lørdag 12. juli 2014

Stekt kveite med rotmos og melonsalat

NYDELIG MIDDAG :-)

Det blir litt dårlig med blogging om dagen, men i dag skal du få oppskrift på en deilig fiskemiddag. 
Som jeg skrev om og viste bilder av i det forrige innlegget (se her), var vi med og drog kveiteline da vi ferierte på hjemplassen min sist uke. Vi hadde med bl.a. litt kveite til de som vi besøkte i Mosjøen,  og så har vi fraktet med oss litt heim hit til Bø (gleder meg allerede til neste kveitemiddag...) 

I og med at jeg aldri har lagd tradisjonell kveitemiddag før, slik jeg er vant med hjemmefra, syns jeg det var litt "skummelt" å skulle gjøre det... Vi koker som regel kveita med edikk, laubærblad, salt og pepper og serverer med agurksalat, rømme/pisket fløte og smeltet smør. Jeg valgte i stedet en helt ny variant, nemlig stekt kveite med rotmos og melonsalat.
Middagen ble en suksess - og skal så absolutt gjentas, både med kveite og andre typer fisk, f. eks. torsk. 

Jeg fant mange spennende oppskrifter på Godfisk.no, og kveiteoppskrifter finner du her
(Du kan også forresten se litt mer av øya der jeg kommer fra i dette videoklippet fra Godfisk). Jeg fant ut at jeg ville legge fisken i saltlake noen minutter først, da det var brukt i flere av oppskriftene. Dette gjør at fisken blir mer saftig. Jeg hadde også litt salt på da jeg stekte fisken, men jeg hadde ikke trengt det, da laken gav god smak selv om det ikke var så mange minutter

Stekt kveite 
* Lag saltlake av 1 liter vann og 1 dl salt
* Legg fiskestykkene i saltlake i 10-15 minutter. 
* Tørk godt av fisken (jeg la den på kopphåndklær). 
* Varm litt smør/olje i steikepanna. 
* Legg i fisken, den skal ikke steikes lenge, bare 2-3 minutter på hver side. 
* Ha på litt pepper (salt trengs ikke når fisken har ligget i saltlaken)
* Hold den ev. varm i steikeovnen hvis du ikke er ferdig med resten av maten. 
Legg fisken over på et serveringsfat og pynt med f. eks. babyleaf-salat

Rotmos
Hvor mye du trenger av grønnsaker, kommer an på hvor sulten du er..., men jeg tenker ofte at ca. 250-300 g pr. person passer. Vi lagde en stor porsjon og hadde litt til overs. Du kan selvsagt velge de grønnsakene du liker best, men vi hadde disse: 
mandelpotet
søtpotet
gulrot
kålrot
sellerirot
* Kok opp vann med litt salt
* Skrell og kutt rotgrønnsaker gjerne i små biter 
* Kok opp og la småkoke til alle grønnsakene er møre
* Hell av det meste av kokevannet og mos i vei
* Tilsett litt smør og melk om du tåler det. 
* Tåler du ikke vanlig melk,  kan du bruke en annen som du tåler - eller rett og slett bare bruke kokevannet eller buljong
* Smak til med salt og pepper.
* Hell gjerne mosen over i en serveringsskål :-)

Melonsalat
Denne salaten har jeg lagt ut oppskrift på tidligere (se her), da med ruccula, men i denne gangen brukte jeg baby leaf-salat. Salatblandingen består av ulike salatblader, bl.a. ruccula, og passer derfor svært godt i denne salaten. Mange tenker kanskje at chili blir for sterkt, men det blir det ikke. Kombinasjonen av den søte melon, den litt sterke chilien og den litt beske rucculaen, er fantastisk god. Vi var sju som spiste og jeg lagde salat av en hel melon, tre chilier og en pose salat. Det var kun ei lita skål til overs...
Piel del sapo-melon
chili
babyleaf-salat (ev bare ruccula)

* Del melonen i biter
* Skrap ut frøene (det er de som er sterkest) og finhakk chilien
* Bland melonen og chilien med salatbladene
* Ha alt over i en serveringsskål


Da var middagen klar: deilig stekt kveite (som har ligget noen inutter i saltlake først), rotmos av fem ulike grønnsaker og fantastisk smakfull melonsalat. 
Jeg kan love deg: dette smakte godt!
Kaja (19 år) skrev dette på Facebook etter middagen: "Fikk servert den beste middagen jeg noensinne har spist. Takk Tove og Rolf Inge!" Dette tar vi som tegn på at det ikke bare var vi som syns maten var god. Det hører også med til historien at jeg måtte lage slik salat til grillingen dagen etter....
Det må vel være dette man kaller for "tett samarbeid"? 
To må man være....

Og til dessert: jordbær og blåbær med hjemmelagd vaniljesaus/krem

Sausen/kremen har virkelig blitt en slager. Jeg lagde den et par gange rher hjemme før vi fro på ferie, flere ganger da vi var på Lovund (mitt hjemsted), to ganger i Mosjøen - og jeg rakk også å lage den i går for å ha med da vi skulle besøke vår datter og familien hennes. Den anbefales på det sterkeste. Utgaven på bildet er med helmelk, men den smaker veldig godt med rismelk som vi har brukt flere ganger. God helg!

2 kommentarer:

  1. Det ser innmari godt ut!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det smakte utrolig godt. Veldig saftig og god fisk (hvis man kan kalle fisken for "saftig") :-)

      Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com