tirsdag 7. oktober 2014

Marshmallowsfondant og kakepynting

I dag er det vår svigerdatter Monica som skal ha æren for innlegget. Hun er blitt en skikkelig racer på å lage kaker med marshmallowsfondant, noe ikke jeg kan (eller har prøvd), så da tenkte jeg at hun måtte dele sine erfaringer og tips. 

For dem som ikke tåler mandler, er marshmallowsfondant er grei erstatning. Den er hvit og fin på farge og smaker også godt. I alle fall den hjemmelagde...

Monica lager altså fondanten fra bunnen av, og hun forklarer her hvordan hun lager den. Bildene/teksten er hentet fra bloggen hennes: Monicas liv og oppskriften finner du her.

Som kakebunn har Monica brukt Toro langpannekake, stekt i to omganger, slik at hun slapp å dele den. Hun legger bunnen opp, slik at den blir jevn og fin.

Inni og oppå kaka lager Monica en sjokoladesmørkrem:
125 g smør
ca. 400 g melis
3 ts vaniljesukker
2 ss siktet kakaopulver
4 ss vann eller sterk kaffe (eller litt mindre mengde melis)

 Og så var det fondanten: 

Til ei kake, laget i browniesform, trenger du ca:
 Marshmallowsfondant 
100g marshmallows
1ss matfett
1ss vann
ca 200g melis

 * Hakk opp matfettet i mange små biter, da smelter det lettere
* Ha marshmallowsen, vannet og fettet i en bolle
* Sett microbølgeovnen på full guffe i 30 sekunder
* Ta bollen ut, la marshmallowsen synke litt sammen, og sett den inn 30 sekunder til, 
helt til den har puffa seg helt opp (totalt 1,5-2 min)
* 5. Rør rundt i bollen med en skje til du får en seig, klissete masse
* Ha i melisen, start med halvparten
* Ha marshmallowsfondanten på ei bakematte med melis, og kna den med hendene
* Ha i så mye melis at marshmallowsfondanten får konsistens omtrent som marsipan
(jeg brukte litt over 200g på denne oppskrifta).
* Kjevle marshmallowsfondanten til en stor, tynn leiv og legg den over kaka
* Når sidene skal dekkes, er det viktig å dra litt i marshmallowsfondanten
slik at foldene som naturlig oppstår, dras så langt ut at de ikke er på kaka
(altså: marshmallowsfondanten må være så tykk, 
at når du drar foldene lenger enn kaka, vil den ikke slite)
 * Dytt kanten inntil nederst på kaka 
* Kutt så overflødig marshmallowsfondanten av kaka.
* Kutt gjerne til et tynt bånd av marshmallowsfondanten som kan legges rundt kaka. 
Da skjules eventuelle stygge kanter.

Marshmallowsfondanten som er til overs, kan brukes til å lage pynt av. Pass bare på at ikke kremen fra kaka sitter fast i marshmallowsfondanten, da får den stygge flekker...
Jeg har her brukt en utstikker med form av en sommerfugl. Ved å sette den opp etter noe i 90 grader, får den en 3D-effekt. Da må den stå til tørk noen dager (ikke i fuktig rom, og ikke i boks med lokk!). Når pynten skal festes, holder det stort sett med å ha litt vann på undersiden av figuren og lime den fast, men dersom du skal feste på siden av kaken eller slikt, kan det være lurt å bruke litt tjukk melisglasur. Man farger marshmallowsfondanten på samme måte som man farger marsian, og jeg må anbefale å bruke gelèfarger, da de gir mye farge, uten å endre konsistensen på marshmallowsfondanten. 
Kaka er ferdig pyntet - og klar til å bli servert. 
Nam, nam :-)

Takk til Monica for tekst og bilder. Besøk gjerne bloggen hennes. Der ligger det også en del allergioppskrifter og ellers forskjellige (håndarbeids)tips :-)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com