lørdag 1. juli 2017

Drømmerull - uten egg

(Pga ferietid - og mye på programmet, 
er det dessverre dårlig med blogging nå i sommer...)

Drømmerull er ei kake vi har bakt masse siden jeg fant oppskrift på den høsten 2013. Den er naturlig glutenfri i og med at den er lagd av potetmel, og ved å bytte til melkefri margarin/smør, blir den også melkefri. 

Nå har det jo seg slik at "allergikeren" vår også har begynt å reagere på egg - og da er det jo verre med baking - når man skal ha uten egg, melk, soya, gluten og nøtter.... MEN: det går!!!

I dag har jeg bakt drømmerull til et bryllup, og mens jeg holdt på, fant jeg ut at jeg også skulle prøve å lage en utgave uten egg. Jeg bytta ut egg med "No egg" og litt kikerterlake (som er en god erstatning for eggehvite). Om det hadde fungert bare med "No egg", vet jeg ikke. Det må jeg eventuelt prøve en annen gang. Jeg prøvde først å halvere oppskrifta, men det ble for lite røre til tross for at jeg brukte ei lita langpanne. MEN: jeg fant i alle fall ut det funka med eggeerstatning- og dermed satte jeg i gang med forsøk nummer to og litt større oppskrift, og da ble kaka perfekt. Den ble både luftig og god, og jeg kunne ikke kjenne noe forskjell fra den med egg. 

Jeg har brukt Soft Spesial i smørkremen, men ved å bytte til rapskokos-margarin, blir kaka også vegansk (fikk tips her om dagen om at Soft Spesial ikke er vegansk). 

Kakerøre (lita langpanne, ca. 35x25 cm): 
(stor langpanne: ca. 1,5 oppskrift)
6 ss vann 3 ts (18 g) "No egg" (blandes/vispes sammen)
2 ss kikerter-lake
90 g sukker
50 g potetmel
1 lita ts bakepulver
1,5 ss kakao
-------
ca. 180 grader i 8-10 minutter

Smørkrem:
(stor langpanne: 1,5 oppskrift)
1/2 ss vann + 1 ts (6 g) "No egg"
75 g melkefri margarin
80 g melis
1,5 ts vaniljesukker

------------

Framgangsmåte
* Bland/visp ut "No egg" i vannet
* Pisk blandingen sammen med kikerterlake og sukker til marengsmasse/"eggedosis"
* Bland det tørre og sikt det i og bland alt forsiktig sammen
* Ha røra i ei lita langpanne kledt med bakepapir. 
NB! Ha litt olje/smør på papiret, slik at kaka slipper lett
* Steik kaka ved ca. 180 grader i 8-10 minutter
* Snu kaka på et bakepapir med sukker (trengs en del sukker, da kaka festet seg litt)
* Legg langpanna over og avkjøl

* Bland alle ingrediensene til smørkremen
* Visp til en luftig krem
* Smør kremen på den avkjølte kaken
* Rull sammen (jeg rulla fra kortsida)
 Som nevnt over, fester kaka seg litt til papiret, så hvis det henger litt igjen på papiret,
og det blir lite sukker på, kan kaka rulles på nytt i litt sukker. 

Da er det bare å skjære i vei...

...og servere drømmerullen med litt kaffi :-) 

God helg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com