lørdag 19. januar 2013

Krydderkake

Onsdager liker jeg å bake eller gjøre noe "praktisk". Da har det vært full fart på jobb et par dager - og da er det greit å gjøre litt noe helt annet.

I og med at jeg fortsatt driver og tester ut oppskrifter "uten alt", selv om det er bare vi to "gamle" heime, så måtte jeg selvsagt bake litt allergikake også denne uka :-)

Denne onsdagen sto krydderkake på menyen. Jeg lagde én utgave uten melk, gluten, nøtter og soya - og en med hvetemel, men den lagde jeg også melkefri. Vi har ei flott svigerdatter som ikke tåler melk, og det er jo greit at hun slipper å spise alt glutenfritt når hun er her...

Oppskrifta er henta fra boka Frå bollar og burritos, boka som ungene våre hadde da de hadde mat og helse på ungdomsskolen. 

Krydderkake 
2 egg
1,5 dl (135 g) sukker
50 g smelta Soft Spesial (eller annen margarin)
1,5 dl rismelk (lettmelk)
225 g glutenfritt mel (jeg brukte Shcär mix C)
(NB! Bruker du hvetemel, tar du 3 dl/180 g)
1,5 ts bakepulver
2 ts kanel
2 ts kardemomme
__________
40 minutter ved 175-180 grader 

 
Pisk eggedosis av egg og sukker. Ha i smeltet Soft Spesial og rismelk. Bland det tørre og sikt dette i røra. 
 Ha røren over i en smurt form, enten rund 22 cm eller 1,5 liter brødform. Jeg brukte brødform i dag og smurte med smeltet margarin og siktet i litt mel, slik at kaka skulle slippe lettere.
Her er begge utgavene klar til steiking. Steik kaken(e) i ca. 40 minutter ved 175-180 grader. Sjekk med en pinne (lang fyrstikk, strikkepinne, bakepinne...) at den er stekt. Pinnen skal være helt tørr. 
La kaken(e) avkjøle noen minutt i forma.
 To utgaver av krydderkake: fremst: "uten alt" (minus gluten, melk, soya og nøtter) og bakerst: med hvetemel, men uten melk, soya og nøtter.
 Kaffe americano fra kaffemaskinen (noen sa at det var det den het når en brukte ekspresso med ekstra vann) - og test av krydderkaker - som begge besto sin prøve :-)

Jeg er snart klar for samling for litteraturstudiet jeg tar (Årsstudium i norsk: Litteratur etter 1900): Olaf Bull, Johannes V. Jensen, Pär Lagerkvist og diverse "ismer"...

God helg!
 







tirsdag 15. januar 2013

Fylt torsk med bacon

Mandag: fiskegryte med flatbrød
Tirsdag: rester av fiskegryta 
Onsdag: stekt sei med løk, potet og raspa gulrot
(stekt sei med løk er en av mine middagsfavoritter, da kan jeg spise så mye at jeg blir dårlig fordi det er så godt...)
Torsdag: fylt torsk med bacon, tagliatelle og solskinnsgulrot 
Fredag: rester av stekt sei
Lørdag: biffstrimler, pommes frites, gulrot og brokkoli
Søndag: laks i form
Torsdag: Fylt torsk med bacon, tagliatelle og solskinnsgulrot
Dette var menyen sist uke. Det var egentlig litt tilfeldig at det ble fisk de første dagene, men så fant vi ut at vi skulle ta ei fiskeuke når vi først var så godt i gang (lyktes nesten). I og med at vi to "gamle" hadde en én dag hver der vi spiste alene her hjemme, fordi den andre var på jobb, ble det restemiddag av det vi hadde. Veldig kjekt å kunne bruke det som var til overs og slippe å kaste det. 

Etter at mannen i heimen hadde lagd fiskegryte og stekt sei mandag og onsdag, fant jeg ut at jeg måtte prøve å være kreativ og tenke litt nytt. Det ble derfor en helt ny rett: fylt torsk med bacon. Å søke i oppskrifter orket jeg ikke (det er sikkert andre som har lagd noe lignende), så da brukte jeg av det jeg hadde i kjøleskapet. 

