søndag 5. april 2015

Marengs uten eggI de siste ukene har flere lagt ut innlegg på Facebook og blogger med eggefri marengs. Nå kan eggefri marengs lages på ulike måter, men av alle ting i verden kan den også lages av kikerter-lake! Jeg mener jeg så oppskrifta første gang på Facebook, men link til en blogg, og nå når jeg søker, kommer det opp flere treff. Jeg har funnet oppskrift på bloggene Frie kakerVegetarbloggen og Veganeren.

                                                  Foto: Monica: http://monicabj.familieprat.no 
Samme dag som jeg skulle lage disse marengsene, fikk jeg tilsendt et par bilder fra svigerdattera vår, Monica, som også hadde prøvd å lage slike. Hun har brukt Wiltons pastafarger – og jeg syns de ble så fine, så nå står det slike farger på handlelappen min....

På bloggen Frie kaker står det sukker i oppskrifta, mens på de andre to bloggene er det brukt melis. Jeg har prøvd to ganger nå, én gang med melis og én gang med sukker. Første gangen fulgte jeg oppskriftene ganske nøye i forhold til sukkermengde, som var ganske like i de tre oppskriftene jeg så på, mens siste gangen hadde jeg mindre sukker i. I oppskriftene er det også brukt sitronsaft, men jeg syns marengsene ble litt syrlige, så jeg prøvde med eddik andre gangen + at jeg droppa det sure i litt av marengsmassen. Marengsmassen ble fortere stiv første gangen jeg lagde, og jeg lurer på om det kom av at laken hadde stått i kjøleskapet og var kald. 

Det var utrolig enkelt å lage disse – og både marengsmassen og den ferdigstekte marengsen smaker som vanlig marengs.

I og med at jeg var ble mest fornøyd med oppskriften den andre gangen, legger jeg ut denne. Som nevnt over, har jeg byttet ut sitron med eddik og brukt mindre sukker.

Eggefri marengs (ca 1 steikebrett med små marengs): 
1dl kikerter-lake (fra én Matmester-pakke)
70 g sukker (kan sikkert reduseres litt til)
1-2 kryddermål/ml (1 ts = 5 ml) eddik* 
1,5 ts vaniljesukker
ev. farge
------
100 grader i ca. 1,5 time

* Det går an å kutte eddiken, men marengsene blir hvitere om du bruker det

* Sil av laken fra kikertene
* Visp laken slik at den begynner å bli stiv
* Tilsett sukker litt etter litt
* Ha i eddik og vaniljesukker og pisk/bland godt
* Tilsett ev. farge

* Ha marengsmassen over i en pose og lag fine topper – eller sett massen på steikebrettet med teskje
* Steik ved 100 grader i ca. 1,5 time

Noen hvite - og noen rosa... 
Disse er de jeg lagde først, med sitron
...og noen med eddik og noen uten...
Jeg piska marengsmassen litt ekstra etter at jeg hadde tilsatt eddik, derfor beholdt de fasongen bedre.  

Det ferdige resultatet :-)
                                                   Foto: Monica: http://monicabj.familieprat.no

....og Monicas resultat :-)

Ha en fin påske videre!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com