onsdag 16. juli 2014

Rørt bringebærsyltetøy

På fredag og lørdag kjøpte jeg bringebær fra Suigard Dyrud på Hørte/Gvarv. Fredag tok vi med noen kurver ned til vår datter og hennes familie da vi besøkte dem, og da hadde vi litt til dessert og så lagde vi syltetøy av resten. Lørdag lagde jeg deilig syltetøy til oss selv, og vi tok også med oss en kruv til noen venner som vi besøkte på ettermiddagen. Da spise vi friske jordbær og bringebær med is + nystekt brownies. Nam, nam. På søndag, da vi så VM-finalen, koste vi oss med vafler "uten alt" med bl.a. bringebærsyltetøy + friske bringebær med hjemmelagd vaniljekrem
Vi har også litt bringebær i hagen, men det er en gammel type som har ganske små bær - og de har også greiner som stikker når en plukker... Vi tok bort noe av bringebæra i fjor og skal også fjerne noe nå i sommer. Etterpå skal vi plante nye planter, slik at vi kan høste store, fine bær i årene som kommer (forhåpentligvis). Bringebær er jo litt arbeidskrevende, da den må plukkes hver andre/tredje dag, men på den andre siden gir plantene oss masse deilige bær som bl.a. gir deilig syltetøy. 
Vi liker best rørt syltetøy, så det ble det denne gangen også. Da vi lagde syltetøy hos datteren vår, brukte vi en "hackit", som mange bruker når de steiker kjøttdeig. Den var genial til å hakke bæra med, så jeg dro rett ut og kjøpte en til oss.
Ha bærene i en bolle - og hakk i vei...
Vi bruker litt certo frysepulver i syltetøyet, slik at det blir litt tykkere. Bland pulveret godt med sukkeret. Jeg brukte 250-300 g sukker + 1,5 ss certo pr. kilo til disse bæra. Her er det bare å prøve seg fram, alt etter hvor søtt en vil ha det - eller hvor tynt/tykt en ønsker det. 
Ha sukker/certo-blandingen i bærene og rør godt. La det stå litt og rør igjen, slik at du er sikker på at sukkeret er løst opp og er godt blandet. 
Jeg rørte i flere omganger: ca 4 kg bær hver gang. 
Fyll bærene over i bokser/kartonger. 
Melkekartonger er veldig greie å fryse ned i. Skyll dem godt og la dem (luft)tørke. Klipp dem så i passe størrelse - og klipp ned litt i hvert hjørne. Brett "snippene" over hverandre - og tape igjen. Disse er små kartonger, 1/2 liters h-melk-kartonger. 
Vafler "uten alt" med nyrørt bringebærsyltetøy er ikke å forakte...
...heller ikke friske bringebær med hjemmelagd vaniljekrem :-)

Ha ei god sommeruke fortsatt!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com