lørdag 30. august 2014

Kyllingsuppe med masse gode rotgrønnsaker

I går kveld lagde vi oss en deilig kyllingsuppe til kveldsmiddag. Jeg googlet etter oppskrift - og da kom det selvfølgelig opp mange! Etter å ha sett på flere av dem, fant jeg ut at jeg hadde lyst på denne med masse rotgrønnsaker, og sendte handleliste på sms til mannen min. 

Oppskriften er hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, og du finner oppskriften her. Jeg lagde i utgangspunktet 3 porsjoner, men når det f. eks, kun står to skiver, 3/4 stk osv., så kan det jo bli ulik mengde, da størrelsen varierer på de ulike grønnsakene. Jeg tok cirka-mengde - og det ble mye grønnsaker - så det ble ca. 4-5 porsjoner.

Kyllingsuppe med rotgrønnsaker (min menge/oppskrift)
3-4 stk (ca. 5-600 g) kyllingfilet
1-2 ss olje/melkefritt smør til steking
1 middels stor løk
¾ purreløk (ganske stor)
4 sjalottløk (middels)
¾ persillerot
¾ pastinakk
2-3 middels store gulrøtter
2 middels store skiver kålrot 
2-3 skiver sellerirot
en liten skalk (ca. 3 dl) finsnittet hodekål
1 pk/boks hakkede hermetiske tomater
1 stk rød chili uten hinner og frø
ca. 3 ss kyllingfond (eller tilsvarende bujongtrening)
ca. 1,5 l vann

(I oppskriften sto det også ca. 2 hvitløksbåter)
* Skjær alle grønnsakene i små biter/terninger
* Skjær kjøttet i passe biter og steik dem i olje/smør 
(vi delte de også litt etter at de var stekt da de ble litt store)
* Ha alt i en kjele/gryte, tilsett vann og kok opp. 
* Ha så i tomater og kyllingfond/buljong og kok til grønnsakene er møre. 
* Smak til med salt og pepper og ev. mer fond hvis det trengs 
(i oppskrifta sto det ikke krydder i det hele tatt)
 * Litt sukker i gir en mildere/"rundere" smak
Server gjerne suppa med brød som du liker/tåler. Her har vi "vanlige"baguetter til, men det finnes også glutenfrie baguetter i flere varianter. Foccaciabrød eller flatbrød/potetbrød smaker også godt til ulike typer supper. 

Mannen min og jeg snakka om det, både mens vi lagde suppa og når vi spiste den, at det var mye "kuttejobb" med denne suppa, og slik sett hadde det gått mye fortere å bare kjøpe en "posesuppe", MEN: det kan jo ikke sammenlignes med smaken. OG: det å lage mat sammen er også en hyggelig syssel!

Her regner det i dag - og slik sett er det vel egentlig passe vær for ei varm suppe i dag også, men i dag er det andre ting som står på programmet... Jeg anbefaler likevel deg at du kjøper inn masse gode grønnsaker og lager deg ei god suppe, f. eks. denne. 

God helg til deg og dine. 

6 kommentarer:

 1. Tusen takk for super oppskrift på suppe som var utrolig god. Jeg gjorde selv noen endringer da veslemor i huset ikke er så fan av tomat. Så jeg kokte opp 2 hønsebuljong terninger og 2 kyllingfond terninger i 2,3 l med vann. Så brunet jeg all løken i godt smør i panna før jeg puttet det oppi kjelen. Den krafta sto og småputret en drøy halvtime før jeg putta oppi resten av grønnsakene og kyllingfilet. Vi hadde suppa til middag i går,og skal spise restene i dag! Det bar en skikkelig opptir på en høstfin mandag,og garantert ikke siste dagen vi lager den suppa! Takk igjen og ha en strålende uke! Matglad hilsen fra Tonje

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig tilbakemelding. Det som er så kjekt med supper, er jo at de lett kan endres på. Kanksje jeg også må prøve din versjon en dag...

   Ellers lagde jeg en annen utgave i går: Til to suppeskåler brukte jeg: 0,5 l vann, litt kyllingfond, finhakka grønnsaker av det som var til overs her om dagen, litt av ditt og litt av datt (må nok lage enda flere suppemiddager, for fortsatt har jeg en del...). Så putta jeg oppi ca. 100 g ferdigstekt kjøttdeig som jeg hadde i fryseren (kjekt å ha ferdig) og tilsatte til slutt ca. 3 ts crème fraîche og noen blad basilikum. Utrolig smakfull og god. Minna fakstisk litt om smak av kokosmelk - som jeg også har brukt noen ganger.

   Lykke til med videre eksperimentering!

   Slett
 2. Hei igjen!
  Har laget suppe med masse rotgrønnsaker. Brukt fiskefond eller fiskekraft laget på rekeskall og div annet. Så har jeg skåret røkt laks i terninger ,scampi som jeg har frest på panna med hvitløk Så har jeg kokt laks ,delt i passe store biter. Alt dette har jeg oppi gryta heldt mot slutten av koketiden. Det skal trekkes på ettervarmen.
  Så godt med creme fresh.. Salt og pepper.
  Foccatia er heldt konge sammen med denne suppen eller hvitløks baguetter for den som liker det.

  NB:
  laget denne suppen med to esker snøfrisk oppi,og creme fres. Tager hva man haver og før du vet ordet av det er det festsuppe en vanlig tirsdag.
  Deilig.
  Smil og god dag fra
  Lisa

  SvarSlett
  Svar
  1. Nam, nam :-) (utenom hvitløken da - som jeg ikke tåler...)

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com