fredag 8. august 2014

Hjemmelagd majones og hamburgerdressing

Svigerdatteren vår, Monica, hadde lagd deilig hjemmelagd hamburgerdressing da vi var i bursdagsselskapet hennes på onsdag (22 år: Hurra!) - med utgangspunkt i hjemmelagd majones. De hadde fått servert noe lignende da de var i London for et par uker siden, men i og med at de har noen utfordringer med matallergi, hadde hun lagd hjemmelagd utgave som begge (+ gjestene) kunne ha. 

Jeg har fått lov å dele oppskriften videre med dere - og alle bildene i innlegget er det Monica som har tatt. Besøk gjerne bloggen hennes: Monica - mammalivet, håndarbeid, baking. Her finner du både  litt om dem som familie, du finner innlegg om håndarbeid og andre kreative innslag - og bake/matoppskrifter. Innlegget med majones/hamburgerdressing finner du her
Hjemmelagd majones
3 eggeplommer
1 ts salt
1 ss sitronsaft
1 ts eddik (7%)
5 dl nøytral olje
pepper
ev. 1 ss sennep

Her er framgangsmåten, kopiert fra Monicas blogg: 
1: Ha eggeplommene, salt, eddik og evt sennep i en bolle. Dette pisket lenge og godt, helt til konsistensen blir noe kremete og fargen blir lysegul. Det tok meg 2-3 minutter. 
2: Tilsett en mengde olje på størrelse med en teskje og pisk dette grundig inn. Om ikke det piskes godt nok, vil oljen legge seg utapå. Gjenta det med å tilsette en teskje olje 4-5 gangen. Da vil konsistensen bli noe kremete. 
3: Tilsett mer og mer av oljen mens du pisker. Ha i sitronsaften og rør denne inn. Smak til med salt og pepper. Synes du blandingen er for tjukk, kan du tilsette mer sitronsaft.
Hjemmelagd majones - klar til å brukes i ulike retter
(Majonesen er holdbar ca. 2 uker i kjøleskap)

Hjemmelagd hamburgerdressing
Hjemmelagd majones
Raspet gulrot
Hakket rødløk
Hvis du bruker hele porsjonen med majones, kan det passe med ca. 150-200 g gulrot og 100-125 g løk (Monica tok av litt majones da hun lagde dressingen, men sa at hun kunne hatt enda mer gulrot og løk i den).
Bland sammen - og server til hamburger - eller annen grillmat


ANDRE TIPS:

Italiensk salat:
Bland majonesen med litt rømme, ev. erstatningsprodukt, raspet gulrot og kålrot, hakket sylta agurk og eple (gjerne syrlig). Smak til med sitronsaft, litt sukker og krydder som du liker/tåler (jeg liker Natvigs krydderbladning, men den er det både soya og fisk i...)

Egghakk:
Bland majonesen med purreløk (bare det hvite), hakket egg (legg egget begge veier i eggedeleren, den med skiver, da får du dem finhakket). Smak til med salt og (hvit) pepper.

Potetsalat
Bland majonesen med med litt rømme, ev. erstatningsprodukt, hakket potet, purreløk og litt hakket sylteagurk. Smak til med litt saft/lake fra agurken, litt sennep og salt og pepper.

Rekesalat
Bland majonesen med med litt rømme, ev. erstatningsprodukt. Smak til med sitronsaft, litt sukker og krydder. Tilsett reker - og gjerne noen kokte egg i biter om du liker/tåler det. 

Reker med majones og sitron
Smør loff/lyst brød med smør som du tåler. Legg godt med reker oppå og ha på majones og sitronskiver

Tousand island-dressing: 
Bland majonesen med ketsjup og litt rømme/melk, ev. erstatningsprodukt. Smak godt til med salt/pepper. 

Jeg lager alltid "dressingen" (majones, rømme, lake...) først når jeg lager slike salater - og tilsette det øvrige (egg, reker, potet osv) til slutt - slik at det ikke moses unødvendig mye.

 Når det gjelder dressinger, er det bare fantasien som setter grenser... Prøv deg fram med ulike smakstilsetninger: rømme, melk, yoghurt: "vanlig", laktosefri/redusert, andre erstatninger, ulike krydder, chili, hvitløk, sitron osv. Her kan du fort finne din dressingfavoritt!

For flere tips: bruk google :-)

God helg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com