søndag 8. mars 2015

Spanske kjøttboller

Albóndigas españolas - en salsa de tomate

Jeg har gode minner fra mine to turer i Spania, og mange av minnene er knyttet til god, spansk mat: tortilla patata (potetomelett), berenjenas fritas (frityrstekt auberginer), patata brava (bakt potet med sterk tomatsaus), calamares fritas (frityrstekt blekksprut), paella (deilig tradisjonell risrett, enten med fisk, kjøtt eller grønnsaker), albóndigas en salsa de tomate (kjøttboller i tomatsaus)...


OG: i dag blir det oppskrift på sistnevnte, nemlig albóndigas: kjøttboller. 
Dette er en rett som er vanlig å servere som tapas i Spania, og jeg lagde den da vi hadde familieselskap i jula + at jeg lagde opp en del her om dagen da jeg fant kjøttdeig på tilbud.

Oppskrift har jeg fått fra en kollega som kommer fra Spania, men måtte tilpasse den til våre allergier, slik at den ble uten gluten og hvitløk. 

SPANSKE KJØTTBOLLER (ALBÓNDIGAS)
2 egg
1 stor løk
ev. 2 båter hvitløk
1 ts salt (ev. mer om du ønsker dem saltere)
pepper
persille
4-500 g kjøttdeig
glutenfri brødrasp (jeg brukte ca. 50 g)
mel til å trille bollene i (jeg brukte Semper grovmix)

* Bland egg lett sammen med en gaffel/visp
* Tilsett salt, pepper og persille
* Finhakk løk, og ev. hvitløk og tilsett det
* Bland sammen
* Tilsett kjøttdeigen
* Bruk hendene til å blande den med de andre ingrediensene
* Til slutt has brødraspen oppi, litt og litt.
* Bland til en deig som ikke er for hard/fast

* Form kjøttboller med hendene, de skal være ganske små
* Det kan være lurt å forme alle kjøttbollene før man begynner å steike
* Vend bollene i mel

* Steik kjøttbollene i varm olje til de får fin farge

* Legg bollene på et tørkepapir på et fat slik at papiret trekker til seg overflødig olje


TOMATSAUS (SALSA DE TOMATE)
løk
olje
ev. litt vann
ev. buljong/fond
hermetisk tomat
salt, pepper
litt sukker

* Varm litt olje i en kjele
* Finhakk løken og steik/fres den litt
* Ha i tomat, kok opp og la sausen koke noen minutter
* TIlsett ev. litt vann om du vil ha sausen mildere/tynnere
* Smak til med krydder og ev. buljong/fond
* Ha i kjøttbollene
NB! Sausen skal være ganske tykk

Som tilbehør kan man f. eks. velge glassnudler (glutenfri)....
....eller tagliatelle (det finnes også glutenfri utgave)

Tenga un buen día!
(Ha en fin dag)















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com