lørdag 22. august 2015

Myke og luftige rundstykker

Jeg lager rundstykker/gjærbakst både titt og ofte. Noen ganger blir resultatet ikke så veldig bra, noen ganger blir de ganske bra, noen ganger bra - og noen ganger veldig bra!
For et apr uker siden lagde jeg noen som kan gå under kategorien veldig bra. Sønnen vår og familien skulle hjem til oss, men vi skulle ut på kvelden. Rundstykkene sto derfor bare på ei rist på benken med et klede over. Da de skulle spise, meldte han og lurte på om de var "uten alt". Han ble i tvil, fordi de var så veldig myke og luftige....

Jeg lot ett rundstykke ligge i pose på benken over natta for å se hvordan det var dagen etter, og så frøys jeg ned resten. Rundstykket som hadde ligget framme, var fortsatt mykt og godt til frokosten dagen etter. Kanskje litt tørrere, men ikke slik glutenfritt ofte blir. Det var også greit å spise etter at det hadde vært frosset. 

Jeg vet ikke helt hva som gjorde at disse ble så myke og luftige. Jeg bruker jo egentlig samme framgangsmåte hele tiden. Kanskje var det egget jeg hadde i eller mengden olje, kanskje var det at deigen gikk ganske lenge i kjøkkenmaskinen, kanskje var det at deigen hadde rette konsistensen, kanskje var det melblandingen.... Eller kanskje var det rett og slett flaks! 
Her er i alle fall oppskrifta, beregnet på to muffinsbrett á 6 stk (store)

Myke og luftige rundtsykker (12 stk)
5 dl vann
1 pk fersk gjær
1/2 ts salt
1/2 dl olje
1 egg
2 dl havregryn
4 dl Schär fiberbakst
2 dl Semper finmix

225 grader i ca. 12 min + et par minutter under grill+varmluft (NB! blir fort brent...)

* Løs opp gjæren i lunkent vann (37 grader)
* Ha i salt, olje og egget og bland godt
* Tilsett havregryn og fiberbakst og til slutt finmix
* La deigen gå i kjøkkenmaskin/foodprosessor i 10-15 minutter
* Legg deigen over i muffinsformer (jeg bruker teflonformer)
* La rundtsykkene etterheve godt, ca. 20-30 min 
*Steik rundstykkene ved 225 grader i ca. 12 min + et par minutter høyt oppe i ovnen på grill+varmluft. Vær obs her, for de kan fort bli brente. Jeg satt klokka på tre minutter - og det ble akkurat litt for lenge....
* Ta rundstykkene ut av formene med en gang og avkjøl på rist
Nystekte rundtsykker med kokt egg og nyrørt bringebær :-)

NYT!!!!!

PS! I morgen blir det en ny bakst av disse. Mannen min og jeg har ansvaret for søndagsmøtet i menigheten, og da skal vi bl.a. servere kveldsmat. De som trenger gluten/melkefritt skal selvsagt også få noe godt :-) 
11 kommentarer:

 1. Takk for inspirerende blogg! Så kjekt med bilder, slik at du viser fremgangsmåten:)

  SvarSlett
 2. Etter snart 4 år med glutenfritt kosthold har nå funnet en oppskrift på knallbra og luftige rundstykker. Jeg erstattet Semper med Toro grov melblanding, sløyfet havregrynet og tilsatte gresskarkjerner, chiafrø og solsikkefrø. Revet gulrot er også godt. Rundstykkene ble nydelige. Takk for inspirasjon og deling :)

  Hilsen Irene

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er kjekt når man finner oppskrifter som fungerer. Det er sjelden rundstykker blir like hos meg. Ofte har jeg bare ca-mengde på gjær/væske - og så tar jeg bare litt av ditt og litt av datt. Liker veldig godt frø i slik bakst. Gulrot er supert, gjør baksten saftig. Tenkte jeg skulle prøve med søtpotet en gang. Har du prøvd det?

   Slett
 3. Hei ! Så fine oppskrifter du legger ut, Tove ! Etter jeg etter 30 år med magetrøbbel , fant Low FODMAP - diett, trenger man endel nye tips i matvegen . UTEN ALT har vært super ! Disse rundstykkene ER virkelig gode - og det er ikke så ofte med glutenfritt, syns jeg . Jeg erstatta noe av vannet med laktosefri matfløte, og hadde i litt pofiber og grov melblanding( ca 0,5 dl- en rest )samt oregano og basilikum - det blei kjempegodt ! Nå skal det lages en porsjon til! ���� Så heldige de med matallergier i menigheten deres er som har deg !��
  God helg fra Marianne

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du finner oppskrifter du kan bruke. Vet ikke hva det er med den oppskrifta som gjør rundstykkene så myke og gode, men noe er det vel... Vil tro at med litt krydder i, så er de supre til suppe :-) Har tenkt å prøve å lage av brød av denne oppskriften en gang Simon kommer (er noe med å spise ferskt).
   (Og ja: de i menigheten(e) våre er nok litt heldige som har meg når det gjelder å tenke allergi...)
   God helg til deg/dere også!

   Slett
  2. Supre med god hvitløksolje i stedet for vanlig olje ! Tåler ikke hvitløk og løk , men da jeg fant god hvitløksolje og brukte det i disse fikk jeg jo de etterlengtede hvitløks"baguettene/rundstykkene " jeg har savna ! Fungerte helt topp ! Anbefales !
   God påskehøytid!
   Marianne

   Slett
  3. Spennende, MEN: hvis du ikke tåler hvitløk, kan du ha hvitløkolje da? Jeg tåler jo heller ikke hvitløk.... Ellers sier de jo at ramsløk ligner hvitløk. Har ikke prøvd. Blir redd for å bli syk (hvis det er samme effekt)

   Slett
 4. Bedre seint enn aldri ...
  Jeg reagerer på fruktaner som bla finnes i hvitløk , men også i hvete , rug og bygg samt alle typer løk. Fruktaner er vannløselig , så det slippes ikke ut i oljen . Bra for meg , for hvitløk er så godt !!! Jeg kan også steke hvitløk i olje sjøl, og så vare fjerne det og bruke oljen .

  SvarSlett
 5. Takk for flott oppskrift.
  Stemmer det deigen skal være rimelig tynn, nesten som en tykk vaffelrøre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm... Vanskelig å beskrive tykkelsen med ord :-). Deigen er nok litt tjukkere enn tykk vaffelrøre, men den er ikke som en deig som kan knas. Hvis du ser på bildene, ser du at slikkepotten "står" litt i deigen og den beholder "fasongen" i formene, den flyter ikke helt utover ( ble litt mye " " her). Vet ikke om dette hjalp?!?! Lykke til!

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com