lørdag 15. februar 2014

Viltgryte med reinsdyrkjøtt

I høst var vi så heldige at vi fikk vi en pakke reinsdyrkjøtt, og den ble det middag av her om dagen. Det er sjelden vi har vilt på menyen, det er stort sett bare de gangene vi kjøper f. eks. viltskav/reinsdyrskav, så det var en god og smakfull avveksling. 

Jeg lagde en "vanlig" utgave i dag, både med fløte, brunost og hvetemel, men det er ikke problem å lage denne gryta "uten alt". Dropp brunosten og bytt ut fløten med f. eks. erlet, havre-, ris- eller soyafløte. Jeg jevnet sausen med hvetemel, men her kan du selvsagt velge et glutenfritt mel eller maizena. 

Da jeg lagde denne gryta, fikk jeg også prøvd ut Eldorados flytende margarin, som er uten melk og soya. Den var grei å bruke. 

Viltgryte (ca 3 porsjoner)
3-400 g viltkjøtt (jeg brukte reinsdyr)
3-4 (ca. 100 g) champignon 
2-3 små (ca. 200 g) løk 
margarin/olje (jeg brukte altså Eldorado flytende margarin)
salt/pepper

2-3 dl vann til å koke ut steikepanna + mer om du trenger til sausen
ca. 1 dl melk/fløte - eller erstatnings for dette (f. eks. erlet, havre/soya/risfløte)
2-3 ss tyttebærsyltetøy
ev. 3-4 skiver brunost/geitost - om du tåler det
1/2-1 ts sukker
ev. mer salt/pepper

jevning (hvis du ønsker en fyldigere saus): 1 dl vann + 1-2 ss hvetemel/glutenfritt mel

Del opp kjøtt, løk og champignon. 
Varm maragrin eller olje i ei steikepanne....
... og steik løk og sopp, slik at det får litt farge (ikke brent). Steik også kjøttet, slik at det får fin farge. 
Etter steikinga kokes panna ut med litt vann (2-3 dl). Denne danner grunnlaget for sausen. HVIS du glemmer dette, kan du bruke buljong/fond for få god smak. 

Om du ønsker det, er det mulig å steike løk, sopp og kjøtt på forhånd og avkjøle dette, og så ta det fram når tiden for å lage middagen er der. Dette kan være greit om du f. eks. skal ha gjester og ønsker å gjøre det meste unna på forhånd. 

Kok opp kjøtt, løk og champignon i krafta som du fikk når du kokte ut steikepanna. Tilsett ev. mer vann om det er lite. 
Ha i fløte (erstatningsprodukt), tyttebær og brunost - om du tåler det.  
Hvis du ønsker å ha en fyldigere saus, kan du riste sammen litt vann og hvetemel/glutenfritt mel i et glass. Tilsett jevningen mens gryta kokes og la den koke i 5-10 minutter slik at melsmaken blir borte. 
Ha i litt sukker, det gir en god og "rund" smak. Smak til med mer salt og pepper om det er behov for mer.
Server viltgryta med f. eks. (mandel)potet og kokte grønnsaker. Tyttebær hører også til, selv om det er litt av det i selve gryta også. 

5 kommentarer:

 1. Å, hjelp...selv om jeg er kjempemett akkurat nå ble jeg nesten sulten igjen for dette så fantastisk godt ut. Nam, nam. :D

  Tips til ost i saus er forresten ekte geitost. Den tåles ihvertfall her i huset av melkeallergikeren vår fordi proteinene i geitemelken er annerledes enn kumelk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har brukt ekte geitost noen ganger i "vanlig" sausutgave, men som regel blir det fløtemysost, da det er den vi bruker her i huset. Legen til sønnen vår (da han fikk allergidiagnosen) snakka imidlertid om heller ikke geitemelk var bra når det var snakk om melkeallergi. MEN det er nok individuelt hva en tåler og ikke tåler, så kanskje en burde prøvd...

   Slett
 2. Hei Tove!

  Jeg har så innmari lyst til å lage ostekake, men jeg finner ikke noe som kan erstatte Philadelphia ost.. Har du noen forslag?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Sara.
   Det finnes i alle fall soyaost(er) som jeg vet flere bruker, men fordi sønnen vår ikke tåler soya, har jeg aldri prøvd dem. Han og kona (som heller ikke tåler melk) tåler imildertid litt Philadelfiaost, så jeg har brukt den bl.a. i glasur til gulrotkake. Har du prøvd Philadelfiaost?

   Jeg har sett på allergisidene på Facebook at flere bestiller veganoster fra diverse netthandler, men jeg har ikke prøvd disse. Vet ikke om det finnes uten soya...

   Jeg kan ellers anbefale å lage fromasjkake. Det smaker også godt. Lag bunn som du tåler, kok gele (halv vannmengde) og la den avkjøle til den begynner såvidt å tykne, pisk f. eks. erlet (eller annen fløteerstatning) og bland alt sammen og ha det på bunnen. Hvis du tåler soyarømme el.l. kan du ha det i, hvis ikke kan man tilsette litt edikk (hvitvin/bringebær). Tåler du laktosefrie produkt, får du kjøpt fløte/rømme av den typen. Du finner også oppskrift på fromasjkake her på bloggen, bl.a. her: http://www.utenalt.com/2012/03/fromasjkake.html

   Lykke til.

   Slett
  2. ser her at bare halve kommentaren ble postet. veldig rart.

   Jeg tåler soya men ikke laktose, så bruker laktosefritt i all mat.
   tåler ikke Philadelphia ost, så derfor må jeg ha noe jeg kan bruke i stedenfor Philadelphia ost.

   tusen takk for oppskrift:)

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com