søndag 10. februar 2013

Enkel brunsaus

Jeg har tidligere lagd ut middagsretter der jeg har brukt brunsaus, blant annet
  kjøttboller i solidaritetssaus, men om en søker på brunsaus i søkefeltet, kommer ikke denne opp. 
Jeg fant derfor ut at jeg ville legge ut oppskrift på det i dag. 


I dag var allergikeren vår innom på middag, så da måtte vi ha middag uten alt (ellers er det jo slik at mannen min og jeg ofte sitter her og spiser allergimat uten at vi trenger det)...

Jeg var på jobb i formiddag og mannen min var bortreist, og vi kom ikke hjem før ca halv fem. I og med at vi skulle ut igjen rundt halv seks, måtte vi velge en enkel middag og da ble det en av mine mange formretter, ganske lik den kyllingformen jeg la ut på fredag. 

Jeg delte amadinepotet i skiver, la det sammen med grønnsaksblanding i en smurt, ildfast form og la kjøttfarse over. Jeg hadde litt bacon til overs fra pizzaen jeg lagde i går kveld, så jeg la det på toppen. Allergikeren kom først hjem, så han satte formen til steiking: 200 grader i ca 45 minutter. 
Da jeg kom hjem, lagde jeg sausen - og ca. ti minutter senere kunne vi sette oss og spise deilig middag.

 Jeg lager alltid brunsaus ved å å bruke meljevning (røre/vispe mel og væske), altså lager jeg aldri bruning med smør og mel. Jeg husker ikke når jeg sist lagde sausbruning, men det var vel i min ungdom en gang...
Enkel brunsaus
3 ss Semper finmix
ca. 4 dl kjøttkraft (eller buljong)
1/2-1 dl erlet - eller fløte/melk som tåles (jeg brukte 4 frosne erlet-terninger)
salt/pepper
sukkerkulør
litt sukker

Visp ut melet i litt kald kraft/buljong i kjelen. Tilsett resten av kjøttkrafta og kok opp. La sausen koke i 5-10 minutter. Smak til med salt og pepper og erlet (eller annen fløte/melk). Litt sukker gjør at smaken blir litt "rundere".
Kjekt med erlet fra fryseren. Jeg bruker enten slike isterningsposer å fryse det i - eller slike former som hører til fryseren (de er de enkleste...)

Ikke det beste bildet, men smaken var god...

Deilig morsdagsmiddag, lagd av mor. 

Vi rakk dessert også: sjokoladefondant "uten alt", fra fryseren. Jeg hadde tre stykker liggende fra nyttårshelga og dem varmet jeg litt i mikroen + steikeovnen og serverte med litt is. Ikke å forakte :-)

Ha ei fin uke!

fredag 8. februar 2013

Kyllingform

En grei alt-i-ett-middag


Innimellom må en prøve på noe nytt - og i dag legger jeg ut oppskrift på en middag med kyllingkjøttdeig som jeg lagde for noen dager siden. Jeg er jo, som jeg sikkert har nevnt før, glad i lettvinte retter, retter som også medfører lite oppvask (både under tillagingen og når en har spist)...

En pakke kyllingkjøttdeig, litt lapskausblanding (+ noen buketter brokkoli) og en pakke bernaisesaus: Vips så har man en lettvint og god middag.

Jeg brukte Knorrbearnaisesaus, men om du må ha gluten- og melkefri saus, er krydderbearnaise fra Toro en fin saus å bruke. Lett bearnaise (Toro) kan også lages gluten- og melkefri, men vi syns krydderbearnaisen er bedre. Når jeg lager den, bruker jeg vann og erlet (gjerne frossen utgave), men en kan selvsagt bruke ulike typer melk - alt etter hva som tåles. 

Om en vil, er det også en mulighet for å ha sausen ved siden av - og en kan også bruke andre typer: soppsaus, brunsaus eller andre typer. 
Hovedingrediensene: kyllingkjøtttdeig, grønnsakser og saus - alt etter hva som tåles-
Kyllingform (2-3 porsjoner)
3-400 g lapskausblanding
(litt brokkoli)
1 pk bernaisesaus som du tåler

Kjøttfarse
1 pk (400 g) kyllingkjøttdeig 
1/2 ts salt
1/2-1 ts tandori kyllingkrydder
litt pepper
2 ss potetmel
1,5 dl vann

Ha grønnsaker i en smurt ildfast form. 
Kok saus etter anvisning på pakken (se kommentar over ang. ulike sauser)...
...og hell den over grønnsakene. 
Lag kjøttfarse ved å røre godt sammen kyllingkjøttdeig, salt, pepper og krydder. Tilsett potetmel og spe så med vann. 
Ha farsen på toppen av formen og dryss gjerne litt paprikapulver over.
Steik retten ved 200 grader i ca. 30-40 minutter. Skjær med en kniv for å se om farsen er gjennomstekt.