Jeg kjøpte torskeloin (reinskåret, beinfri ryggfilet). Slike fiskestykker er litt dyrere enn annen fisk, du får en tykk, fin filet, men da jeg kjøpte den var det bare ti kroner forskjell, så da slo jeg til. Det går selvsagt an å bruke helt vanlig fiskefilet, og om den er tynn, slik du ikke får delt den, kan du legge to oppå hverandre. Jeg stekte hele fileten (400 g), men det kan være like greit å lage ferdige porsjonsstykker. Du kan selvsagt velge annen fisk enn torsk om du ønsker det. Her er det fritt fram. 


Fylt torsk med bacon (2 porsjoner)
ca 400 g torskefilet (loin)
ca. 20 g Soft Spesial (halvsmeltet)
1/2 tomat
1/2 rødløk
1/2 eple
100 g bacon
(maldon)salt
pepper
____
225 grader i 20-25 min

Del filetet i to på langs. Legg den nederste delen i ei smurt form og smør på halvsmeltet Soft Speisal på begge. Strø på litt salt/pepper. 
Hakk tomat, løk og eple, bland dette og legg dette oppå fileten. Det som det ikke er plass til, kan legges i forma. 
Legg så den andre filetet oppå (smørsida ned). Ha ev. litt salt/pepper på (vær litt forsiktig med da baconet er ganske salt). 
Legg bacon på toppen og steik retten i 20-25 min ved ca. 225 grader, til fisken og baconet er ferdig stekt.  



Solskinnsgulrot (2-3 porsjoner)
ca 300 g gulrot
1/2 eple i biter
1/2 appelsin i biter
dressing: saft av 1/2 appelsin, 1 ts sitronsaft og 1 ts sukker 
Riv gulrot og del eple i biter. Bland saft av appelsin med sitron og sukker, ha dette over og bland godt. Pynt med appelsinbiter på toppen.

Server f. eks. med tagliatelle, det smaker veldig godt til fisk - synes jeg. Om du tåler byggris (er ikke glutenfritt), er det også veldig godt til fisk. 

Vi hadde ikke saus til, men brukte den gode krafta som blir i forma. 

Velbekomme!





fredag 11. januar 2013

Crazy Cake

Saftig og god sjokoladekake "uten alt", også uten egg :-)

Etter tips fra siden utenmelk.no på facebook, måtte jeg prøve oppskriften på denne deilige sjokoladekaken. Oppskriften er hentet fra Det søte liv - og den tilhører virkelig det søte liv... 

Utgangspunktet er en oppskrift med hvetemel, men uten egg - og den kan lages melkefri ved å velge melkefri margarin i glasuren. Jeg lagde i tillegg kaka gluten- og soyafri. Mona Kristin har også prøvd en allergivennlig versjon av oppskriften, blant annet som muffins. 

Kaken var utrolig rask å lage. Det tok ikke mange minutter, så det er helt sikkert en kake som vil bli lagd flere ganger (kanskje jeg må prøve den som langpannekake en dag?!?)
Crazy Cake "uten alt"
2 dl sukker
3 dl Semper finmix (hvetemel)
3 ss kakao
1 ts natron
2 dl vann
6 ss matolje (f. eks. raps)
1 ts vaniljeessens eller 3 ts vaniljesukker
1 ts eddik (7%)
-----
Rund form: 20 cm
Steiking: 180 grader i 30 minutter

Bland alt det tørre (jeg brukte vaniljesukker og var litt usikker på hvor mye 1 ts vaniljeessens tilsvarer i vaniljesukker, men prøvde med 3 ts - og smaken ble i alle fall bra...). 

Ha det flytende oppi og rør godt sammen. 

Ha røren i en rund kakeform, 20 cm. Jeg bruker bakepapir i bunnen.

