torsdag 29. mai 2014

Lettvinte søte havrekjeks

I går, onsdag, dro jeg litt tidlig fra jobb - og kjørte i møte med svigersønnen vår for å hente deres to barn. Nå koser vi oss sammen med dem. Thea ønsket seg tomatsuppe til middag/kvelds i går, så da hadde vi det + is til derssert. I dag har vi alle spist havregrøt til frokost (grøt er fast frokost/kvelds-innnslag hos mormor)- og nå er vi klar for en fin dag her i Telemark, der det vil bli både sveler og grillmat på terrassen. 


Da jeg hadde lagt meg i går kveld, kom jeg imildertid på at jeg hadde glemt å lage og publisere innlegget som jeg skulle ordne. Slik går det når en plutselig er "småbarnsmor" :-)

Som jeg skrev på "Uten alt"s Facebook-side her om dagen, så hadde jeg lagd deig til havrekjeks, men så ble den liggende over natta fordi jeg dro på skogstur i stedet. Nå er altså kjeksene bakt.

Jeg tok utgangspunkt i en oppskrift fra mamma, en oppskrift som jeg har lagd innlegg om tidliger (se her). Jeg brukte alle denne oppskriften som utgangspunkt, men to rismelk i stedet for kokosmelk - i og med at vi hadde en kartong som var åpnet. Jeg brukte jyttemel fra grønn pose, men ellers er oppskriften den samme som jeg har brukt tidligere. 

I stedet for å kjevle - og stikke ut kjeksene, lagde jeg deigen som en pølse, som jeg har gjort når jeg bl.a. har lagd "Bare bær"-kjeks (se her) og "skogbærdrøm"-kjeks (se her). Jeg lot deigpølsa ligge i kjøleskapet for å bli kald, slik at den ble lett å skjære. I stedet for at den ble liggende et par timer, ble den liggende over natta...

Lettvinte søte havrekjeks, ca. 30 stk
125 g glutenfri havregryn
1 ss certo
125 g sukker
1/2 ts natron
1/2 ts hornsalt
1 dl rismelk/risdrikk
125 g Soft Spesial/melange (jeg brukte litt av begge i dag)
40-50 g jyttemel (jeg brukte grønn pk)
140-150 g Semper finmix
-----
175 grader i ca. 15-20 minutter

Jeg blandet alt i foodprosessoren: 
* Knus gjerne havregrynene litt først. 
* Bland det tørre og smuldre i smøret eller bruk kniven og kjør det i foodprosessoren. 
* Ha så i melk
* Rør/elt deigen i 5-10 minutter. 
* Ha deigen over på benken og form den til ei pølse
* Legg deigen i kjøleskapet et par timer, gjerne innrullet i bakepapir. 
* Når deigen er blitt kald: skjær skiver på ca. 1 cm, ca 30 stk. 
* Legg skivene på en steikeplate med bakepapir
* Klapp skivene litt flate - eller legg på et bakepapir og trill forsiktig over med kjevlet
* Form skivene slik at de blir runde - om du ønsker denne fasongen

* Steik ved 175 grader i ca. 15-20 minutter
Kaffe og nystekt havrekjeks: ikke så dumt :-)


I pinsen skal jeg til Færøyene. Vi har et vennepar som skal feire sølvbryllup - og i og med at hun er fra Færøyene, skal de feire dagen der. De har bedt med seg en del venner på turen, så vi er over 20 som skal avgårde. 

Jeg skal lage ostekake til festen, og i og med at noen av gjestene trenger glutenfritt, blir det glutenfri bunn av kjeksen jeg bakte i går. For å gjøre det lettvint har jeg knust kjeksen ferdig og pakket den i pose. Da er det bare resten som gjenstår når vi kommer bort...

Ha en fin dag!  Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com