Server retten med f. eks. brød eller flatbrød. Vi hadde flatbrød fra Morgedal ("med alt"), men om du trenger gluten- og melkefritt flatbrød, er Odin Potetbrød veldig godt.  

God middag - og god helg!

mandag 4. februar 2013

Potetlomper - glutenfrie

 Mange ganger har jeg tenkt at jeg ville lage potetlomper, men helt til i dag har det bare blitt med tanken...

Vi hadde bakt potet til middag i dag, og da det var et par poteter til overs, bestemte jeg meg endelig for å prøve. Og skal en først prøve - og vi som er heime tåler hvetemel/gluten - lager en jo likevel lompene glutenfritt slik at jeg kan dele oppskrifta her...

Jeg kikket litt rundt om i oppskriftsbøker og på nettet, og det virka som at de fleste oppskifter var ganske like: potet, litt salt og mel til deigen blir passelig fast. I noen oppskrifter var det rug og annen type mel enn hvetemel, men det får jeg teste ut en annen gang. Jeg endte opp med ei oppskrift fra kokeboka jeg brukte da jeg gikk på videregående i min ungdom. 

Det ble ikke så stor porsjon i dag, 10 lomper, men det ble en stor suksess :-) Nå har vi kosa oss med nystekte lomper med smør og sukker og nylagd kaffe - og vi er enige om en ting: dette må gjentas!!!

Potetlomper (10 stk)
400 g poteter
1/2 ts salt
1-1,5 dl Semper finmix

Mos/kvern potetene med saltet. Jeg brukte foodprosessoren. La potetmassen avkjøles. Kna så inn mel til deigen blir såpass fast at den kan kjevles ut. 
Del deigen i 10 emner...
...og kjevle ut til lomper på ca 15-18 cm i diameter. 
Steik lompene på takke, i tørr steikepanne eller på en steikeplate som jeg har brukt her. Denne plata er lagd for å brukes oppå ei plate på komfyren og er kjekk når en ikke orker ikke å ta takka opp fra kjelleren. Snu flere ganger og børst ev. mel av hvis det er mye av det. 
Legg lompene oppå hevrandre under et klede. Jeg har to flotte "Nybaka"-kleder som jeg har fått av tante Ragnhild. Flott håndarbeid og veldig hyggelig å bruke. 
Server lompene med f. eks. smør og sukker - og nyt! 

Ha ei fin uke!

fredag 1. februar 2013

Klippekrans og kanelknuter

uten gluten (hvetestivelse), melk, egg, soya, nøtter...

I forbindelse med et arrangement fikk jeg spørsmål om jeg kunne lage noe glutenfri gjærbakst for å "ha på lur" i tilfelle det kom noen som ikke kunne spise den "vanlige" kringla.  

Jeg har jo tidligere lagt ut flere oppskrifter på søt gjærbakst, men nå fant jeg ut at jeg ville prøve å blande inn litt Schãr-mel for å se hvordan det ble (har nesten alltid brukt Semper). Jeg tok utgangspunkt i oppskriften på Verdens beste kanelknuter, men lagde litt annen mengde enn tidligere + at jeg i tillegg til å bruke to sorter mel også kuttet ut egg (i tilfelle noen med eggallergi dukker opp...).

I dag delte jeg deigen i to og lagde både klippekrans og kanelknuter. 

