lørdag 26. juli 2014

Sunn (sunnere) chips

Jeg har flere steder sett oppskrift på sunn (sunnere) chips og tenkte derfor at jeg nå ville prøve å lage det selv. Du trenger ikke mye tid på å lage det, du gjør klart mens ovnen varmes - og så trenger du ca. 10 min til steiking. 
Jeg har prøvd med speltlomper (Buer) og tortillalefser (first price), og jeg tenkte også å lage glutenfrie, men Fønix' lomper inneholder melk og tortilla-wraps fra Schär inneholder soya, så de var ikke aktuelle for oss. Jeg vet at det finnes flere typer tortilla-lefser, men de butikkene jeg sjekka, hadde bare den ene typen fra Schär. Tidligere hadde Engers bakeri glutenfrie lomper og tortilla, men de har sluttet med det. Det går fint at å lage lomper selv: enkelt og godt, og du finner også oppskrift på det på bloggen (her og her).
Jeg har prøvd å lage slik snacks et par ganger de siste dagene, både med- og uten olje, og med forskjellige krydder. Når det gjelder olje, blie begge delene blir bra. Det blir litt finere farge på de som er med olje, men det er ikke den store forskjellen på smaken om det er olje eller ikke på. Jeg har også testet ut med litt forskjellige krydder: paprika, paprika med chili, pepperblanding med chile, Natvigs krydderblanding, finsalt, maldonsalt... Her må en bare finne noe en selv liker og tåler :-)

På bildet over er det rapsolje, paprika med chile, Natvigs krydderblanding (NB! Inneholder bl.a. soya) og finsalt. 

* Legg lefsene på et stekebrett med bakepapir 
* Pensle på olje om du ønsker det 
(de to nærmeste er uten olje, de andre med)
* Strø på det krydderet du ønsker og tåler
* Del opp i passe store snipper/trekanter 
(Man kan dele opp først - og så ha på olje og krydder. 
Da kan du gjerne stable dem oppå hverandre og dele flere på en gang)
Man kan f. eks. bruke pizzakutter til å dele med....
...eller en spiss kniv...
...eller rett og slett bruke saks :-)
Klar til steiking: ca. 200 grader i 8-10 minutter - alt etter hvordan ovnen steiker. 
Pass på at de ikke blir brente, det ble de første som jeg lagde...
NB! De blir litt sprøere når de blir kalde/har ligget litt!
En sunnere variant av snacks klar til å nytes sammen med et glass iste.

Snacksen kan selvsagt brukes til middagen, f. eks. om du skal ha taco: 
bytte ut lefser/skjell med disse.
På dette bildet ligger snacksen jeg har lagd av lompene på det lille fatet og de som er lagd av tortilla-lefsene på det andre. her ser du klarer forskjell på dem med og uten olje. 
Sammeligning av kaloriinnhold: 
Potetchips (Maarud): 525 kcal pr. 100 g
Tortillachips (First price): 472 kcal pr. 100 g
Tortilla-lefser (First price): 323 kcal pr. 100 g + ev. olje
Speltlomper (Buer): 183 kcal pr. 100 g + ev. olje
(regner ikke med at krydder har det store kaloriinnholdet...)


God helg 
- enten den er sunn eller usunn 
(...den skal vel være litt usunn nå på sommeren...)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com