onsdag 16. april 2014

Påsketips

Det er slik med både jul og påske (og for så vidt andre høytider/høytidsdager) at mye av det vi gjør, er det samme fra år til år. 

Når det er jul, vasker vi like mye, vi pynter med den samme julepynten, vi baker de samme julekakene, vi serverer den samme julematen...

Slik er det altså med påsken også. Vi vasker like lite hvert år, vi pynter med den samme pynten, vi baker ikke - og vi serverer den samme maten :-)

I dag tenkte jeg derfor å tipse litt om noe av det jeg jeg har lagt ut tidligere - og som kan passe å lage/gjøre i påsken i år (også). 

Middag
Lam - og lammesteik - hører liksom med til påsken. Du finner oppskrift på lammesteik her
Eller hvorfor ikke lage kalkunmiddag? På bloggen er det det flere oppskrifter, blant annet her. Jeg liker best kalkunfilet, og de finnes i ulike typer og størrelser, med- og uten steikeposer - og også i poser som åpner seg selv når kjøttet er ferdigstekt.

De fleste har tilgang på grill, og da er det jo fint å grille litt i påsken. Det meste kan legges på grillen: kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt.... Her er det bare å slippe fantasien løs.... Er du ikke så kreativ, kan du velge litt mer tradisjonell mat, som f. eks. kyllingfilet som her....

....eller kanskje du heller vil velge laks og grønnsaker i form. 
I oppskriften jeg har lagt ut her, har jeg servert med søtpotetmos. 

Brødmåltid

Jeg regner ikke med at du bare spiser middagsmat i påsken. Deilige brødmåltid hører også med. Knafrie brød er veldig godt. Jeg tenker ofte at jeg skal lage, men da mpå jeg planlegge - og det er ikke alltid det jeg er best på...

Vil du prøve deg på slike brød, finner du oppskrift på det her. Du finner tre typer i innlegget, så da er det bare å bake i vei. 

Jeg har også lagt ut et innlegg med "vanlig" brød, bakt i leirgryte (se oppskrift her). Det er også en måte å lage brød på. 


Vil du lage mer tradisjonelt "vanlig" grovbrød, kan jeg anbefale Randis grovbrød, som du finner oppskrift på her


Nå er det jo slik at det er ikke alltid en orker å lage brød som trenger lang hevings- og steiketid. Da er det kjekt å lage scones. Det er skikkelig "impulsbrød": sett på ovnen, rør i sammen en deig, lag noen runde kaker som deles i fire - og når ovnen er varm, er brødene klar til å steikes. 

Det som er kjekt med scones, er at de også er uten gjær, slik at de som ikke tåler det, også kan spise det. På bloggen er det flere oppskrifter på scones. På bildet er landbrød-scones som du finner oppskrift på her (for andre typer: se under etiketten "gjærbakst og brød"). 

Egg hører med til påsken. Å male å egg, er en lang tradisjon. Jeg husker selv hvordan vi dreiv og blåste ut innholdet i eggene for å male dem da jeg var barn. Men hvorfor ikke servere marmorerte egg til frokost - eller kvelds? Ved å bruke f. eks. løkskall og litt folie, får du dekorative egg til påskemåltidet. Se framgangsmåte her

Salat

Salat er alltid godt! Det finnes uttalige typer, enkle og mer kompliserte. Med kjøtt og fisk og pasta og ris og tomater og agurker og poteter og ost og mais og egg og... Her er det egentlig ingen begrensing. På bildet over ser du en salat timiankylling og spekeskinke. Se oppskrift her


Denne salaten er også veldig god. Her er det blant annet fetaost - og jeg har brukt en basamico-dressing. Om du ikke tåler melkeprodukter,  kan osten droppes - eller erstattes med en ost du tåler. Det finnes blant annet mozarella av bøffelmelk, og det er en ost mange melkeallergikere tåler. Legg den f. eks. i litt olivenolje med basilikum og oregano - og du får deilig smak på den. Det finnes også soyaost og veganoster å få kjøpt. Oppskrift/framgangsmåte finner du her

Litt søtt

Påsken er jo en "søt høytid". Vi nordmenn putter i oss mengder av Kvikk Lunsj og smågodt - og de fleste butikker har tilbud på akkurat disse tingene - og da er det lett å falle for fristelsen... 

Påsken er også tid for å spise appelsin. Jeg er svak for Cevita-appelsinene som man får kjøpt på denne tiden av året, så det må jeg ha. Å dele oppå frukt er smart. Da spiser man gjerne mer. Kjøp inn ulike typer frukt - og gjerne grønnsaker også - del opp og server. 

Om man vil blande frukten med litt ekstar søtt, anbefaler jeg å lage sjokoaldefondue. Smelt sjokolade (COOPs kokesjokolade har f. eks. bare "spor av" melk), del opp frukt - og dypp. Se tips her

Vafler hører til alle årstider, både høytider og andre tider.... Nå når det våres ute, er det fint å ta med vaffeljernet ut. Vi lager alltid gluten -og melkefrie vafler, og du finner oppskifter på både fine og grove på bloggen. Her er en oppskrift på grove vafler med havregryn fra Vaffeldagen i fjor.  

Sveler er et godt alternativ til vafler. Ta med deg takka ut, be noen gjester på besøk - og steik i vei. Kan du ikke ha melk, anbefaler jeg kokossveler. Oppskrift finner du bl.a. her
En trenger ikke å dra så langt for å steike pinnebrød. Det kan gjøres rett utafor døra... Vi bruker å lage søte dessert-pinnebrød med smak av kanel. Se oppskrift her. Vil du ha med eplesmak, finner du det her

Om du ikke lager istårn av 50 liter is...
...kan du lage det av f. eks. + én liter... 

Her er det soyais som er pyntet med Non stop fra Europris. De er nemlig melkefrie. De inneholder forøvrig "spor av" melk, men om du tåler det, kan de passe å pynte melkefri is. Be om å få ta fra en nye boks som det ikke har vært brukt skitten skje i. 

Pynt

Til slutt: Husk å kjøpe litt blomster og pynte litt...

Tulipaner, sammen med blåbærlyng og "gåsunger" er vakker påskepynt

I år kjøpte jeg en pakke med ti gerbera på Kiwi - og for 49 kr fikk jeg pynta hele huset :-) 

Her har jeg kutta to blomster og lagt de sammen med litt eføy i en lite syltetøyskål. De andre åtte har jeg satt i vaser/flasker, noen alene og noen sammen med litt "gåsunger". Jeg bruker ofte to-tre slike vaser/flasker sammen. Det skal ikke så mye til :-)

Fellesskap

Mange har fri i påsken - og da passer det å være sammen med familie og venner. Finn på noe med andre, enten du er hjemme, på fjellet, ved sjøen - eller hvor som helst.

Såpebobler er en grei uteaktivitet

Ta med barna på matlagingen!
Det tar litt mer tid, og kanskje blir det litt mer søl, men det er koselige stunder - og forhåpentligvis blir de gode matlagere når de blir store. 


Skulle du ønske andre tips enn det jeg har satt opp her, så finnes det over 300 andre oppskrifter/tips her på bloggen, så da er det bare å leite i vei.
Dessverre fungerer ikke etiketten "Produkter og tips", men du får ev. leite på de andre.

Når jeg skal ha en oppskrift på bloggen min, googler jeg det ofte. Jeg skriver inn det jeg er på jakt etter + uten alt - og da komemr det opp, f. eks. "pinnebrød uten alt".


God påske!


















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com