fredag 3. juli 2015

Mini-pavlova

Lettvint kaffemat/dessert å ha på lur 
                                                                                                   Sommerglede!
I sommer har jeg lagd en del små marengsbunner som vi har lagd mini-pavlova av, og da vi i helga hadde bryllup for vår yngste sønn, hadde vi også slike til kaffen. De var populære - og det var noe av det det gikk mest av fra kakebordet. 
                                                          Kjekt med mini-marengsbunner på lur...
Jeg syns hjemmelagd vanilje/eggekrem smaker veldig godt til pavlova, og jeg trodde det fungerte å fryse den, MEN: det gjorde det altså ikke. Det er godt det finnes søndagsåpen butikk når man feirer bryllup på søndag,  at TINE har ferdiglagd vaniljekrem og at vi hadde en ekstra pakke Schlagfix melkefri "kremfløte" ....

Når det gjelder topping, er det bare å ta den bæra/frukten man liker best. Vi bruker mye jordbær, blåbær og bringebær, og i bryllupet hadde vi også grønne druer. Jeg tenkte mest fine farger sammen når jeg valgte bær/frukt. 

Det ble dessverre ikke gode bilder fra kakebordet i bryllupet, så jeg legger heller ved noen bilder fra tidligere. Jeg har heller ikke bilder fra selve bakeprosessen, men det er enkel framgangsmåte: 
------
* Pass på at det ikke kommer rester fra eggeplommen sammen med eggehvitene
* Husk også at bolle + visp(er) på være helt reine
* Jeg bruker 30 g sukker pr. eggehvite

* Skill eggehviter og eggeplomme
* Begynn å piske eggehvitene uten sukker
* Tilsett så sukkeret litt etter litt når massen begynner å bli stiv
* Pisk marengsmassen en god stund (5-10 min?)
* Fyll over i sprøytepose og sprøyt i vei - så store/små du vil ha bunnene
* Steik/tørk ved ca. 100 grader i 1-1,5 time
* Jeg har kjøpt meg et par sprøytetupper/spisser i metall, de er mye bedre enn de i plast!

Om du ikke kan ha egg, trenger du ikke å fortvile. Eggefri marengs smaker like godt :-)
(les mer om eggefri marengs her)

1 dl lake fra kikerter
ca. 60 g sukker
1-2 ml (litt under 1/2 ts) eddik
ev. 1-2 ts vaniljesukker

* Pisk laken litt uten sukker
* Tilsett sukker litt etter litt
* Pisk til massen blir stiv og fin
* Ha til slutt i eddik og vaniljesukker og bland godt
* Sprøyt passe store bunner
* Steik/tørk v/max 100 grader i 1-1,5 time

Klar for servering: mini-marengsbunner, hjemmelagd melkefri vaniljekrem
jordbær, bringebær og blåbær - og litt sjokolade 
(COOPs kokesjokolade er melkefri og allergimat har også hvit melkefri sjokolade)

Legg en klatt vaniljekrem på marengsbunnen...
Fyll på med bær/frukt - og ev. sjokolade...
---og med nykokt kaffi er sommeren perfekt!

Ha ei god helg!

(Jeg vil prøve å legge ut innlegg i sommer også, men kan ikke garantere at det det blir like mange/ofte som ellers i året. Når det er sommer og ferietid er det ikke alltid like lett å få tid til, og prioritere, "dataarbeid")




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com