fredag 4. april 2014

Lammegryte

I dag fant jeg ut at jeg hadde lyst på lammegryte til kveldsmiddag. Vi hadde et par små pakker med lammekjøtt i fryseren fra det vi kjøpte i høst: indre- og ytrefilet + noe annet mørt (gryte)kjøtt. 

Jeg googlet "lammegryte" - og tok den første oppskriften jeg fant. Den var fra matprat.no og du finner oppskriften her

Jeg brukte jo kjøtt uten bein, så jeg brukte kraft i tillegg. Jeg hadde ikke kraft fra lam i fryseren, men jeg tok en boks kraft fra svin + spedde på med litt fond. Hvis du har kjøtt med bein, vil du få god kraft. 

I og med at kjøttet mitt vart så mørt, tok det bare noen minutter å koke gryta. Bruker du f. eks. bog, må det ha lengre tid. I oppskrifta står det 1,5-2 timer. 

Neste gang jeg skal lage denne gryta, vil jeg endre litt på den: mer løk og laubærblad.  

Lammegryte (3-4 porsjoner)
50o g beinfritt lammekjøtt 
10 små løk (kunne hatt mer)
5 dl kraft
2 gulrøtter
1 laubærblad (kunne hatt mer)
2 båter hvitløk (jeg droppa dette, da jeg ikke tåler det)
1/2 ts pepper
1 ts tørket timian
1 ts salt (NB! Vær obs på at fond/buljong/kraft er salt)
1 pk/boks hermetisk tomat
1 pk/boks hvite eller brune bønner (jeg brukte brune salat- og grytebønner)

* Del opp kjøttet i små biter og steik det på sterk varme i små porsjoner (jeg stekte i to omganger)
* Bruk løken hel eller del den opp og steik den litt (jeg stekte den sammen med kjøttet)
* Ha kjøtt og løk over i en gryte, tilsett kraft/bujong og kok opp
* Ha i gulrotskiver, laubærblad og (ev.) finhakket hvitløk
* Tilsett så hermetisk tomat. Skyll gjerne pakken/boksen med litt vann, så du får med alt.
* Ha i krydder 
* Kok til kjøttet er mørt. Kjøttet mitt var egentlig mørt da jeg hadde stekt det, men jeg kokte gryta i ca. 20-30 minutter
* Sil av bønnene og tilsett dem i gryta. La dem trekke noen minutter til bønnene er varme

Server gryta med f. eks. ris. 
Til pynt er det årets første persille fra hagen (overlevd et par år ute i urtebedet)

God helg!

1 kommentar:

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com