Steik kaken ved 180 grader i 30 minutter, midt i ovnen. Avkjøl! 
Kaka sprakk litt oppå, men det dekte jeg fint til med glasuren.
_________

Glasur:
100 g Soft Speisal (eller annet smør som tåles)
2 ss kakao
2,5 dl melis*
1 ts vaniljesukker (står ikke i originaloppskriften)

*1 dl melis = 60 g i følge mål/vekt-tabeller

Rør sammen alle ingrediensene. Pass på at smøret er mykt (Soft Spesial er ofte myk). Smør glasuren på kaka når det er avkjølt. Lag ev. mønster i glasuren - eller pynt med kakepynt, hakket sjokolade eller annen pynt. 

Deilig kveldskaffe med kaffe fra vår nye kaffemaskin - som vi fikk til jul - og nystekt Crazy Cake



onsdag 9. januar 2013

Ett år med "utenalt" - og litt dessert

For ett år, 9. januar, fikk jeg en melding på Facebook fra vår datter Rebekka...

I meldingen var det en link - til en blogg. Jeg klikka på den og fant til min store forskrekkelse oppskriftene og bildene som jeg hadde lagd til hennes blogg da jeg var "gjesteblogger" og skrev om matallergi. 

Min første tanke var at noen hadde "stjålet" oppskriftene og brukt de på sin egen blogg (hun har nemlig hatt noen lesere som omtrent har brukt alt hun har skrevet på sin egen blogg...), men ved nærmere ettersyn skjønte jeg at dette var MIN blogg! 

I all hemmelighet hadde hun ordnet design, mail-adresse og passord, betalt ett års domeneavgift, lagt over alle innleggene jeg hadde lagd til hennes blogg - så nå var det altså bare å sette i gang og skrive. 
Saken er nemlig den at Rebekka da hadde mast på meg i tre-fire år om å lage blogg, helt siden sønnen vår Simon fikk allergidiagnosen. Hun syntes nemlig det var for galt at jeg ikke skulle dele min erfaring og mine oppskrifter med andre. 
De fleste av oppskriftene er tilpasset Simons matallergier (uten melk, mel, soya, nøtter, skalldyr, fisk), men noen oppskrifter er også uten egg - og noen er helt "vanlige" - eller det er ulike varianter. 

Det har blitt 170 innlegg her dette året. Fra den "spede" begynnelse med noen få lesere pr. dag, har det økt til at det var ca. 300 på det meste i høst. I tillegg til kommentarer har jeg fått mange mailer fra lesere som har stilt spørsmål, delt sine erfaringer og hvor vi sammen har funnet ut av "problemer". 

Jeg vet at bekjente bruker oppskriftene når de har allergikere på besøk - også sønnen vår og kona hans. Og ikke minst vet jeg at Simon bruker bloggen som oppskriftsbok når han står i Kragerø og skal lage mat... Det er også lesere innom som ikke har matallergi, men som har prøvd mange av oppskriftene og er fornøyde. 

Situasjonen i dag er slik at det er bare mannen min og jeg igjen her i heimen. Ungene har flytta ut, også allergikeren. Men i allergiskuffen i fryeren er det alltid litt allergimat og allergiskuffen i kjøkkenbenken er alltid inntakt.
Jeg driver jo fortsatt og tester ut oppskrifter, selv om det nok er litt mindre nå som Simon har flytta ut. Nå er det imidlertid mannen min og jeg som sitter her og spiser middagsmat og kaker "uten alt"- og når Simon er heime, sender jeg gjerne noe mat med han - slik at jeg med god samvittighet kan lage nytt :-)

________________________

Nå har jeg akkurat betalt ett år til for domenet til bloggen, dvs. at da må jeg nok blogge enda litt mer. Jeg håper at du fortsatt vil finne noe du kan bruke, enten det er matretter "uten alt" - eller "med alt". 

