tirsdag 18. februar 2014

Peanøttkake

Kakeoppskrifta er en "vanlig" utgave, men gjøres (ganske) allergivennlig (ikke prøvd uten egg...)
- Glutenfri: bruk glutenfri kjeks, f. eks. Sempers Salty Crackers
- Melkefri: bytt ut fløte med f. eks. erlet - eller en annen fløteerstatning som tåles, ev. laktosefri fløte - og bruk melkefri sjokolade, f. eks. COOPs kokesjokolade. 
- Nøttefri: bytt ut peanøtter med salte gresskar- og solsikkekjerner. 


I dag er det dagen for en kakeoppskrift. Vi hadde en tilstelning i høst en gang, og da var det ei som hadde med seg ei kake som alle skrytte av og ønsket å få oppskriften på. Selv smakte jeg ikke kaka da, men oppskriften fikk jeg - og så ble den liggende...

Da jeg skulle lage den, fant jeg ut at oppskriften var omtrent lik ei kake som min svigerinne ofte lager, nemlig peanøttkake. Den eneste forskjellen er mengden egg + at min svigerinne lager to bunner og har fløte imellom. 

Mye er også likt med snickerskaka som ligger fra før her på bloggen, men den er ei langpannekake som kun har sjokoladekrem oppå. 

Jeg lagde denne kaka til en 60-årsdag vi var i rett etter nyttår. Jeg var litt spent! For det første hadde jeg aldri bakt kaka før - og for det andre skulle jeg frakte den med meg i bil i 25 mil...

 Jeg bestemte meg for å ikke pynte kaka ferdig, men bare lage bunnen og sjokoladekremen. Kremen blir ganske tynn, og må jo egentlig være det for å få den oppå den stivpiskede fløten, så jeg lurte på hvordan dette ville bli når den hadde stått et døgn. Det gikk imidlertid veldig bra. Den hadde tyknet ganske mye, men jeg tok den litt i mikroovnen til den ble passe tykk/tynn, og da var det bare å helle den over.
------------------
Jeg lagde også tre utgaver av kaka her om dagen: ei stor kake med gluten og peanøtter, ei minikake med glutenfri kjeks og peanøtter og ei minikake med gluten, men uten peanøtter.
Alle allergier i personalet må jo tas hensyn til når en tar med kake på jobb...

I kaka uten peanøtter byttet jeg peanøtter med salte gresskarkjerner og solsikkekjerner.
For å gjøre det enkelt, lagde jeg bare én krem/glasur der jeg brukte laktosefri fløte, Soft Spesial og melkefri sjokolade (ble da mørk kokesjokolade, den fra COOP). Jeg lagde 1,5 porsjon og slumpa litt på mengden i de små kakene....

Så var det oppskrift og framgangsmåte:

Peanøttkake
4 eggehviter
3 dl sukker
2,5 dl peanøtter (ev. salte gresskarkjerner + solsikkekjerner)
20 ritzkjeks (glutenfri kjeks)

Form: 26 cm
Steikes: 200 grader i 30 minutter

FRAMGANGSMÅTE BUNN:
* Stivpisk eggehviter med sukker
* Knus kjeks og peanøtter (gresskarkjerner/solsikkekjerner) og bland det forsiktig inn i marengsen
(bruk foodprosessor eller legg det f. eks. i en pose - og bruk kjevlet på)
* Ha røra over i ei rund form (26 cm), gjerne kledt med bakepapir i bunnen
* Steik bunnen ved 200 grader i ca. 30 minutter

SJOKOLADEKREM/GLASUR:
60 g smør/margarin (ev. Soft Spesial)
100 g lys kokesjokolade (ev. COOPs kokesjokolade)
4 eggeplommer
3 ss sukker
1 ts kaffe

Krem 
1 pk fløte (ev. laktosefri/annen erstatning)

Pynt
Peanøtter (ev. hvit sjokolade)

FRAMGANGSMÅTE SJOKOLADEKREM/GLASUR:
* Smelt smør/margarin og sjokoladen
* Pisk eggeplommene med sukker og kaffe
* Bland alt
"DANDERING"
*Legg bunnen på et fat
* Stivpisk fløten og legg den på bunnen
* Ha så på sjokoladekremen 
*Strø peanøtter (ev. hvit sjokolade) over

* NYT!

Glutenfri? 
Joda, det er mulig...
Hva med melkefri? 
Joda, også det er mulig (ev. kan en bruke laktosefri fløte om en tåler det)...
Uten nøtter? 
Joda, det er også mulig...
- selv om da ikke kan kalle det peanøttkake... (det blir likevel svært god kake)

Ha en fin dag!

Innlegget ble kanskje litt rotete, men slik kan det fort bli når en lager innlegget over tid, en baker flere ganger og prøver å ta hensyn til ulike allergier :-)




2 kommentarer:

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com