lørdag 13. september 2014

"Martinebrød"

(Gjesteblogger Rita S. Haugen)


Jeg har en venninne, Rita, som jeg jobbet sammen med i Molde da vi var unge. Det har blitt noen år siden det, men noen ser jo nesten yngre ut nå enn det de gjorde på 80-tallet (kompliment til deg, Rita...)

Rita er også i den situasjonen at hun har barn som ikke tåler alt, og ei av jentene, Martine, tåler ikke hvete, soya, nøtter og fisk - og holder seg unna gluten og laktose for å fungere. Rita har, som mange andre av oss, "forsket" på ulike matoppskrifter, også brød, og har bl.a. kommet fram til en oppskrift som gir saftige og gode brød som bl.a. Martine liker godt. 

Da Rita la ut bilder av brødene på Facebook for ei ukes tid siden, utfordret jeg henne til å være gjesteblogger hos meg og dele oppskriften med flere. 

"Allergikeren" vår, Simon, tåler jo ikke melk, så jeg må nok erstatte kesamen men noen annet, samt bruke bare Grov mix, om jeg skal lage brødene til han, Ellers er det jo fullt mulig å lage oppskriften som den står her - og spise brødene selv - eller rett og slett gi dem bort som gave :-)

Da overlater jeg oppskrift og framgangsmåte til Rita: 

Martinebrødet er bakt med egg og kesam og blir dermed luftig og saftig uten bruk av fibrex og fiberhusk. Havregryn og frø gjør brødet mer mettende, og det smaker og lukter godt nystekt. Funker fint i matpakke.
(På bildet er det "vanlig" kesam, men bildet var tatt i anledning innlegget - og da var det bare den i kjøleskapet)
Martinebrød
1 beger laktosefri Kesam (ev. yoghurt)
8 dl. varmt vann 
2 dl. glutenfri Havregryn
2 Egg
2 pk Tørrgjær
2 pk Semper glutenfri Grov Mix eller Mix med fiber 
(inneholder litt hvetefiber + skummetmelkpulver, men har best bakeevne) 
1 dl. Olivenolje 
2 ss flytende Honning
2 ss Salt
2 ss Oregano/Pizzakrydder
0,5 dl Linfrø
1,5 dl Solsikkefrø
----
225 grader i ca. 40 minutter

 Bruk kjøkkenmaskin med store visper. 

La kesamen varmes og havregrynene svelle i den varme vannet. Tilsett eggene, ett om gangen. Når denne blandingen holder ca. fingervarme (40 grader) tilsettes gjæren og alt det andre. La kjøkkenmaskinen kjøre forsiktig ca. 5 minutter. Sjekk konsistensen, den skal være som fast fugemasse.
Fordel røren i 2 brødformer, kledd med bakepapir.
 La det være igjen 1,5 cm til toppen av formen pga heving. Glatt ut på toppen med en våt skje eller slikkepott og “slå” formene litt i benken slik at du blir kvitt luftbobler i brødet. La stå og heve under plast ca 30-40 min, til de har hevet såvidt over kanten av formene.
Stekes på nederste rille ca 225 grader ca 40 minutter. Avkjøl på rist. 

Når brødet er avkjølt, kan det evt. skjæres opp i skiver, og fryses ned i poser med så mange skiver som du trenger til hvert måltid. Tines på kjøkkenbenken og varmes lett i micro, brødrister eller toast-jern rett før det skal spises.
Som pendlende sykepleierstudent med lange dager og lag reisevei, oppdaget Martine fort at det nærmest ikke eksisterer mat for allergikere "on the go". Derfor syns hun det er viktig å ta med seg godt og næringsrikt brød hjemmefra, gjerne sammen med en midagsrest fra i går. De flate matboksene fra Enklere Liv er supre til å holde de glutenfrie brødskivene på plass. 
PS! Et par av Martine venninner, som går på lavkarbodiett, har også smakt brødet - og de synes det er godt.

Tips:
For kjempegodt ostesmørbrød, kan du tilsette hver brødskive litt olivenolje og stek dette noen få minutter i stekovnen, med ost og skinke ++ på toppen. Det blir luftig og sprø konsistens, garantert en vinner



Lykke til - hilsen Rita :-)
                                                                                       Foto: Rita S. Haugen

1 kommentar:

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com