I dag får du oppskrift på fruktsalat med råkrem (fruktsalat har jeg også lagt ut tidligere). Som nevnt, er vi bare oss to "gamle" heime, og vi tåler melk, så i dag er kremen "med alt" (ville ikke åpne en helt pakke erlet for bare denne kremen), men den kan nok fint gjøres melkefri. Neste innlegg blir sjokoladekake "uten alt", også uten egg, så da kan du se fram til det når det blir helg. 

Jeg ønsker deg fortsatt velkommen til bloggen min framover!


"Rydd-etter-jul-dessert": Fruktsalat med råkrem
Etter jul-og nyttårsfeiring var det en del frukt igjen i kjøleskapet, og hva passer da bedre enn å lage fruktsalat!? Som tenkt, så gjort - og dermed hadde vi deilig dessert og kaffemat et par dager.
Når det gjelder fruktsalat, kan en jo ha i det meste, og her er utgaven min denne gangen: 

Fruktsalat
1/2 boks hermetisk ananas med juice
1/2 boks hermetisk aprikos (uten sukkerlake)
1 rødt eple med skall (gir fin farge)
1 pære
2 clementiner
røde druer
rosiner
hakket sjokolade 

Det finnes melkefri sjokolade, f. eks. COOP kokesjokolade, om du ikke kan ha melk. Om du tåler og liker nøtter, kan du selvsagt ha det - i eller ved siden av fruktsalaten. 
------

Det finnes ulike oppskrifter på råkrem, noen med bare eggeplommer, andre med hele egg, noen med mye fløte og noen med lite fløte... Denne oppskriften er kanskje en blanding... I og med at vi som er hjemme tåler fløte, brukte vi det, men jeg vil tro at du helt sikkert kan bruke erlet eller annen fløteerstatning. 

Råkrem
2 egg
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker (jeg brukte en type med ekte vanilje)
1,5 dl fløte
Pisk eggedosis av egg, sukker og vanilejsukker
Stivpisk fløten
Bland eggedosis og fløten
Fruktsalaten med råkrem

Nam, nam!

søndag 6. januar 2013

"Januarsuppe"

Vi har vært ute og reist i helga, og da vi kom hjem i ettermiddag, fant vi ut at vi skulle lage oss suppe til middag. I og med at oppskriften ble til der og da, måtte jo suppen ha et navn - og da ble det "Januarsuppe". Suppe er ofte rask mat å lage, og det gjelder også denne, som var ferdig på ca. 20 minutter.  

Jeg brukte elgkraft da jeg hadde det i fryseren, men her kan en selvsagt bruke annen grønnsak- eller kjøttkraft - eller buljong/fond. Jeg brukte lapskausblanding og så hadde jeg ferdigstekt kjøttdeig. Jeg tilsatte også noen skiver spekeskinke, noe som gir god smak, samt litt makaroni. Her kan en velge glutenfritt om en må ha det - og en kan selvsagt bruke andre typer pasta. 

Januarsuppe, 2 porsjoner: 
1 l kraft/buljong
250 g lapskausblanding
150 g stekt kjøttdeig (ca. 200 g rå?)
5 skiver spekeskinke
50 g makaroni/pasta

Kok opp kraft/buljong. 
 Tilsett lapskausblanding og kjøttdeig...
...og spekeskinke om du ønsker det
 La suppa koke ca 10 minutter
 Mot slutten av koketiden tilsettes makaroni/pasta og suppen kokes til makaronien/pastaen er kokt (koketiden kan variere)
 Server suppen med flatbrød (f. eks. Odin potetbrød) - eller godt brød som du tåler. 

Ha ei fin uke!

onsdag 2. januar 2013

Sjokoladefondant...

... er DEILIG!


 (Jeg begynte så skrive på dette innlegget i juli, i forbindelse med et bryllup i sommer, så nå er det kanskje på tide å gjøre det ferdig... )


I sommer prøvde jeg ulike oppskrifter på sjokoladefondant, ulike størrelser på muffinsformer, former med og uten strø - og ikke minste: steiketid, men jeg greide ikke å lande helt, så derfor har innlegget ligget som "utkast" i et halvt år.

