onsdag 30. juli 2014

Moreller - typisk Telemark :-)

Bær (og frukt) og Telemark hører sammen!!! 

Hva er vel bedre enn å gå ut og plukke seg litt bær nå på sommeren og kose seg med det? Bær "naturell", bær og is, bær og vaniljesaus, bær og yoghurt, (nylagd) syltetøy, smoothie, muffins med bær, pai med bær, bær til pynt på kaker, varme bær, kalde bær, røde bær, svarte bær...

Søte, svarte moreller er en favoritt på denne tiden, og når man bor i Telemark, er det mange muligheter for å få tak i det. Noen ganger kjøper jeg bare en pose på butikken, andre ganger stopper jeg langs veien og kjøper fra en fruktgård. Vi plantet morelltre i hagen i fjor, men det tar nok litt tid før de gir avling. 

Her om dagen plukket vi litt moreller på Suigård Dyrud på Hørte/Gvarv (der vi kjøpte bringebær for noen uker siden). I tillegg var vi så heldige at en tidligere nabo kom med et spann med ca. 3 kg små, svarte moreller, så nå har vi både litt hele bær + morellsyltetøy i fryseren.

Syltetøy
Jeg har altså lagd litt morellsyltetøy i år - for første gang. 
Da vi fikk bærene her om dagen, fikk vi også låne et "redskap" til å ta ut steinene i bærene. Det var genialt! MEN: ikke kle på deg fine klær, for det blir gjerne litt sprut og søl... I tillegg kan jeg anbefale engangshansker, da slipper du mørke, stygge hender i dagesvis. 

Jeg har fått morellsøl på klærne mine et par ganger de siste dagene (ja, det har blitt litt morellspising...), og bl.a. fikk jeg flekker på en ny, lys grønn bluse som jeg kjøpte for et par uker siden. Av erfaring er det ikke lett å få bort bærflekker fra klær! Etter å ha prøvd bløtlegging, gallesåpe og vask med vaskepulver, var flekken der fortsatt. DA spruta jeg på litt Vanish - og vips: flekkene ble borte. Ja, faktisk var flekkene borte før jeg la plagget i vaskemaskinen igjen, så reklamen holder mål (må jeg innrømme...). Den andre gangen jeg fikk flekker på en annen t-skjorte, tok jeg bare Vanish rett på - og der også: flekkene ble borte før vask (DET var dagens gratisreklame)

Det er nok mange oppskrifter på morellsyltetøy, men her kommer min utgave (enkel og grei "slumpeoppskrift", men tror det var omtrent denne blandingen) 

1 kg moreller
Ca. 200 g sukker
Ca. 1,5 ss Certo syltepulver

Kok opp bærene og la dem koke et par minutter. Ta kjelen av platen. Bland sukker og syltepulver og tilsett det i de varme bærene. Rør til sukkerblandingen er løst opp.  Fyll syltetøyet på rene, varme glass og skru lokket godt på (trengs ikke fryses da) - eller gjør som jeg: fyll syltetøyet i bokser og sett det i fryseren.

 Nam, nam. Deilig nylagd morellsyltetøy på skiva.
Syltetøyet smaker godt "bart", men også sammen med rømme eller (gresk) yoghurt - om du tåler det.

Varme moreller og is
Da jeg gikk på lærerskolen, fikk jeg tips av en venninne, som bor på en fruktgård, om at varme moreller og is smaker veldig godt sammen. Etter det har jeg flere år frosset ned hele moreller mange ganger (med stein), tatt dem opp rett fra fryseren og bare varmet dem lett i microen (eller i kjele på ovnen).
Bærene er så søte at de ikke trenger sukker, men om man ønsker litt mer saft på dem, kan man tilsette et par ts sukker. Det gjorde jeg nå sist, men det var kun for saftens skyld, ikke pga. surhet på bærene.

Vi nyter deilige, varme sommerdager her i Telemark - og jeg håper du også har det bra der du er.
Nå er jeg straks klar for å lage hurtigutgave av knafrie brød til formiddagsmat, men det kommer det oppskrift på en annen dag.

Ha en god dag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com