lørdag 31. januar 2015

Martine-boller

Glutenfrie, men med melk og egg


Dagens boller/bolleoppskrift er tilegnet Martine, ei flott, ung jente som jeg kjenner 
(ikke samme Martine som gav navn til Martinebrødene som jeg har oppskrift på her

En gang i høst bakte jeg noen glutenfrie boller som Martine syns var gode. Disse bollene var, i tillegg til å være glutenfrie, også uten melk, egg og hvetestivelse. Jeg personlig syns ikke de var helt vellykket (jeg er nok kritisk...),  så der og da bestemte jeg meg for å prøve å lage noen boller til henne med melk og egg - i og med at hun tåler det. 

Jeg lager jo omtrent all gjærbakst uten melk, og i og med at jeg som regel baker med Semper finmix, blir de også uten hvetestivelse. Men: i dag har jeg altså prøvd en ny kombinasjon: mel med hvetestivelse og melk, helmelk, kesam og egg.... Bollene ble fantastisk gode, smakte helt som "vanlig". 

Nå er det bare å teste ut om det var melet, melka, kesamen eller egget som gjorde utslaget. Oppdatering kommer!

Her kommer i alle fall oppskrifta. 
PS! Ikke noen "slankeboller"....

Martine-boller 
(18 boller/skoleboller og ei "skolebrødstang")
1 pk gjær (jeg bruker fersk)
2 dl kesam
3 dl (hel)melk
1 egg
1/2 ts salt
3/4 ts kardemomme
75 g melis 
ca. 650 g Semper mix
150 g mykt Soft Spesial eller annet smør 
(av gammel vane tok jeg melkefritt smør, men det hadde jeg jo ikke trengt...)
-------
egg til pensling
-------
vaniljekrem om du vil lage skolebrød
-------
225 grader i 12-15 minutter

* Varm melk og kesam til 37 grader, ha i gjær og rør til den er oppløst
* Ha i egg, salt, kardemomme og melis. Rør sammen
* Tilsett mel til deigen begynner å bli litt fast
* Ha i det myke smøret som er delt i biter. Rør godt sammen
* Deigen skal være litt løs, men husk at du skal kunne kna den, så prøv deg fram
* Dekk bollen med plast og sett til heving (ca. 1 time)
* Her har deigen stått ca. én time på benken. Den har hevet seg godt. 
* Ha deigen over på benken og kna den sammen. Bruk ev. en slikkepotte/bakeskrape hvis deigen er litt for løs. 
* Del i passe store boller (jeg lagde 18 stk). Jeg lagde også ei "skolebrødstang", da rullet jeg en pølse og klappet den flat. 
* La bollene/stanga heve mens ovnen varmes, ca. 15-20 minutter. 
* Skolebrød/"skolebrødstang": lag hull til vaniljekremen (bruk fingrene) og fyll i krem. Jeg brukte ferdig krem fra Tine. 
* Pensle med egg, blandet med litt melk. 
* Steik bakverket ved 225 grader i ca. 12-15 minutter
* La dem stå litt på steikebrettet noen minutter - og legg dem så på rist
Luftige, fine - og supergode Martine-boller :-)
Testing: GODKJENT!!!!!!!!

PS! Jeg lot et par boller ligge i en pose på benken til dagen etter - og de var fortsatt myke og gode :-)

Ha ei fin helg!

...og jeg må bare teste videre....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com