Klippekrans/kanelknuter
5 dl risdrikk (NB! gjem 1 dl til du har hatt i melet)
1 pk (fersk) gjær
1,5-2 dl sukker
1 ts salt
3/4-1 ts kardemomme
300 g Schär mix b (bread-mix)
ca 500 g Semper finmix
125 g myk Soft Spesial (romtemperert)
_____
Fyll: halvsmeltet Soft Spesial
sukker og kanel
_____
Pensling: 1/2 risdrikk med 2 ss sukker
perlesukker
____
Forheving: ca. 1 time
Etterheving: 15-20 minutter
Steiking: 200 grader i ca. 15-20 minutter
Varm risdrikken til 37 grader. Ta av 1 dl av væska og løs opp gjæren i resten. Tilsett sukker, salt og kardemomme og rør til det også er oppløst. 
Tilsett Schär-mix og så Semper. La maskinen gå ca. 5 minutter. Tilsett så risdrikken som du har satt til side og tilslutt har du i det myke smøret (romtemperert). Hvis deigen blir for løs, ha i litt mer Semper. Jeg måtte tilsette litt mel etter at melka/smøret var hatt i, men husk å ikke lage deigen for fast. Det er bedre å ha i litt mer mel ved utbakingen (jeg brukte akkurat en hel Semper-pakke) 

La deigen heve på et lunt sted ca 1 time. Ta deigen ut på benken og kna den godt sammen. Engangshansker er smart å bruke hvis deigen er litt klissete...

Klippekrans

Del deigen i to og kjevle ut en leiv (ca. 45x30 cm). Smør på smeltet Soft Spesial og strø på sukker og kanel. Rull sammen til en pølse. Legg deig-pølsa over på steikebrettet. Form den som en krans (ev. stenger) og klipp "blad" som brettes ut til hver side. Form kransen til slutt slik at den ser fin ut. 


Kanelknuter
 Til kanelknutene kjevles det også ut en leiv og en har på smeltet smør, sukker og kanel som når en lager kransen. Skjær striper og rull/krøll sammen strimlene slik at de ligner knuter. Jeg er ikke veldig nøye med formen. Deigen var ganske løs, så det ville ikke vært så lett å lagd skikkelige knuter.

 La baksten heve i 15-20 minutter... Jeg penslet baksten med risdrikk tilsatt sukker (i håp om å få fin farge - og lyktes). Varm risdrikken litt og løs opp sukkeret. Pensle baksten og strø på perlesukker...
...og steik ved ca. 200 grader i 15-20 minutter.
La baksten stå noen minutter på steikebrettet etter at den er stekt - og avkjøl så videre på rist.

Varme på ovnen, tulipaner, stearinlys, nylagd kaffe fra kaffemaskinen vi fikk til jul - og selvsagt: nystekt klippekrans og en kanelknute. Det smakte ikke vondt....













Gjærbakst smaker selvsagt best nystekt, men det går fint av å fryse den. Litt oppvarming når du tar den opp, er supert. 

onsdag 30. januar 2013

Grove vafler

Vafler er godt! Veldig godt!

Det finnes jo så mange oppskrifter på vafler, med ulike typer væsker (melk, ris/havre/soyamelk, vann, juice, farris, sitronbrus....) og ulike typer mel - og alle har nok sin favoritt. Etter at Simon fikk matallergi, har vi bare brukt melke- og glutenfrie vafler - og det bruker vi selv om han ikke er heime. Vi har rett og slett funnet ut at de er best :-) 

Her om dagen fant jeg ut jeg ville lage grove vafler. Det har jeg jo lagd før også, men nå fant jeg ut at jeg også ville prøve med litt korn/frø i - og de smakte veldig godt. 

I og med at det er så mye grovt i dem, like mye som mange brød, kan en jo bruke dem som erstatning for vanlige måltid. Sukker/vaniljesukker kan en kutte ut og en kan helt sikkert ha "saltpålegg" på - selv om jeg foretrekker søtt pålegg.

En kan jo selvsagt putte i hva som helst av korn/frø, men her er i alle fall oppskrifta jeg brukte/skrev ned denne gangen (neste gang blir det sikkert en ny vri...)
Grove vafler (ca. 12 plater)
3 egg
2 ss sukker (kan sløyfes)
3/4 ts salt
1 ts vaniljesukker (kan sløyfes om en ikke vil ha søtsmak)
1 ts bakepulver
1 dl glutenfrie havregryn
1/2 dl sesamfrø
1/4-1/2 dl linfrø
1 dl solsikkekjerner
5 dl Semper grovmix
3 dl rismelk
3-4 dl vann (til passe tykk røre)
0,5 dl olje

Visp sammen egg, sukker, salt, bakepulver og vaniljesukker. Ha i korn/frø og tilsett så væske og mel vekselsvis. La røra stå ca 30 min før steiking. 
Ha litt olje i vaffeljernet hvis du trenger å smøre det. 
Steik vaflene til de er gylne. Noen liker vaflene godt stekt - andre liker dem lyse...

