lørdag 10. januar 2015

Minipavlova

 Vi har gjort det slik en del ganger at gjestene lager sine egne pizzaer. Da har jeg bakt bunner og halvstekt dem, og så legger folk på det de selv ønsker av fyll. I romjula gjorde vi dette, og da testet vi også ut den nye pizzaovnen vi fikk i julegave 

MEN: slik kan man også gjøre med pavlova - og det gjorde vi også i jula. I forbindelse med familieselskapet 2. juledag, hadde vi pavlova til dessert, sammen med julekaker. 

Jeg hadde stekt minibunner på forhånd, kokt deilig hjemmelagd vaniljekrem ("med- og uten alt"), og så hadde vi jordbær, bringebær, blåbær og ripssyltetøy til. Én ting lærte jeg imidlertid - og det var at det å måtte kjøpe ferske bær tre dager i forveien (de fikk inn siste leveranse med fersk frukt og grønt lillejuaften), det var dårlig økonomi og førte til mye svinn. Det eneste som var helt bra, var blåbæra. Mange av jordbærene var blitt bløte og noen av bringebærne var begynt å mugne. Det var da ripssyltetøyet fra i sommer var kjekt å ha...

Minipavlova-bunner(tror det ble 24 stk)
4 eggehviter
140 g sukker

ca. 80-90 grader i ca. 1 time (varmluft)

 * Pisk eggehvitene litt alene først
(jeg bruker Kenwood kjøkkenmaskin: den er super til å piske marengs)
* Tilsett så sukkeret litt etter littt mens du fortsatt pisker


* Ha marengsmassen over i en sprøytepose 
* Sprøyt massen i små sirkler, til bunnene er så store som du ønsker
* Steik i ca 1 time på 80-90 grader
I og med at jeg fikk så mange bunner, måtte jeg ha to steikebrett og dermed steike på varmluft


Kakene ble fylt/pyntet med hjemmelagd vaniljekrem og bær. Oppskriften som ligger her på bloggen, er egentlig oppskrift på vaniljesaus, men ved å tilsette mer maizenna, blir det krem.  
(oppskrift vaniljekrem: 2 dl risdrikk/melk, 2 eggeplommer, 2 ss sukker, 2 ss maizenna, 1/2 vaniljestang eller tilsvarende i vaniljesukker/vaniljefrø el.l. Bland alt kaldt, kok opp under omrøring - ikke kok). 

I den melkefrie kremen blandet jeg i litt pisket erlet og i den "vanlige" tilsatte jeg pisket fløte. Begge kremene var veldig gode, men jeg syns nesten den melkefrie var best på smak....

Ta deg en minibunn....
...fyll på masse god vaniljekrem og topp det hele med bær/syltetøy. 
Med en god kopp julekaffe må man vel si at lykken er omtrent fullkommen :-)

Jula er vel omtrent over nå for de fleste (20. dag jul er på tirsdag), men både pavlova og kaffe smaker fremdeles godt :-)

God helg!

2 kommentarer:

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com