onsdag 22. april 2015

Sweet chili-saus: hjemmelaget


Når det er slik at én i familien ikke kan ha det ene ingrediensen, en annen ikke kan ha det andre ingerdienser - og den tredje ikke kan ha ..., ja, så ender man gjerne opp med å lage mat fra bunnen av.  

Da jeg lagde vårruller i jula, måtte jeg tilpasse dem slik at alle kunne ha dem. Simon, sønnen vår, tåler jo ikke soya, som ofte er i vårruller, og jeg tåler ikke hvitløk som er i de fleste sauser. Den gangen lagde jeg noen vårruller til Simon - og noen til oss andre. 

Tdiligere i vår (vinter?) lagde jeg vårruller igjen, men da lagde jeg bare én type. Nå lagde jeg sweet chili-saus selv og brukte bare denne. Vi andre hadde mulighet for å ha på soyasaus da vi spiste. 

Det var Simon som kvalitetssikra sausen ved å smake på den + en kjøpeutgave (Eldorado). I ettertid smakte jeg såvidt på kjøpesausen selv (men den er med hvitløk, så det var bare litt jeg tok), og fant ut at den nok var ganske mye sterkere enn den jeg hadde lagd. Min var både mildere og søtere, men jeg slumpa nok litt mye med honningen, så neste gang vil jeg være mer forsiktig med den. 

Jeg lagde ca. 40 vårruller denne gangen. Vi spiste noen den dagen jeg lagde dem, Simon fikk med i nistepakken da han dro dagen etter, og så hadde vi det til middag dagen etter da vi hadde besøk, så omtrent alt ble borte - OG jeg glemte å ta bilder :-(  

Jeg brukte samme opppskrift som den jeg lagde i jula, men jeg kjøpte både rispapir og glass/risnudler på Asiamat: Mye billigere!

Jeg fant flere oppskrifter på sweet chili-saus på nettet, og brukte noen av dem som utgangspunkt, bl.a. den fra Rema 1000 og Veganeren, men som nevnt over, måtte sausen tilpasses familiens allergier, og jeg kunne derfor ikke bruke fiskesaus, østerssaus og hvitløk - og da vet jeg ikke helt om det var noe igjen av originalene.....

Sweet chilisaus
4 dl vann
4 ss hvitvinseddik
2 ss sitronsaft
1,5 ts salt
8 ss sukker
8 ss honning (kanskje litt mindre???)
4 store chili (jeg brukte to med - og to uten frø/hinner)
-----
jevning: 1/1 -1 dl kaldt vann + 2 ss maizenna

* Finhakk chilien 
Jeg brukte "mini quick chef" fra Tupperware: den var super til denne jobben: kjapt og effektivt!
* Bland alle ingrediensene - utenom vann og maizenna som er til jevningen
* Kok opp
* La sausen småkoke i ca 10 minutter
* Lag jevning ved å blande kaldt vann og maizenna
* Tilsett jevningen og la sausen koke et par minutter
* Sausen kan gjerne fylles over på varme, sterile glass: da holden den seg lenge :-)

Som nevnt over, glemte jeg å ta bilder denne gangen, men det ble ca 40 vårruller. Oppskriften jeg brukte var altså den samme som jeg brukte første gang jeg lagde, og du finner den her

Ha en god dag!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com