lørdag 25. oktober 2014

Lammefrikassé

Årets lammekjøtt er i butikkene - og da blir jeg lett fristet til å lage lammefrikassé. Jeg er ikke så veldig glad i fårikål, men lammefrikasé derimot er helt topp. 

En mandag for et par uker siden kom allergikeren og familien hans innom på kvelden, og da ble det skikkelig "søndagsmiddag". Jeg kjøpte lammebog, og kjøttet var både fint å se på, det var mørt, det trengte ikke så lang koketid - og det smakte utrolig godt. 

Når det gjelder grønnsakene, så er det bare å velge det du liker/tåler. Jeg brukte gulrot, kålrot, pastinakk, sellerirot og vårløk. Jeg kokte kjøttet sammen med litt grønnsaker for å få god kraft/smak - og kokte resten av grønnsakene for seg selv (ofte legger jeg det bare i gryta mot slutten). I tillegg til grønsakene som her er nevnt, hadde jeg en (gul) løk i sammen med kjøttet. Kokte poteter og lys saus hørte selvsagt med. 
Lammefrikassé (4 porsjoner)
ca. 1,5 kg lammekjøtt (bog m/bein) 
gul løk
 gulrot
sellerirot
pastinakk
kålrot
vårløk
vann til kjøttet er dekket
3-4 ts salt
15-20 stk hel pepper 
(jeg hadde ikke vanlig svart helpepper, så jeg plukka ut fra en blandingspose)


* Del kjøttet i passe biter (hvis det ikke alt er greit oppdelt)
* Legg løken, en gulrot, en vårløk og en bit kålrot, sellerirot og pastinakk i kjelen
* Ha på vann, salt og helpepper
* Kok opp
* Ta av skummet som danner seg 
* La kjøttet trekke en times tid eller til kjøttet er mørt
(beklager uklart/dårlig bilde)
-----------------

Grønnsaker/poteter
* Kok potetene
* Skrell grønnsakene og del dem i passe biter
* Kok alle grønnsakene utenom vårløken
* Legg vårløken i like før de andre grønnsakene er ferdig kokte
* Kok noen minutter til løken er myk
-----------------

Saus
1,5 dl vann + 5 ss Semper finmix (= jevning)
ca. 9-10 dl kraft fra kjøttet/grønnsakene
salt (hvis ikke krafta er salt nok)
malt pepper
1/2 ts (?) malt ingefær
1/2-1 dl erlet, fersk eller frossen
(jeg brukte 4 frosne terninger, frosset ned i isterningbeger)

* Bland vann og semper i kjelen 
(sil hvis det er klumper)
* Ha i varm kraft
* Kok i 5-10 minutter
* Ha i erlet
* Smak til med salt, pepper og ingefær
-----------------

Da er vi klar for "søndagsmiddag" på mandag :-)
Fargerik og smakfull høstmiddag
God middag!

Ha ei god helg! 

Her blir det lammefrikassé igjen i morgen, og da skal mates nytes sammen med datteren vår og hennes familie :-) 









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com