mandag 23. mars 2015

Fiskesuppe á la man tager hva man haver

Jeg lager en del supper, men i forbindelse med at jeg skulle lage et samleinnlegg med alle suppeoppskriftene jeg har her på bloggen (kommer), fant jeg ut at jeg bare hadde ett innlegg med oppskrift på fiskesuppe. Nå er det jo så at "allergikeren" vår ikke tåler fisk, men jeg syns likevel det er greit å også ha noen fiskeoppskrifter på bloggen. 

Skulle det være at du ikke tåler (eller liker) fisk, kan du selvsagt bytte den ut med noe annet: pølser, kylling, kjøttdeig, linser, bønner – eller bare ha suppen som en grønnsakssuppe med ingrediensene som er her. 

Det går også an å lage to utgaver: lage en basissuppe med grønnsaker og så tilsette fisk i den ene delen og noe annet i den andre delen. Vi gjorde dette en gang vi lagde fiskegryte og pølsegryte av samme basis (se oppskrift her). 

Jeg lagde suppa på i går, og jeg hadde ikke planlagt middagen på forhånd, så det ble slik som man sier: "Man tager hva man haver". 

Vi hadde noen visne gulrøtter og en pastinakk som trengtes å brukes opp, og vi hadde også en boks pepperost som gikk ut på dato i dag. Om du ikke tåler slik ost, kan den sløyfes, suppa blir god også uten. Du kan også erstatte pepperosten med melk, fløte, yoghurt eller annen ost som tåles (noe er laktosefritt, andre basert på soya, havre ol.). I tillegg til ingrediensene som allerede er nevnt, fant jeg litt løk, hodekål og sellerirot – og så hadde jeg en pakke med frossen seifilet i fryseren. Jeg smakte til med salt, pepper og en økologisk urtekrydder som jeg fikk i gave før jul. 

Fiskesuppe (4-5 porsjoner)
2-3 ss olje til steiking
2 løk (f. eks. en gul og en rød)
4-5 gulrøtter
1 bit hodekål (ca. 150 g)
1 bit sellerirot (ca. 150 g)
1 pastinakk
4-500 g fisk (jeg brukte frossen seifilet)
ca. 1,5 l vann
salt/pepper/urtekrydder
1 bx pepperost

* Skjær løk i biter og fres i litt olje
* Skjær resten av grønnsakene i små biter og la dem frese med et par minutter
* Tilsett vann og kok opp
* Ha i litt salt/pepper/krydderurter (smakes mer til mot slutten)
* La suppa småkoke til grønnsakene begynner å bli møre
* Del fisken i biter (den kan gjerne være litt frossen når den deles)
* Ha fisken i suppa og la den trekke et par minutter på svak varme

Her kan du velge å stoppe hvis du ikke tåler eller ønsker å ha i ost, men det smaker godt med pepperost om du kan ha den. 

* Ta av litt av krafta og rør ut osten i den 
(osten kan selvsagt tilsettes rett i suppekjelen, men det er enklere å røre den ut i litt av krafta)
* Ha ost/kraft-blandingen tilbake i kjelen
* Smak til med salt/pepper/krydderurter om det trengs noe mer
* Server suppa med f. eks. baguetter til. 

Deilig søndagsmiddag i går - og i tillegg restemiddag i dag :-)

Ha ei god uke!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com