lørdag 30. juli 2016

Myke og luftige brød

"Hadde jeg fått servert dette på restaurant, hadde jeg spurt om det virkelig var glutenfritt"Noe sånt uttalte sønnen vår da jeg bakte brød da de besøkte oss her om dagen. Vi hadde deilig kyllingsuppe til middagen da, og da det ble tomt for de "vanlige" Hattings-rundstykkene som vi andre spiste, gikk vi også over til det glutenfrie brødet - og vi spiste masse av det. Og jeg er nok enig med han vår. Jeg hadde nok sjekket en ektra gang om jeg hadde fått dette servert som glutenfritt ute på en restaurant...

Jeg har lenge tenkt jeg skulle prøve å lage brød av en rundstykkeoppskrift som gav så gode rundstykker (du finner oppskriften her). Som det står i innlegget fra den gangen, ringte sønnen vår og lurte på om rundstykkene var glutenfrie. På samme måte som med rundstykkene vet jeg ikke hva det er som gjør disse brødene (med utgangspunkt i samme oppskrift) så myke og luftige, om det er meltypene, blandingen/forholdet mellom melet, olja, eggene....

Jeg har brukt egg i brødene, så det er jo litt dumt for de som ikke kan ha det, men jeg skal prøve brødene uten egg senere. 


Brødene er stekt i former på 1,5 l. De er ikke så veldig høye, men det er et bevisst valg (jeg gjør det samme med "vanlige" brød). Når det gjelder mengden på melet, blir det jo ikke helt nøyaktig når man bruker dl-mål. Jeg bruker stort sett strøkne mål, da det kan varierer litt på hvor strøkne målene er, men jeg tror ikke det har så stor betydning. Jeg forhevet ikke deigen, men hadde den rett i formene og hevet etterpå. 

Luftige - og veldig gode brød (3 stk)
9 dl vann
1 pk fersk gjær
1 ts salt
3/4dl olje
2 små egg
3,5 dl glutenfrie havregryn
6,5 dl Schär fiberbakst
ca. 3 dl Semper finmix
(NB! Deigen skal være klissete)
-------------
3 former á 1,5 l
-------------
Steiking: varm opp ovnen til 250 grader. Når du har satt inn brødene, skrur du ned til 200. Steikes ca, 45 minutter. Avkjøles på rist.

* Løs opp gjæren i lunkent vann (37 grader v/fersk gjær)
* Ha i salt, olje og egg
* Tilsett havregryn og Schär fiberbakst og til slutt Semper finmix
* La brødet gå i kjøkkenmaskinen ca. 10 minutter
* Fyll brødet i smurte former (kke forheving av deigen)
* Hev i ca 30 minutter til brødene har fått omtrent dobbelt størrelse
* Steik brødene (se over)

* Etter at brødene er stekte, tas de ut av formen og avkjæles på rist

Luftig og fint brød...  

Vi spiste brødet til middag, og da var brødet fortsatt litt lunkent, så jeg var litt spent på å skjære i det, men det gikk bra (med en god kniv). Her er brødet servert sammen med deilig kyllingsuppe. 

Som skrevet over, likte vi alle brødet, og hadde jeg ikke sagt at det var glutenfritt, ville nok ingen tenkt på at det var det :-) 

Lykke til med brødbaksten - og god helg!2 kommentarer:

 1. Hei.
  Vet du om denne kan bakes uten gjær? Og evt da med hva og hvor mye? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Jeg har ikke dessverre prøvd å bake vanlig brød uten gjær, men vil tro at det vil bli et annet resultat, at de ikke vil bli så luftig. Jeg bruker imildertid å bake diverse scones og polarbrød uten gjær, bruker da bakepulver, og det funker bra. Bakte bl.a. polarbrød for et par uker siden, bare slumpa sammen en løs deig, og de smakte veldig godt.

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com