fredag 20. mars 2015

Lasagne: deilig middagsmat i fryseren

Denne uka har de hatt kjøttdeig på tilbud på Meny, og da har jeg fylt opp fryseren med litt god mat. Mandag stekte jeg opp noen kilo og frøs ned, slik at vi har litt på lur til pizza, taco, tacosuppe ol., og dagen etter, på tirsdag, lagde jeg en del lasagne og frøs også den ned.

I påsken vet jeg at flere av "storfamilien" kommer, og da er det greit å ha det lettvint. OG: når en må ha gluten-, soya- og melkefri lasagne, ei må ha melkefri, men tåler gluten, jeg ikke kan ha hvitløk, men tåler melk og gluten - og resten tåler "alt", så er det greit å ha gjort det meste av jobben på forhånd - og slippe å lage tre utgaver når alle er samlet.  

Jeg lager alltid bare lasagne med én type saus: kjøttsaus og hvitsaus i ett. Ost bruker jeg vanligvis bare på toppen. Denne lasagnen bruker alltid å falle i smak, og særlig unger liker den, da det ikke er så mange "farlige" ingredienser i den (slik som løk, sopp + + +). Da ungene var små, prøvde jeg én gang å lage med to sauser, ostesaus og kjøttsaus, men ungene ville ha den vanlige utgaven...

Denne gangen ble det ekstra lettvint utgave, da jeg manglet flere av ingerdiensene jeg vanligvis bruker, men sauses smakte godt, så da er det bare å glede seg til middag i påsken.


Jeg lagde én gluten- og melkefri saus, med sausepulver fra Toro som basis. Den fordelte jeg på noen former med glutenfrie lasagneplater og noen former med "vanlige" plater. Så lagde jeg en saus med melk/hvetemel, men uten hvitløk, og den brukte jeg på den "vanlige" lasagnen. 

Jeg har ikke smakt det ferdige resultatet enda, så slik sett vet jeg ikke hvordan retten egentlig smaker, det vet jeg ikke før i påsken. 

Jeg hadde, som nevnt, litt lite av de ingerdiensene jeg egentlig ville brukt, f. eks. rismelk og tomatpuré, men da tok jeg andre ingredienser. 

Gluten/melkefri saus: 
2 poser spagettisaus
1 pose kjøttdeigsaus
5 ss Semper finmix
1,5 l vann
1 ss basilikum
1 ts sukker
8 erlet-terninger (ca. 1 dl?)
ca. 1,2 kg kjøttdeig

* bland sauspulver og Semper og tilsett vann
* kok opp og la småkoke i 5-10 minutter
* steik kjøttdeigen og tilsett den i sausen
* Smak til med erlet og krydder

------------

"Vanlig saus"
1 pose Toro kjøttdeigsaus
2,5 dl hvetemel
6 dl vann
1 l melk
1 bx hermetiske tomater
ketshup (i mangel av tomatpuré)
2-3 ss fond (buljong)
1 ss basilikum
1 ts sukker
salt/pepper
ca. 1,2 kg kjøttdeig, stekt

* Bland sausepulver og mel, rør det ut i ha i vann og ha så melk og tomat. 
* Kok opp og la småkoke i 5-10 minutter. 
* Ha i stekt kjøttdeig.
* Smak til med ketshup (tomatpuré), fond og krydder. 

------------


Lasagne:

For de glutenfrie lasagneplatene
(NB! de "vanlige" lasagneplatene trenger ikke forkoking)

* kok opp vann med salt og fond/buljong
* la de lasagneplatene koke i 2-3 minutter
* legg platene over på et matpapir/klede
* Legg saus og lasagneplater lagvis i formene 
(i aluminiumsformene ble det plass til to lag, i den store forma ble det tre lag)
* Legg ev. på ost

Hvis du skal fryse lasagnen, må den avkjøles raskt. Jeg satte formene i kaldt vann i vasken og satte de så ut til de var helt avkjølte. 

Tre sorter lasagne: 
* uten gluten/melk/soya
* uten melk (med gluten)
* "vanlige" type, men uten hvitløk

Da kan påsken bare komme: vi har i alle fall middag klar for én dag!

God helg!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com