onsdag 13. august 2014

Minipizza - igjen

Storproduksjon av bunner, huset fullt av gjester 
        - og pizzalaging med lille Tobias

Jeg la ut et innlegg for noen uker siden om å la gjestene ordne sin egen pizza - med mini/porsjonsbunner. Å lage sin egen pizza har blitt en stor suksess i heimen, og vi har gjentatt det en del ganger nå, og det anbefales! Alle kan ta på det fyllet/toppingen de selv ønsker, det er sosialt og hyggelig å stå sammen og lage pizzaene - og det smaker kanskje ekstra godt når man har lagde pizzaen selv. 

Den første gangen lagde jeg pizzabunner med klissen deig som jeg smurte utover med slikkepott. Etter dette har jeg hatt skikkelig storproduksjon av bunner, og jeg tenkte jeg kunne dele oppskriften på disse bunnene også. De er til å kjevle/klappe ut (de glutenfrie er greiest å klappe ut) i motsetning til de første som jeg smurte utover  

Jeg har brukt samme oppskrift som utgangspunkt for både "vanlige" og glutenfrie bunner. 
"vanlige" bunner

Minipizzaer 
("vanlige": gir 20-22 stk á ca. 16-17 cm i diameter)
(glutenfrie: gir ca. 15-16 stk (?) á 16-17 cm i diameter)
1 pk gjær
6 dl vann
1 ts salt
2 ss basilikum (tørket)
1/2 dl olje
ca. 1 kg mel (hvetemel/glutenfritt mel)
-----
Forsteiking: 200-225 grader i 8-10 minutter
"Sluttsteiking": 200-225 grader i 10-15 minutter

Løs opp gjæren i lunkent vann. Tilsett salt, basilikum og olje. Ha så i mel til deigen blir så fast at den kan kjevles/klappes ut. La deigen heve i ca. 20-30 minutter. Dei i passe store emner. Jeg lagde de "vanlige" på 70-75 g og kjevlet dem ut til ca. 16-17 cm i diameter. Til de glutenfrie brukte jeg større emner, ca. 110 g, og klappet flat til samme størrelse. La bunnene så heve ca. 15 minutter. Prikk med en gaffel, slik at de ikke blir boblete. Steik ved 200-225 grader i 8-10 minutter. Avkjøl på rist. Bunnene kan fryses - og de tiner raskt. Når du skal lage pizzaen ferdig, tar du på det fyllet du ønsker og steiker den så ferdig (10-15 min, alt etter hvordan ovnene er). 

Du kan f. eks. se tips i det forrige innlegget om minipizzer her
Tips til fyll
______________

Sist uke hadde vi besøk av ei gruppe på 18 fra Ukraina + et par andre gjester og oss, slik at vi var 22 som lagde vår egen pizza og spiste og koste oss. Da hadde jeg lagd opp mange bunner (50-60 stk !?!?!) dagen før. Jeg beregnet størrelsen på bunnene ut fra størrelsen på steikeplatene for å få plass til flest mulig, og da ble bunnene på 16-17 cm i diameter. Det gikk med mellom 35-40 bunner til dette måltidet, jeg sendte noen med de andre gjestene - og har ellers et lite lager i fryseren. 
Greit å skrive på navn der pizzaene ligger, slik at man vet hvem som eier de ulike pizzaene... 

Gjett om det var populært å lage sine egne pizzaer. For unger som ikke er vant til å hjelpe til med matlaging, slo dette virkelig an - og det ble godt dokumentert via videoopptak/bilder. Noen lagde bare én pizza, noen halvannen og noen to eller tre...
Lykke å ha så stor ovn at man kan steike 22 minipizzaer på en gang :-)
______________

Da vi var i bursdag hos vår svigerdatter sist uke, bakte jeg opp bunner også der. Da lagde jeg både "vanlige" og glutenfrie. jeg brukte samme oppskrift som utgangspunkt for begge. De glutenfrie hevet ikke så veldig godt, så jeg lagde emnene større, ca. 110 g. Jeg klappet dem ut, mens jeg kjevlet de "vanlige". Fyll og det andre var det "tradisjonelle": tomatsaus, skinke, kjøttdeig, løk, ananas, mais.... Svigerdattera vår bruker knust potetgull på sine pizzaer, da hun verken tåler eller liker ost. Vi andre syns at det smaker godt med ost på...
______________

På lørdag var jeg barnevakt for to av barnebarna våre, Thea og Tobias. Thea skulle i barnebursdag på ettermiddagen, og da lagde jeg og Tobias (som blir to år om en måned) pizza til mamma'n kom fra jobb. Bunner tok jeg med fra "lageret" i fryseren, så det var lettvint og greit.

Ost og skinke på må plass - med et fast grep rundt Brio-toget samtidig

I dyp konstentrasjon for å få på mais ("bais"), ananas og rødløk
"Mer?" 
Tobias var ikke så nøye med å fordele fyllet utover hele bunnen, så mormor ordnet litt etterpå
Vi bruker ellers å legge på kjøttdeigen rå, på toppen av pizzaen, noe som gir saftig og godt resultat
Klar til å steikes!
Vi var så sultne at vi heiv oss over pizzaen da den var ferdig - og glemte å ta bilde av det ferdige resultatet.

Da tror jeg maten for både hverdagene og helga skal være klar: lag opp minibunner - og inviter familie og venner på pizzafest :-)


1 kommentar:

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com