mandag 10. november 2014

Knafritt og langhevet brød

På lørdag kveld, midt i programmet Skal vi danse, fant jeg ut at jeg skulle sette en deig til knafritt og langehevet brød som jeg kunne bake ut og steike på søndag. Jeg tenkte at det var kjapt å lage, men det var helt til jeg begynte å rydde i de glutenfrie varene vi har... Jeg fant fort ut at her var det mye gammelt, og resultatet var at det gikk flere kilo mel, pasta, spagetti, kjeks og andre varer i søpla. Det er jo greit om det er litt over "best før"- datoen, men ett år - og ett og et halvt år - blir kanskje litt mye...

Da jeg så satte i gang å bake, var bl.a. jyttemel borte, men jeg hadde litt igjen av andre meltyper, så da prøvde jeg meg litt fram og lagde en oppskrift ut fra det jeg hadde igjen.

Den ildfaste formen kjøpte jeg på Europris tidligere i høst - etter at min gamle form ble ødelagt en gang tidligere da jeg skulle bake slike brød. Den gangen satte jeg ikke forma inn da ovnen var kald og varmet den opp sammen med ovnen, så det er mulig at det var det som var årsaken til at den ble ødelagt.

I oppskrifter til slike brød står det ofte at de skal heves 18-20 timer, men det hadde jeg ikke tid til, da vi skulle dra bort i to-tre-tiden i går. Deigen ble satt ca. kl 21 på lørdag kveld, jeg rørte litt i den i 9-10-tiden på søndagsmorran og satte så brødet til steiking et par timer senere, ca. kl 12 - og kl 13 var brødet ferdig stekt


Knafritt og langhevet brød (Pyrexform, 2,3 liter)
250 g Schär fiberbakst
125 g Schär B
150 g glutenfri havregryn
100 g rismel, fullkorn
1/2 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1 ts salt
2 kryddermål tørrgjær
7,5 dl kaldt vann

* Bland det tørre i bakebollen
* Tilsett vannet
* Kjør deigen i kjøkkenmaskin noen minutter
(tidligere har jeg bare rørt sammen med sleiv og det har også vært greit)
* Ha plast over bakebollen
* La deigen heve 12-15 timer på kjøkkenbenken
* Rør litt i deigen, dekk med plast igjen og hev videre i ca. 2 timer
* Når deigen er ferdig hevet, røres den i igjen
* Forvarm ovnen med formen i (ildfastform med lokk), til ca. 250 grader
* Ta ut formen og ha litt mel i
* Hell deigen oppi formen og glatt litt på den
* Lag gjerne et par snitt i deigen
* Sett på lokket (som også er forvarmet) 
* Steik i 45 min med lokket på og så 15-20 minutter uten lokk
* Ta brødet ut av formen og avkjøl på rist
* Da er brødet klar for avreise til Sannidal...
Deilig ferskt brød til kveldsmaten: NAM, NAM!

Vi spiste brødet til frokost i dag, mandag, og det var like godt som i går. Vi hadde det liggende i et klede på benken, og derfor var også skorpen sprø fortsatt. Sønnen vår, Simon, var veldig overrasket over at brødet var så godt i dag. Som regel må glutenfritt brød varmes/has i brødrister, men det var ikke nødveldig med dette. Med andre ord er dette er brød som er godt å ha med seg hvis man skal ut og reise. Det var heller ikek den typiske "glutenfritt"-smake, så det var helt greit for oss andre også å spise det. 

Det blir sikkert brød til lunsj også etter hvert, så dagen ser bra ut fortsatt...

Ha ei god uke!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com