare å bruke kniv på kantene og sprute krem på toppen. Jeg brukte da ca 2 pk fløte på hele kaka. Om du vil sprute krem på kanetene også (finere - mektigere), må du nok ha ca tre pakker fløte. Pynt f. eks. med hakket/knust oreokjeks og friske bringebær. 



Nyt :-)

PS. Jeg hadde håpet at oreokjeksen holdt seg litt sprø selv om den lå på kremen, men det gjorde den ikke. Jeg tror den hjemmelagde kjeksen ville vært bedre - eller jeg kunne rett og slett bare brukt kokesjokolade (slik jeg har gjort tidligere)