tirsdag 29. april 2014

God kjøttsaus med bacon

- uten tomat (og gluten, melk, soya...)

Noen ganger er det greit å kunne lage kjøttsaus (pastasaus) uten tomat. Det er jo også en del som ikke tåler tomat og produkter av tomat, f. eks. ketsjup, tomatpure ol., og da er det greit med et alternativ. 
Da jeg kom litt seint hjem fra jobb og kurs i dag, tenkte jeg først å bare varme meg noen pizzastykker, men jeg fant ut at jeg heller ville koke tagliatelle/båndspagetti og lage en god saus til. 

I kjøleskapet hadde jeg både en pakke bacon og en boks picnicskinke - og da valgte jeg å bruke av det. I tillegg hadde jeg litt løk og gulrot i sausen. Jeg syns raspet gulrot passer så godt i kjøttsaus. I tillegg til at det smaker godt, og gir en fyldig saus, er det jo også sunt.... :-)

I og med at jeg lagde middag bare til meg selv i dag, blir oppskriften på én porsjon, så da er det bare å gange opp etter hvor mange du skal lage til. Jeg kokte som sagt tagliatelle til, men du kan selvsagt velge spagetti, ris, quinoa, hirse eller noe annet. 

Kjøttsaus med bacon (1 stor porsjon)
ca. 50 g bacon
ca. 75 g skinke
1 middels gulrot
1/2 (rød)løk
ev. olje til steiking
ca. 2 dl vann
sukkerkulør
jevning av ca. 1 ts maizena og litt kaldt vann
ca. 1/2 ss fond (buljong)
urtekrydder (annen krydder)
ev. salt (NB! fond/buljong er salt)
litt sukker

Skjær bacon og skinke i biter og steik dette til baconet begynner å bli sprøtt. 
Rasp gulrot og tilsett dette og la det surre med litt. 
Ha på vann og litt sukkerkulør til det blir fin farge på sausen. Kok opp. 
Lag jevning av vann og maizena. Tilsett dette og la sausen koke et par minutter. 
Smak til med urtekrydder, fond/buljong, ev. salt og litt sukker
Server kjøttsausen til f. eks. tagliatelle/båndspagetti. Den finnes også glutenfri. Jeg brukte bare litt crispiesalat, agurk og tomat som pynt, men du kan selvsagt lage en god salat og servere den til. 

Det kan ofte være vanskelig å beregne spagetti og pasta, syns jeg. Jeg kokte ca. 60 g tagliatelle (4 "kveiler"), og sammen med denne posjonen saus ble det i meste laget. Jeg kunne nok greid meg med litt mindre, men det komemr selvsagt an på hvor sulten man er...

Ha ei fin uke videre!


PS. Jeg tenkte egentlig at til helga skulle jeg legge ut et oppskrift på en god kjøttsaus, med bl.a. tomat, havregryn og squash, en saus som vi lagde sist fredag, men det spørs om jeg må vente i og med at det ble kjøttsaus i dag... Den som lever, får se :-) 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com