søndag 15. juni 2014

Gode, melkefrie rundstykker (med gluten)

Når allergikeren kommer på besøk, og det er kveld, ønsker han seg alltid "god kvelds" - noe som (eller helst) inkluderer nystekte rundstykker, foccacia, scones eller lignende.  
I dag kommer yngstemann heim - og da tenkte jeg at også han fortjener "god kvelds". Selv om det er sol og varmt ute, syns jeg det er greit å bake (noen ganger blir det for varmt å sitte ute...), og derfor lagde jeg en rundstykkedeig og bakte rundstykker nå i kveld. 

Yngstemann tåler alt, så derfor lagde jeg "vanlige" rundstykker. Som regel lager jeg brød og rundstykker med vann, ikke med melk, så disse kan spises av de som ikke kan ha melk. De er også uten soya. 

Jeg forhevet rundstykkene i dag, men de kan fint bakes rett ut og bare etterheves. Noen ganger gjør hever jeg to ganger - andre ganger bare én. Sistnevnte bruker jeg ofte hvis jeg har dårlig tid. 

Gode, melkefrie rundstykker (ca. 25 stk)
1 pk gjær
7 dl vann
1 ts salt
1/2 dl olje
1 dl linfrø
1 dl helkorn*
1 dl sammalt rug, grov
2 dl sammalt hvete, grov
2 dl havregryn
11-12 dl hvetemel

* Det anbefales å legge helkornene i bløt på forhånd, ev. koke opp vannet og slå det over - og så røre ut gjæren når vannet er blitt ca. 37 grader. Jeg rakk ikke å gjøre dette i dag, og det går greit likevel, men kornene blir litt harde for tennene...

 * Rør ut gjæren i lunkent vann
* Tilsett olje og salt
* Ha så i det "grove" - og til slutt hvetemel til deigen blir passe fast. 
Det er bedre å vente med litt av melet i steden for å ha den veldig fast. Dessto mindre mel, dessto bedre rundstykker :-)
* Hev deigen i ca. 45 min
* Bak ut rundtsykker (ca. 25 stk)
* La dem etterheve i ca. 20 minutter. 
* Steik rundstykkene ved 225 grader i ca. 15 minutter
* Det er mulig å pensle rundstykkene med f. eks. egg/melk (ev. melkeerstatning) eller olje og strø over havregryn eller noe andre korn/frø
Kalr for "god kvelds" med nystekte rundstykker, kokte egg, kjøttpålegg, hjemmelagd bringebærsyltetøy + + + 
NYT!!!

Ha ei fin uke!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com