I går bakte jeg knafrie brød, både glutenfritt og "vanlig". Vi skulle egentlig ha nystekt brød til kvelds, men middagen ble så sein, så vi orka ikke kveldsmat. Vi hadde imidlertid ferske brød til frokost i dag. deilig!
Deigene satte jeg dagen før (formiddagen), og de sto ganske kjølig på natta og ellers sto de framme på kjøkkenbenken på dagen i går. Tilsammen sto deigene til forheving i ca. 12 timer.
Knafritt og glutenfritt brød
2 dl Schär fiberbakst, mørk
2 dl Semper landbrødmix
ca. 4 dl Semper finmix
1 dl havregryn
1/2 dl linfrø
1 ts salt
1/4 ts tørrgjær
5 dl kaldt vann
0,5 dl olje
------
ildfast form med lokk
------
250 grader: med lokk ca 30 min og uten lokk ca. 15 min
* Bland alt det det tørre (hold ev. litt finmix)
* Tilsett vann og olje
* Bland godt
* Ha litt mel over til slutt
* Dekk bollen med plast og hev deigen 12-15 timer
* Ha litt finmix på et bakepapir
* Bruk slikkepott og "brett" deigen sammen noen ganger
* Snu bakebollen over deigen
* La deigen heve igjen i ca. 2 timer
* Etter 1,5 timer settes ildfast form med lokk inn i den kalde ovnen og den settes på 250-275 grader (forma skal altså varmes opp sammen med ovnen)
* Strø litt finmix i forma
* Brett sammen deigen litt gjen (med slikkepotten)
* Velv deigen over i forma
* Lag ev. noen snitt i deigen
* Sett lokket på og sett forma inn i ovnen
* Steik ved 250-275 grader, først med lokket på i ca. 30 min og etterpå ca. 15 minutter uten lokk
* Avkjøl på rist
______________________________
"Vanlig" knafritt brød
5 dl hvetemel
3 dl havregryn
1 dl grov rug
2 dl fin rug
2 dl byggmel
1/2 dl linfrø
1 ts salt
1/4 ts tørrgjær
6 dl kaldt vann
0,5 dl olje
Se framgangsmåte over
(litt mer vann i denne pga litt større form)
God påske!
PS! Brødene lå i plastpose i natt. Begge brødene smakte veldig godt.
Det glutefrie brødet var mykt og hadde god konsistense.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com