I romjula var vi på besøk hos datter og svigersønn, og da fikk vi, i tillegge til deilig ribbemiddag, sjokoladefondant til dessert. Vi hadde besøk i går, og derfor fant vi ut at dette ville vi også servere!

Oppskrifta måtte (igjen) testes ut, så vi prøvde å lage en porsjon dagen før + at jeg også testet en gluten/melkefri utgave. Alt smakte godt!!!

Det er mange ulike oppskrifter ute på Internett (og sikkert i oppskriftsbøker), men jeg tok utgangspunkt i oppskriften fra Tine, som faktisk var den vår datter også brukte. Jeg tok imidlertid litt mer sukker (vi  er glad i det søte) og brukte litt mer sjokolade. I "uten alt"-utgaven byttet jeg selvsagt ut meierismør og hvetemel med Soft spesial og glutenfritt mel. Mørk kokesjokolade blir litt sterk, synes jeg, så derfor blandet jeg mørk og lys i den "vanlige" utgaven.

Sjokoladefondant "uten alt" (4 store muffinsformer)
60-70 g kokesjokolade (jeg brukte COOPs kokesjokoalde)
50 g Soft Spesial
2 egg
3/4 dl sukker (1/2 dl i originaloppskrifta)
1/2 dl glutenfritt mel (Semper finmix)

ca. 220 grader i 8-10 minutter


1: Forvarm stekeovnen til 220 °C. Smør muffinsformene med smeltet Soft Spesial eller olje
 (smør sitter litt bedre på kantene om du halvsmelter det)
2: Smelt smør og ha i sjokoladen som er delt i biter. La stå  et par minutter til sjokoladen har smeltet og rør dette lett sammen.

3: Visp egg og sukker lett og tilsett sjokoladeblandingen. Pisk kraftig til en jevn røre. Sikt over melet og rør det forsiktig inn.

4: Fyll de smurte formene ¾ fulle. Sett dem på bakeplaten og stek ca. 8 - 10 minutter, nederst i ovnen. NB! Steketiden kan variere i forhold til type ovn, så test gjerne med én først. Jeg stekte de i ca 9 minutter.
5: La gjerne sjokoladefondantene få avkjøle seg i formene ca. fem minutter før du hvelver dem forsiktig  på fat/skål. 
6: Server gjerne med erlet-is (det ligger flere innlegg med oppskrifter på is her på bloggen, blant annet på Simons fantasifulle is) eller pisket erlet, ev. eller annen is/fløte som du tåler. Jeg hadde også litt bringebær til (hele frossne, rørt sammen med litt sukker). Dryss gjerne litt melis over fondantene. Litt sjokoladesaus på smaker også godt (og pynter opp). Når du setter skjeen i fondantene, skal sjokolade flyte ut. 

Sjokoladefondant "med alt" (4 store muffinsformer)
60-70 g kokesjokolade 
(jeg brukte blanding av lys og mørk. Vår datter bruker melkesjokolade, ca. dobbel mengde)
50 g meierismør
2 egg
3/4 dl sukker (1/2 dl i originaloppskrifta)
1/2 dl hvetemel 

ca. 220 grader i 8-10 minutter


Framgangsmåten er som oppskriften over
... i dyp konsentrasjon... 
Nystekt sjokoladefondant, is og bringebær

Ukebladene presenterer sikkert ikke opspkrifter på sjokoladefondant nå i januar (bare slankeoppskrifter der), så da får du oppskrift på noe søtt og godt her. Nå er det altså bare å sette i gang!
Sjokoaldefondant "uten alt" - og "med alt": like gode begge to :-)


Ha et flott år i 2013!

(kilde:  (http://www.tine.no/oppskrifter/desserter/fromasj-og-mousse/sjokoladefondant)