Server vaflene nystekte, f. eks. med syltetøy og sukker :-)
En god kopp kaffe smaker selvsagt godt til.

Det var utrolig godt med noen frø/korn å tygge på, særlig smakte solsikkekjernene godt. Har du ikke prøvd før, så prøv nå.

Ha en god dag!

lørdag 26. januar 2013

Eplemuffins

Uten egg, gluten, melk, soya og nøtter


For et par uker siden bakte jeg en saftig og god sjokoladekake uten egg, mel, melk, soya og nøtter - og nå fant jeg ut at jeg ville prøve den samme oppskriften som lys kake. I kjøleskapet hadde jeg noen epler som begynte å bli dårlige, så da bestemte jeg meg for å lage eplemuffins. Originaloppskriften er hentet fra Det søte liv


Eplemuffins "uten alt"
2 dl sukker
3,5 dl Semper finmix (ev. hvetemel om du kan ha det)
1 ts natron
1 ts vaniljeessens eller 3 ts vaniljesukker
2 dl vann
6 ss matolje (f. eks. raps)
1 ts eddik (7%)
----
1 - 1,5 eple
perlesukker - eller vanlig sukker
kanel
----

Steikes ved 175-180 grader, 15 min for små muffins og 20 minutter for store

Bland alt det tørre og tilsett vann, olje og edikk. Rør sammen til en glatt røre. Et godt tips er å fylle røra i et halvlitermål/mugge el., noe som gjør at det blir lettere å fylle formene. 
Det er ulike typer former å velge mellom: papir, silikon, teflonbelagt... Jeg brukte former i papir og lagde én porsjon som jeg fylte i store former (6 stk, kunne brukt 8 da de ble ganske store) og én porsjon som jeg fylte i små former (ca. 20 stk).
Skrell eplene og del dem i biter.  Fyll formene ca. halve med røre, ha på eplebiter og strø over perlesukker (ev. vanlig sukker) og kanel.
Store former...
...og små former
Steik de små formene i ca 15 minutter og de store i 20 minutter. La dem avkjøle på rist.  

Eplemuffins og eplejuice: Det må vel være sunt?!?!

God helg!



tirsdag 22. januar 2013

Tortilla española

Hjemme alene: Hva skal en lage seg til middag???

Mange ganger tenker jeg at jeg skal lage spansk potetomelett: tortilla española, men det blir sjelden gjort... 

Jeg tenker også mange ganger at jeg skal kjøpe en liten steikepanne, med belegg, til å lage tortilla i, men det blir jo ikke gjort!

Så: hva gjør en da? Jo, en lager i den gamle jernpanna, en strever med å få den til å løsne - og irriterer seg over at en ikke har kjøpt denne lille panna som en drømmer om, men: smaken blir bra selv om utseende ikke er hundre prosent. 

Her kommer dagens middag for meg. Det er en stor prosjon, så det som ble til overs, får bli lunch - eller kveldsrett.
Tortilla española (1 stor porsjon)
250 g potet
1 liten løk 
(jeg liker best å bruke gul løk, men jeg hadde bare rødløk)
3 egg
1/2 ts salt
olivenolje (1/2 - 3/4 dl)

Skrell poteten og kutt den i biter/skiver. Hakk løken. Varm olivenolje i panna (skal være ganske mye olje) og steik potet og løk noen minutter på svak/middels varme til de blir møre, men ikke brune (potet og løk skal egentlig steikes hver for seg, men jeg steiker det samtidig). Mos potet og løk. Det kan være en fordel å ta det over på et fat, da kan du starte med litt olje i panna og omeletten løsner bedre.
Hell av overflødig olje fra panna og ha potet/løk-blandingen oppi. Pisk sammen egg og salt og ha dette over og la det blande seg godt med potet- og løk-blandingen uten at du rører for mye. 

Steik omeletten under lokk. Når den har stivnet, snur du den over på f. eks. et fat eller et lokk og lar den gli tilbake i panna og steiker den noen få minutter til på andre sida. 

Server med f. eks. salat og skinke. Brød/flatbrød smaker også godt til.

Nesten som den jeg fikk servert da jeg var i Spania for noen år siden...

Tenga un buen día :-)