lørdag 23. august 2014

Rips...

I hagen vår har vi både rips- og solbærbusker. Solbærne har nok hatt det litt for tørt (eller skyldes det noe annet?), så de var helt inntørka, men ripsen var fin. Litt små var den i år, men god likevel. 
Nam, nam! Deilig rips klar til å syltes
...og her: ferdig syltet :-)

Vi har plukket litt i flere omganger, og jeg har tenkt å lage saft etter hvert, men så fant jeg ut at jeg også ville lage litt ripssyltetøy. Det tror jeg knapt jeg har lagd. 

I fjor prøvde vi på ripsgele, og den så veldig bra ut, men den ble dessverre ikke skikkelig stiv. Og jeg som hadde pynta glassene så fint for å ha til gaver ol....

Jeg lagde først syltetøy av ca. én kilo rips, og det brukte vi da vi stekte sveler da vi hadde besøk av ei gruppe på 18 store og små fra Ukraina. Noen av ungene likte ripssyltetøyet bedre enn andre, noe bildet under av Karolinas svele viser 
Hvor er forøvrig svela???

Jeg bruker å ha litt Certo frysepulver i det rørte syltetøyet jeg lager. Når det gjelder sukkermengden, krever jo rips litt sukker, da bærene er ganske sure i utgangspuktet. Den første prosjonen jeg lagde, ble både for søt og for tykk, så neste gang, noen dager etter, lagde jeg av to kilo rips og brukte mindre av både sukker og certo. Denne gangen syns jeg syltetøyet ble mye bedre. Friskt og godt, ikke for søtt og ikke for surt. 
Rørt ripssyltetøy
2 kg rips
1 kg sukker
4 ss Certo frysepulver
* Knus bærene litt. Jeg brukte hakkit (slik en bruker når en steiker kjøttdeig) og ellers brukte jeg k-kroken til Kenwooden når jeg rørte bærene, slik at de ble litt knust av den også. 
* Bland Certo frysepulver med sukkeret og tilsett det litt etter litt i bærene. La syltetøyet stå litt, slik at alt sukkeret blir oppløst. Det tykner litt når det står. 
* Ha over i passe store bokser - og frys ned
Om du tåler yoghurt, smaker den rørte ripsen veldig godt sammen med den. I det siste har jeg fått sansen for den greske utgaven av yoghurt - og liker den godt sammen med rørte bær. For noen uker siden lagde jeg morellsyltetøy - og også kombinasjonen mellom det og gresk yoghurt var nydelig. Den greske yoghurten har en annen konsistens enn de andre typene jeg har prøvd ellers: den er tykkere og mer "fløyelsmyk"

Ripssyltetøyet passer selvfølgelig godt på brødskive/knekkebrød, på lomper, på vafler og pannekaker - eller sveler (som bildet over taler om), det kan brukes til is, til kjøttretter (med brunsaus)... Ja, det er kanskje bare fantasien som setter grenser for bruken. 

 Jeg har flere poser med rips i fryseren som ligger klare til å saftes, slik at jeg har litt mer jobb igjen med dem. Når man skal lage saft, slipper man å tenke på rensing av bærene, så det er jo lettvint slik. Utpå høsten blir det altså også hjemmelagd ripssaft igjen.  

Finn deg en ripsbusk og tøm den for bær - hvis det fortsatt er noe igjen. Det er alt for mange som ikke plukker bærene de har i hagen, så det er sikkert mulig å få tak i. Noen steder har de også selvplukk av rips, bl.a. har de hatt det (har fortsatt?) på Suigard Dyrud på Hørte/Gvarv her i Telemark. 


Ha ei god helg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com