fredag 23. juni 2017

REPOSTING: Havre-polarbrød, med- og uten alt

I går kveld fikk vi besøk av sønnen vår, og da bakte jeg havrepolarbrød til kveldsmat. Jeg lagde en gluten/melkefri utgave og en melkefri. Jeg ser innimellom at folk deler oppskrifta mi på allergisider på Facebook, så derfor la ut bilde på Norsk Cølikiforening sin side. Det var ei der som spurte om jeg kunne legge ut oppskrifta på nytt. Derfor har jeg altså repostet oppskrifta/innlegget fra 4. juli i 2012. 

For noen uker siden prøvde jeg på å lage grove polarbrød, og de ble gode, men jeg ville også prøve på en finere/lysere utgave. I dag ble det derfor havre-polarbrød, og jeg lagde både "vanlige" og "uten alt". Begge delene smakte supert - og vi hadde de også som tilbehør til wok-middagen vi hadde den dagen. 

Jeg tok utgangspunkt i den oppskriften jeg brukte tidligere, men jeg lagde den blant annet litt større, slik at det ble 20 stk. 
Havre-polarbrød "uten alt" (20 stk)
3 dl vann
4 dl risdrikk (ev. annen melk/melkeerstatning)
1 dl olje
1 pk gjær
1,5 ss fiberhusk
1 ts salt
2 ss honning (ev. sukker)
200 g glutenfrie havregryn (jeg knuste dem i foodprosessor)
ca. 600 g glutenfritt mel (Semper finmix)

Steiking: ca. 225 grader i 8-10 min

Varm vann, risdrikk og olje til 37 grader. Løs opp gjæren (tørrgjær kan blandes rett i melet). Tilsett fiberhusk og la det svelle i ca. 10 minutter. Ha i salt, honning og (knuste) havregryn og til slutt det glutenfrie melet til deigen blir passe fast. Jeg bruker kjøkkenmaskin og lar den gå i ca. 5 minutter. 
Jeg har så deigen over på benken (tupperwares bakeunderlag er supert) og knar den sammen til en stor bolle. Dekk den med et klede og la den heve i ca. 30 minutter (ferdig hevet på bildet).
Del deigen i 20 emner, lag boller - og klapp dem flate. Jeg brukte kjevle på de første, men det var like enkelt å bare klappe dem ut. 
Legg dem over på steikeplata og stikk små hull i dem (jeg brukte en stor fyrstikk, men strikkepinne/bakepinne går også greit). La dem heve ca 10-15 min. Steikes ved ca. 225 grader i 8-10 minutter. Det er vanskelig å få farge på glutenfritt bakeverk, og særlig ved så kort steiketid, men står de for lenge, blir de tørre, så la dem heller være lyse...
Nam, nam. Deilige nystekte havre-polarbrød :-)
_________________________

Havre-polarbrød "med alt" (ca. 25-30 stk)
4 dl melk (eller f. eks. risdrikk)
2 dl vann
1 dl olje
1 pk gjær
1 ts salt
2 ss honning eller sukker
3 dl havrekli (hadde ikke havremel)
hvetemel til passe fast deig, ca. 14 dl

Steiking: ca. 225 grader i 8-10 min
Varm melk, vann og olje til 37 grader. Løs opp gjæren. Tilsett salt, sukker/honning og havrekli. Ha så i hvetemel til deigen blir passe fast. Jeg bruker kjøkkenmaskin også her, og lar den gå noen minutter. Heves ca. 30 min. Selv om væskemengden er lik, ble det litt flere av disse. Jeg lagde små boller her også, kjevlet dem litt ut, lot dem ligge et par minutter og kjevlet dem så ferdig. Stikk små hull og etterhev i ca. 15 min. Steikes og avkjøles på rist. 

Jeg forbinder polarbrød med ferie i Sverige. Det var der vi fikk smaken på dem. Jeg liker veldig godt bringebærsyltetøy og brunost/prim på dem, men så tåler jo jeg det... Bringebærsyltetøy og banan er heller ikke å forakte. 
Polarbrødene kan selvsagt også serveres med annet pålegg, f. eks. spekeskinke, ruccula og cherrytomat og løvtynn herregårdsskinke (Finsbråten) med cherrytomat og basilikum. Litt melon smaker også godt til :-) De smakte også godt til wok-middagen, så bruksområdene er mange. 

Bak - og nyt!

7 kommentarer:

 1. Tusen takk for spennende oppskrift .
  I går lagde jeg igjen Færøiskmarengskake som overraskelse til min venns 50 årsdag. Den blir alltid superpoppis. Folk undrer seg først over kaken og de forskjellige smakene. Man må liksom venne seg litt til den. Men så slår smaksbomben inn og der er bare sukk og åååh å høre. Artig.
  God sommer fra Lisa i Bergen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du blir like fornøyd med polarbrødene.... Det er lenge siden jeg selv har bakt den færøyske marengskaka, men den er jo kjempegod :-) Kanskje jeg må lage den i sommer en gang. Takk for hyggelig tilbakemelding!

   Slett
 2. Kan man lage den uten gjær på noen måte?

  SvarSlett
  Svar
  1. Her finner du en oppskrift på polarbrød uten gjær: http://www.utenalt.com/2014/01/polarbrd-uten-gjr-og-egg-gluten-melk.html . Lykke til med baksten :-)

   Slett
 3. Hei�� Takk for alle oppskriftene du deler, det er virkelig gull. Min datter er akkurat diagnostisert med cøliaki og laktose intoleranse så vi driver å utforsker for å finne gode ting hun liker�� Vi sliter med å finne gode alternativer til brød. Jeg hr funnet et par oppskrifter hvor brødet er godt når det er ferskt, men ikke når det tines etter å ha vært fryst. Har du noen erfaring med noe som fint kan fryses og er like godt når det tines? Skal til å bake disse polarbrødene idag og lurer på om det er bortkastet å lage en stor porsjon å putte i frysern? Mvh Cathrine��

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Først: det er IKKE bortkastet å lage stor porsjon av polarbrødene. Når vi har de i fryseren her, tar gjerne sønnen vår av dem. Jeg syns det meste av glutenfrie brød, blir tørt når det har ligget på benken/vært fryst. Sønnen vår bruker det brødet fra Fria som ligger i blå pose, tar det opp og tiner når han skal spise. Jeg baker sjelden glutenfritt brød, men dette var godt (husker ikke om det ble fort tørt): http://www.utenalt.com/2016/07/hadde-jeg-fatt-servert-dette-pa.html. Det er basert på oppskrifta på noen rundstykker som ble så luftige og gode: http://www.utenalt.com/2015/08/myke-og-luftige-rundstykker.html. Ellers vil jeg anbefale å ha litt forskjellig på lur, for å få variasjon: kjøpebrød, kanskje prøve brødet som jeg nevnte her - og rundstykkene - og f. eks. polarbrød, scones, ciabatta (fås kjøpt), hattings rundstykker m.m.

   Slett
  2. Tusen takk for svar!:)

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com