tirsdag 22. april 2014

Lammefilet provence - i steikepanna

Påsken er tiden for lammekjøtt!

Da vi besøkte gode venner i Trøndelag sist uke, hadde vi lammelår til middag på langfredag - og i går hadde vi lammefilet her heime. Vi hadde en liten kam liggende i fryseren fra da vi kjøpte et lite lam i høst (se tidligere innlegg her), og nå skar jeg ut fileten og stekte den til middag.
I og med at lammet var lite, ble også fileten liten, men såååååå utrolig mør... 

I mangel av rosmarin, brukte jeg provence-krydder både på kjøtt, grønnsaker/potet og i sausen. Jeg fant også ut at i denne gangen skulle jeg bare bruke steikepanna - og ikke steikeovnen. 

I og med at fileten var så liten, ble den fort stekt. Jeg stekte den på begge sider, freste så grønnsakene et minutt i panna og la fileten oppå, satte den på svak varme med lokket på - og ca. 15 minutter etter, var den mør og fin :-)

Lammefilet provence
Du trenger: 
lammefilet (eller annet mørt lammekjøtt)
poteter
gulrot
rødløk
champignon
vårløk
salt, pepper, provence-krydder
smør/olje til steiking

Ha krydder på fileten og steik den på sterk varme på begge (alle) sider 
Del opp grønnsakene og poteten i passe biter
Ta fileten ut av panna
Fres grønnsakene et et minutt med litt krydder
Legg filteten oppå grønnsakene, sett på lokk og skru ned på svak varme

Kraft
Kok gjerne kraft på beina. 
Det tar litt tid - og hvis man ikke har den tiden, bruker man kort tid 
(jeg rakk bare å koke krafta mens maten ble lagd...)

"Provence-saus"
Du trenger (2-3 porsjoner:
1/2 champignon (den var stor)
1/2 rødløk
1/2 - 1 ss smeltet smør/olje
2,5 dl lammekraft
jevning: 1/2 dl vann + 2-3 ts maizena
salt, pepper, provence-krydder
litt sukkerkulør for fin farge
(ev. litt sukker)

Smelt smør og ha i finhakket champignon og rødløk. 
Ha i kraft og litt sukkerkulør for å få fin farge.
Lag jevning av kaldt vann og litt maizena, rør dette inn og la sausen koke ca. to minutter
Smak til med krydder. Jeg har alltid litt sukker i saus, da dette gir en rund og fin smak


Klar for servering
Deilig lammefilet provence med "provence-saus". 
Smakfullt - og enkelt og raskt å lage. 

Ha ei god uke!




2 kommentarer:

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com